Večernji program

Uz natjecateljski program srednjoškolskih filmova pripremili smo bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Pridružite nam se svake večeri na drugoj rijeci! Osim u Karlovcu (Korana), ove godine družimo se i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali otkrivamo i stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa).

Utorak, 12. rujna, rijeka Korana
„Kratki izlet“ + 4head

U Karlovac, prvu festivalsku večer dolazi pobjednik Pulskog filmskog festivala, igrano-dokumentarni film Igora Bezinovića. „Kratki izlet“ nastao je prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana – „Pretpostavljam da me najviše privukao motiv lutanja Istrom. Kako i sam već zadnjih petnaestak godina svako ljeto lutam Istrom, što u autu, što biciklom, što pješice, prepoznao sam mnoge scene u romanu kao meni intimno bliske. Osim toga, svidjelo mi se Šoljanovo balansiranje između svakodnevice, egzistencijalizma i nadrealizma, kao i jednostavnost forme romana. Roman sam prvi put čitao dosta davno i sjećam se kako sam ga automatski doživljavao kao niz filmskih slika. Ta pikarska forma mi se učinila lijepim kosturom u koji mogu ubacivati dokumentarističke elemente iz vlastitoga života,” izjavio je redatelj Bezinović u jednom od intervjua.


Kratki izlet

Ovo je hibrid dokumentarnog filma i fikcije koji prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Režija: Igor Bezinović
Scenarij: Igor Bezinović, Ante Zlatko Stolica
Kamera: Danko Vučinović
Montaža: Hrvoslava Brkušić, Miro Manojlović
Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić
Glazba: Hrvoje Nikšić
Uloge: Ante Zlatko Stolica, Mladen Vujčić, Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević, Martina Burulic, Josip Visković
Izvršna producentica: Tena Gojić
Produkcija: Studio Pangolin

Poslije filma mingl se nastavlja u kafiću Ziggy uz samoborsko-zagrebački bend 4head, čija je frontgirl također iz filmskoga svijeta – snimateljica i redateljica Dinka Radonić. 4head razvaljuje netipičnim hard/heavy/rock/ska obradama MTV i domaćih pop hitova.

Srijeda, 13. rujna, rijeka Mrežnica
„Dan bez imena”

Makedonska uspješnica s Berlinskog filmskog festivala koja kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci, Leon i Hanis, nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma.


Dan bez imena

Makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska služi se stvarnim zločinom, neriješenim ubojstvom četvero tinejdžera, kao početnom točkom za istraživanje usađenog mačizma, agresije i kulturalne napetosti koji iskvaruju njezinu državu. Ovo je zahtjevan i konfrontacijski film koji izravno ukazuje na to da makedonske nade u budućnost ne mogu istovremeno postojati s maskulinitetom ukorijenjenim u prošlosti. Turobna tema snimljena nepokolebljivom kamerom Agnes Godard stvara tešku perspektivu, čak i za Balkan. Ovo je film koji će najbolje prihvatiti sofisticirane festivalske publike, koje bi mogle cijeniti naturalistički pristup redateljice i golu iskrenost njezina portretiranja makedonskih tinejdžera.

Režija: Teona Strugar Mitevska
Producent: Labina Mitevska
Scenarij: Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić
Kamera: Agnes Godard
Montaža: Stefan Stanbenow, Sophie Vercruysse
Scenografija: Vuk Mitevski
Glazba: Jean Paul Dessy
Uloge: Leon Ristov, Hanis Bagašov, Stefan Kitanović, Dragan Miševski, Ivan Vrtev Soptrajanov, Igor Postolov, Perunika Kiselički, Ines Hodžić, Erina Poplavska, Labina Mitevska

Četvrtak, 14. rujna, rijeka Dobra
„Trampolin”

Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević sasvim sigurno nije ljubavni film, ali je film o ljubavi. To je film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. Projekciji ovog pravog ženskog filma prisustvovat će ekipa predvođena redateljicom.


Trampolin

Bježeći od majke, sedmogodišnja Lina susreće tinejdžericu Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. U njima kao da se zrcali Linina moguća budućnost. Dijeleći sličnu sudbinu, tri junakinje mijenjaju svoje živote i raskrinkavaju tajnu o bolnim rascjepima unutar vlastitih obitelji.

Režija: Katarina Zrinka Matijević
Scenarij: Katarina Zrinka Matijević, Pavlica Bajsić, Ivan Salaj
Kamera: Vjeran Hrpka
Montaža: Ana Štulina
Oblikovanje zvuka: Ivan Zelić
Glazba: Šumovi protiv valova
Kostimografija: Katarina Zaninović
Scenografija: Mario Ivezić
Uloge: Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov, Marija Tadić, Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač, Enes Vejzović
Producent: Ivan Maloča
Produkcija: Interfilm

Petak, 15. rujna, rijeka Kupa
„Iza lica zrcala” + Muzika za dobar đir

I u ovom nagrađenom dokumentarcu, redateljsku palicu preuzela je Katarina Zrinka Matijević, a zanimljivo je da je paralelno radila na oba filma. Ovaj film je njezina osobna potraga za unutarnjim mirom prikazana kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajna, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama) budi se novo godišnje doba. Iskustvo zaokružuju pejzaži, starosjedioci, obilje zvukova i glas koji nas vodi u off-u. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest – epilepsiju, te preboljeti gubitak četiri trudnoće i ljubavi, ne bi li nanovo pronašla samu sebe.


Iza lica zrcala

Režija: Katarina Zrinka Matijević
Scenarij: Katarina Zrinka Matijević
Kamera: Vjeran Hrpka
Montaža: Ana Štulina
Oblikovanje zvuka: Ivan Zelić, Vesna Biljan Pušić
Glazba: Šumovi protiv valova
Producenti: Nenad Puhovski, Tamara Babun
Produkcija: Factum

Večer se nastavlja uz Filmski kviz te kasniji mingl u kafiću Ziggy uz Muziku za dobar đir. Iza tajanstvenog imena krije se Dunja Bovan, producentica kojoj je Filmska revija mladeži i Four River Film Festival bio jedan od prvih „poslovnih” iskustava. U karlovačkim kuloarima poznata je i kao Blagajnica koja hoće ići na more.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici! Omlet Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz! Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević
Kajgana Utvrdo Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival! Šorbula Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu! Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice Natječaj "Pack&Pitch" u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood! Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas! Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva! Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza! Mladi animator Luka Pisačić na radionici Prodigy Camp u Seattlu Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala! JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI! OTVORENE PRIJAVE ZA 22. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 10. FOUR RIVER FILM FESTIVAL – OVE GODINE USPOSTAVLJENA JE I KATEGORIJA WORK IN PROGRESS Ekipa za 50 - jubilarni broj „Dnevnika u boci!“ Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Dnevnik u boci – odsada tijekom cijele festivalske godine! Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku