Novosti

Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu

U sklopu sastanka profesora medijske kulture koji se od 12. do 16. studenog održava u Los Angelesu, prezentaciju preko Skypea održala je Marija Ratković Vidaković, tajnica Hrvatskog filmskog saveza. Sastanak je organizirao Relativity School, jedan je on najcjenjenijih filmskih programa u Americi, a koji od ove godine surađuje s Four River Film Festivalom. Tijekom višednevnog trajanja sastanka održat će se prezentacije i diskusije okupljenih koji će na taj način razmjenjivati iskustva vezana uz filmsko obrazovanje mladih.

Marija Ratković Vidaković je pred okupljenim profesorima i mentorima iz SAD-a i Danske predstavila rad Four River Film Festivala, Youth Cinema Networka te Hrvatskog filmskog saveza, posebno naglasivši ulogu saveza u razvoju mladih filmaša. Kao vrstan primjer educiranja mladih, osim revijskih programa, predstavila je te objasnila način rada Škole medijske kulture te Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici.

Marija je prenijela svoje dojmove: ''Publiku je činilo 30-tak profesora medijske kulture iz Amerike i Danske koje je okupio tim iz Relativity Škole. Posebno je lijepo u publici bilo vidjeti i poznata lica kao što su Susanne Wad iz Station Next iz Danske - jedne od ponajboljih filmskih družina u Europi, Cheryl Hidalgo iz Seattle Academy of Arts - lanjske članice žirija Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala te Douglasa Hermana - učitelja iz Philadelphije koji je spletom okolnosti bio i jedan od mentora na filmu "Most" mladih filmaša iz BIH-a, inače osvajača Grand Prix-a ovogodišnjeg Four Rivera.''

Suradnja Relativity Schoola i Four River Film Festivala okrunjena je na prošlom izdanju festivala kada je u Karlovac stigla delegacija iz Los Angelesa kako bi na festivalu proveli svoja dva programa. Jedan od njih, Pack & Pitch, omogućio je mladom filmašu iz Karlovca, Rudolfu Ravbaru, da sljedeće ljeto otputuje u SAD te da, u sklopu Relativity programa, snimi svoj kratki igrani film.

14.11.2016.