home 

ŽUTA ZASTAVA – NAGRADA ZA DOPRINOS NENASILJU NA FILMU

Bijela se zastava vijori kao znak predaje. Sasvim suprotno, žuta se zastava vijori kao znak borbe, i to protiv nasilja! A nenasilje na filmu, koje svojim radovima najbolje promiču mladi filmaši iz Hrvatske i svijeta, predstavljeno je upravo nagradom Žuta zastava, koja se prošle godine zavijorila na Filmskoj reviji mladeži i Four river film festivalu u Karlovcu. I ove će godine Žutom zastavom biti nagrađeni autori filmova koji svojim temama, pričama i junacima najuspješnije progovaraju o nasilju kao o velikom društvenom zlu, osobito među mlađim naraštajem. S obzirom na to da jedna slika govori više od tisuću riječi, pokretne slike govore nemjerljivo puno kad je u pitanju potreba mladih i odraslih da žive u društvu koje promiče mir, slobodu i suradnju među pojedincima i skupinama. I ove godine u Karlovcu punu pozornost svih zaljubljenika u filmsku umjetnost zaslužuju filmovi kojima se ukazuje na problem nasilja u različitim sredinama i koji predlažu rješenja za sprečavanje nasilja. Koji će od ovogodišnjih filmova na Reviji i Festivalu dobiti Žutu zastavu kao nagradu za doprinos nenasilju na filmu, odlučit će tročlani ocjenjivački sud sastavljen od troje, po svemu iznimnih, srednjoškolaca.

Tamy Zajec

Tamy Zajec rođena je 1996. u Zagrebu. Nedavno je završila osmi razred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša i upisala prvi razred 15. gimnazije, također u Zagrebu. Redovno osnovnoškolsko obrazovanje upotpunila je i Osnovnom glazbenom školom. Bila je prvakinja Hrvatske u step solu i show solu u dječjoj i juniorskoj kategoriji u razdoblju od 2005. do 2010. godine. Bila je europska prvakinja u show solu 2006. i viceprvakinja 2007. i 2010. godine, svjetska prvakinja u step formaciji 2006., svjetska i europska viceprvakinja u step paru godinu dana, odnosno dvije godine kasnije. 2008. godine okitila se i titulama europske prvakinje u maloj step grupi i bila peta na svijetu u jazz solo nastupu. Predstavljajući studio Step by step na brojnim natjecanjima, posjetila je Njemačku, Mađarsku, Češku i Sjedinjene Američke Države. Uz glazbu i ples, njezine su ljubavi skijanje i plivanje. Uloga Darije Gasteiger u cjelovečernjem igranom filmu Lea i Darija redatelja Branka Ivande njezino je prvo, ali zasigurno ne i posljednje pojavljivanje na filmskom platnu.

 

Marko Mikšić

Marko Mikšić rođen je 1994. godine u Karlovcu. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Osnovnoj školi Grabrik, gdje se počeo baviti filmskom umjetnošću. Učenik je trećeg razreda Gimnazije Karlovac (prirodoslovno-matematički smjer). Član je Videodružine Gimnazije Karlovac i Kinokluba Karlovac te sekcije Lumiere media (unutar udruge Carpe diem), gdje je sudjelovao na izradi nekoliko dokumentarnih, igranih i namjenskih filmova. Uspješno je završio edukaciju pod nazivom Stop nasilju među djecom za učeničke grupe podrške Od samoga sebe do pomoći drugima (Anti Bullying Campaign u organizaciji Centra za neohumanističke studije). 2009. i 2010. godine bio je aktivni sudionik škole stvaralaštva Novigradsko proljeće, a prije nekoliko tjedana polazio je i Radionicu za igrani film u okviru 13. škole medijske kulture dr. Ante Peterlić. Jedan je od organizatora nedavno održanih Foto dana mladih u Kutini, a sudjelovao je i u organizaciji JUMF-a (Jader Urban Music Festival) u Zadru. Ove je godine sudjelovao na projektu Discover Croatia / Upoznaj Hrvatsku u organizaciji UHPA-e (Udruga hrvatskih putničkih agencija), čiji je cilj bio promocija Hrvatske kao turističke zemlje. U slobodno se vrijeme (ako ga uopće ima, op. ur.) bavi fotografijom i ultimate frizbijem unutar FDKK-a (Flying Disc Klub Karlovac).

 

Jihye Hwang

Jihye Hwang rođena je 1992. u Daeya-dong, Siheung-si, Gyeonggi-do u Južnoj Koreji. Prošlogodišnja je dobitnica Grand Prixa 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala za animirani film Poljubac mačkice, čime je i više nego zaslužila svoje mjesto u žiriju Žute zastave. Ove godine završava Srednju umjetničku školu u Gyeonggiju (Južna Koreja). U okviru srednjoškolskog obrazovanja napravila je nekoliko iznimno kvalitetnih animiranih filmskih uradaka koji su nagrađivani na renomiranim festivalima u Južnoj Koreji te u cijelom svijetu, kao što su: Korea Youth Film Festival, SBS Animation Awards, Bucheon Student Comic & Cartoon Festa i drugi. Još je dug i uspješan animirani put pred njom.

 


Uvodna riječ
EKIPA FOUR RIVER FILM FESTIVALA I FILMSKE REVIJE MLADEŽI ZAPOČELA JESENSKU TURNEJU EUROPOM...
SPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA
ZADNJI DAN REVIJE I FESTIVALA U ZNAKU FILMSKIH RADIONICA, PROJEKCIJA I HRVATSKOG FILMA “FLEKE” POD OTVORENIM NEBOM
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽIO IZLET, BROJNE PROJEKCIJE I DOBAR ZVUK GLAZBENOG SASTAVA DEPH!
FILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK
POČETAK 16.FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 4.FOUR RIVER FILM FESTIVALA
16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival
Dva dana do početka / Karlovac dobio četiri nova stanovnika
16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -
Irska, Norveška, Mađarska, Italija, HRVATSKA
Svijet igra na film! A VI?
ŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!
NACIONALNI I INTERNACIONALNI FILMOVI PRED STROGIM SU STRUČNIM SUDOM!
16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival: Odbrojavanje je počelo!
22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA
84 filma za ovogodišnji natjecateljski program!
Ususret 16. Filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu!