Novosti
22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

Šorbula

Možda tako na prvi pogled ne izgleda, ali jaja na šorbulu baš i nije lako sačiniti, iako postoje brojni recepti i cijela tehnologija. Ali, kao i o svemu na svijetu, i bar dvije škole mišljenja! Oni što navodno znaju s jajima tvrde da se na šorbulu prave samo jaja što su bila na sobnoj temperaturi, koja se moraju nježno i pažljivo, žlicom, spustiti u uzavrelu vodu, a nje mora biti taman da posve prekrije jaje, pa onda između tri i četiri minute, ovisi volite li rjeđe ili mrvicu konzistentnije, kuhati u kipućoj tekućini, ali ne tako da jaje pleše u posudi. Drugi kažu ma ni u ludilu, već staviti jaje u hladnu vodu i skupa zagrijati na visoku temperaturu, a kad zakipi posudu skloniti s topline i poklopiti, da se nastave kuhati u vrućoj, a ne kipućoj vodi.

Ako je jaja više, treba paziti da za kuhanje koristimo dovoljno veliku posudu u kojoj će imati dovoljno mjesta i neće biti stiješnjena jedna na drugima, a valja i produžiti vrijeme kuhanja, za nekoliko sekundi po jajetu. Zatim jaja ocijedimo i isperemo pod mlazom hladne vode kako bismo zaustavili proces kuhanja i daljnjeg otvrdnuća. E, sad, jedni tvrde da je jedino moguće poslužiti ih na stalcima za jaje, s tupim vrhom  prema gore, pa ih pažljivo istucati, oguliti ili prerezati oštrim nožem, a drugi da je bolje servirati ih u zdjelicama, bez ljuske. Svakako prije jela posoliti (i popapriti) i poslužiti uz tostirani kruh narezan na trokutiće ili trakice, da se može umakati.

A uvijek imate osjećaj da niste dobili cijeli recept, da nedostaje ono nešto. Pa će biti premekana ili pretvrda, ili već nešto.   

Prvog dana 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala u karlovačkom  su Gradskom muzeju, u deset sati najavljeni najbolji iz dječje filmske kuhinje, na temu ljubav, a u podne na temu tolerancija. Istovremeno se u Zorin domu održava radionički program za osnovnoškolce, u suradnji s Foto danima mladih, a s temom foto priče. U jedan sat iza podneva na istom će mjestu biti debata naslovljena Snimati nasilje ili reagirati na njega, a ispred Zorin doma je u pet popodne piknik i speeddating ili upoznavanje na brzaka. Što će biti poslije, nemamo pojma.

Jer, onda počinje šorbulanje, prije svega za organizatore. Nije ni meteorolozima lako, pa jedni za utorak navečer nad Karlovcem najavljuju dolazak skoro pa slatke Irme, a drugi proljepšanje, poslije jesenskih ponedjeljka i utorka, u početku dana. Karlovac je grad na četiri rijeke i organizatori su idealno zamislili večernja druženja, programe nekad lauerati Revije i Festivala, a danas?, koncerte i druga zbivanja svake večeri na drugoj, od Korane, preko Mrežnice i Dobre do Kupe. I sad treba nekako predvidjeti, osjetiti, čarobirati  što će biti? Odustati od svečanog i romantičnog otvaranja na rijeci pa se, ako kijameta ne bude, udarati u glavu jer je Murphy opet pobijedio, i sve preseliti u Zorin dom, pa samo biti jadan što se prvobitni plan nije ostvario, a sretan što dragi gledatelji nisu sjedili pod kišobranima ili umotani u kabanice i pomalo disali na škrge? Iako svoj toj mlađariji, nekako se čini, ni to ne bi baš jako smetalo.

Pogoditi da ne bude ni premekano ni pretvrdo, već taman! 

U svakom će slučaju, pod zvjezdanim i vedrim nebom nad Koranom ili pod krovom univerzalne karlovačke koncertne, kazališne i kino dvorane, na svečanom otvaranju biti prikazan, kako su ga ocijenili, hibrid dokumentarnog filma i fikcije, Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića, nastao prema knjizi Antuna Šoljana, o mladiću koji tulumari po brojnim istarskim kulturnim događanjima, a onda stjecajem okolnosti završi na alegorijskom putu u nepoznato. Osvojio je ove godine Veliku zlatnu arenu u Puli za najbolji film i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić).

I još će navečer, gdje bilo da bilo, razvaliti Dinka i 4head!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

12.09.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici! Omlet Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz! Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević
Kajgana Utvrdo Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival! Šorbula Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu! Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice Natječaj "Pack&Pitch" u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood! Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas! Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva! Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza! Mladi animator Luka Pisačić na radionici Prodigy Camp u Seattlu Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala! JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI! OTVORENE PRIJAVE ZA 22. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 10. FOUR RIVER FILM FESTIVAL – OVE GODINE USPOSTAVLJENA JE I KATEGORIJA WORK IN PROGRESS Ekipa za 50 - jubilarni broj „Dnevnika u boci!“ Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Dnevnik u boci – odsada tijekom cijele festivalske godine! Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku