homeŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!

I ove će se godine Karlovac zažutjeti i to zbog jedne zastave mira i nenasilja koja će se i ove godine zavijoriti u sklopu 16. Filmske revije mladeži i 4. Four river film festivala, od 07. do 10.rujna u Karlovcu. Naime, prošle godine uvedena nagrada za promicanje nenasilja na filmu, "Žuta zastava" nastavlja se drugu godinu za redom, a potiče sve mlade filmaše na prijateljstvo, mir i zajedništvo - ne samo u filmu, nego općenito, u životu! Ovaj nacionalni i međunarodni festival dokazat će da nisu baš uvijek istinita jadikovanja naših baka i djedova kako filmovi nisu kao prije i kako ovi "moderni" filmovi samo potiču mlade na nasilje i rat.

Žuta zastava nagrada je namijenjena autorima filmova koji će svojim temama, pričama i junacima najuspješnije progovoriti o nasilju kao o velikom društvenom zlu, poglavito među mladima. Nasilje u obitelji, borba na ulicama, zlostavljanje u školama - sve su to ružne priče naše stvarnosti protiv kojih će se mladi filmaši boriti svim snagama u svojim radovima. Koliko će to dobro raditi procijenit će tzv. Žiri srednjoškolaca.

Ovaj mladi ocjenjivački sud činit će simpatični trojac: Marko Mikšić, Jihye Hwang i Tamy Zajec. Marko Mikšić od osnovnoškolskih je dana zaljubljenih u filmsku umjetnost. Danas je član Kinokluba Karlovac te sekcije Lumerie media, a uspješno završenom edukacijom "Stop nasilju među djecom" nije mogao zaobići ovogodišnji žiri mladih. Srednjoškolka iz Južne Koreje također će suditi filmovima u borbi za Žutu zastavu. Radi se Jihye Hwang, talentiranoj autorici koja je na brojnim festivalima svojim animiranim filmovima osvojila najviša priznanja, a uz to je i prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa Revije i Festivala za film "Poljubac mačkice". Treći član žirija naša je mlada glumica u usponu. Tamy Zajec nije samo strastvena filmoljupka već prava zaljubljenica u ples. Svojim show i step soloima postala je državna i europska prvakinja te je i svjetska viceprvakinja u step paru, a uz ples, pohađanje 15. gimnazije i završenu Osnovnu glazbenu školu našla je vremena i za pokazati svoj glumački talent ulogom Darije u filmu "Lea i Darija" redatelja Branka Ivande.

Žuta zastava neće ostati sama u ovoj borbi protiv nasilja. U sklopu festivala održati će se i pet radionica koje su također zamišljene kao doprinos borbi protiv nasilja te debata na temu "Potiče li nasilje u filmu nasilje i u stvarnosti?" - sve te u koordinaciji člana selekcijske komisije, Boška Picule. Radionice igranog filma u jednom kadru (voditelj Jura Troje), radiofonije (voditeljica Ivana Conjar), stop animacije (voditelj Vjekoslav Živković), filmske maske i šminke (voditeljica Zdenka Mihelj) i specijalnih efekata (voditelj Neven Mihaljović Cetinjanin) moći će posjetiti svatko baš kao i debatu između dvije skupine mladih koji će samo mirnim i argumentiranim putem probati doći do pobjede o kojoj će također odlučiti trojka gore navedenih talentiranih sudaca. Tema parlaonice o nasilju na filmu čest je izvor naših svakodnevnih razgovora, o tome se priča i u školama i u medijima stoga će ova karlovačka rasprava barem malim dijelom "raščistiti" pitanje potiču li doista nasilni filmovi agresivnost u stvarnom životu.

Koliko film i mladi mogu širiti ljubav i prijateljstvo? Provjerite od 07. do 10. rujna u Karlovcu!

Kontakt za medije: Tara Lukičić, 091 566 8918 i Tatjana Gržan, 098 681 477

17.08.2011.

Uvodna riječ
EKIPA FOUR RIVER FILM FESTIVALA I FILMSKE REVIJE MLADEŽI ZAPOČELA JESENSKU TURNEJU EUROPOM...
SPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA
ZADNJI DAN REVIJE I FESTIVALA U ZNAKU FILMSKIH RADIONICA, PROJEKCIJA I HRVATSKOG FILMA “FLEKE” POD OTVORENIM NEBOM
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽIO IZLET, BROJNE PROJEKCIJE I DOBAR ZVUK GLAZBENOG SASTAVA DEPH!
FILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK
POČETAK 16.FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 4.FOUR RIVER FILM FESTIVALA
16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival
Dva dana do početka / Karlovac dobio četiri nova stanovnika
16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -
Irska, Norveška, Mađarska, Italija, HRVATSKA
Svijet igra na film! A VI?
ŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!
NACIONALNI I INTERNACIONALNI FILMOVI PRED STROGIM SU STRUČNIM SUDOM!
16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival: Odbrojavanje je počelo!
22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA
84 filma za ovogodišnji natjecateljski program!
Ususret 16. Filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu!