homeFILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK

Baltazar u lijevom kutu pozornice s velikim Dukat mlijekom u ruci, opaki Sith uz stolicu gradonačelnika Damira Jelića, Kauboj kraj tajnice HFS-a, Vere Robić Škarice i nervozni Charlie Chaplin koji šeće pozornicom. Tako je na prvi pogled izgledala sinoć, u srijedu, 07. rujna u 20.30 sati dvorana kina Edison. Foršpanom 16. Filmske revije mladeži i 4. Four River Film Festivala probudila se publika, a nastup razigranih Singerlica označio je početak ceremonije otvaranja. Kino Edison - pravo kino s pravim platnom, ali i pravim kinoprojektorom, otvorilo je svoja vrata svim ljubiteljima filma.

Svim posjetiteljima obratila se priznata karlovačka glumica u ulozi voditeljice Zrinka Cvitešić te se s osmjehom na licu sjetla razgovora s Marijom Ratković o otvaranju Revije i Festivala. " E ali ove godine nije u Zorin domu, nego u Edisonu!", ponovila je Marijine riječi na telefonu i time naglasila značaj večerašnje svečanosti i ove žute filmske manifestacije te pozvala publiku da svaki put kad čuju riječ Edison počnu pljeskati, vikati, navijati. Tako je i bilo!

Nakon glasnog vikanja 400-tinjak kinonostalgičnih Karlovčana  ponosno je pozvala na pozornicu Josipa Šimunčića, jednog od prethodnika današnjih karlovačkih Kinoklubaša - članova Kino sekcije tadašnje Gimnazije Dr. Ivan Ribar - Petak.  "Film je snimljen prije 45 god. Znam da je mladim generacijama film možda bio i smješan i da im je nezamislivo da je tako snimljen, ali nama je tada problem bio i kamera i montaža i zvuk. Ja sam imao 15- ak učenika i samo troje je svladalo tehniku snimanja. Onda znate kako je to bilo. Filmom smo htjeli pokazati Karlovac petkom i veliki značaj petka kao sajmenog dana."

Poslije predstavljanja selekcijske komisije, velikog i malog žirija na pozornicu je stao gradonačelnik, prof. Damir Jelić koji uz film i Kinoklub Karlovac ima veliku emotivnu povezanost. Baš zbog toga sjetio se i onih koji više nisu s nama, a zaslužni su što su ova Revija i Festival postali svjetska manifestacija. "Kao danas se sjećam kako smo prodavali mlijeko da bi zaradili novac za pola kamere i da bi počeli snimati. Isto tako moram se sjetiti onih koji više nisu s nama, a koji su nam puno pomogli. Ne želim kvariti veselje svih prisutnih, ali moram se sjetiti Peterlića, Tadića i Šamanovića."

Svoje mjesto na daskama Kina Edison večeras je pronašla i Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, uz Kinoklub Karlovac glavnog organizatora Revije i Festivala. U pratnji kauboja stala je na pozornicu i potaknuta euforijom izgovorila "Edison!" te najavila Mariju Ratković, glavnu koordinatoricu ovog četverodnevnog srednjoškolskog  filmskog ludila. Zahvalivši se volonterima, te posebno interventnom vodu Revije i Festivala, Marija je predala 35mm filmsku vrpcu Charlie Chaplinu koji je svojim već prepoznatljivim gestama i hodom odnio istu u projekcijsku kabinu. Uslijedilo je prikazivanje inserta iz dokumentarnog filma 1579. - 1979 autora Oskarovca Dušana Vukotića snimljenog  za 400. rođendan grada Karlovca.

Vrhunac večeri označio je dolazak dobitnika Grand Prixa i to, ni manje ni više, već iz daleke Južne Koreje. Samo jedan rez filmske vrpce škarama i 16. Filmska revija mladeži i 4. Four river film festival otvoreni su!

Pred nama su još tri dana bogatog filmskog sadržaja. Danas, 8. rujna  filmoljupci će imati priliku pogledati tri projekcije natjecateljskog programa. Također, u GK Zorin dom, u 11 sati, prikazivat će se jedna od epizoda Malih letećih medvjeda u sklopu popratnog programa Filmski 5+ uz Dukatino. A dan završavamo popratnim programom Dubovac Open Air i filmom Tomislava Radića - Kotlovina, pod otvorenim nebom u 21 i 30 sati  i unutar zidina  Starog grada Dubovac.

Svečano otvaranje Revije i Festivala je iza nas! Filmska vrpca je pokrenuta, Kino Edison je ponovno osjetilo dah filma, a publika željno isčekuje sljedeće prijekcije najžućeg filmskog festivala. Mi igramo na film! A Vi!?

Kontakt za medije: Marija Ratković, 098 92 77 483, marijaratkovic@gmail.com

08.09.2011.

Uvodna riječ
EKIPA FOUR RIVER FILM FESTIVALA I FILMSKE REVIJE MLADEŽI ZAPOČELA JESENSKU TURNEJU EUROPOM...
SPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA
ZADNJI DAN REVIJE I FESTIVALA U ZNAKU FILMSKIH RADIONICA, PROJEKCIJA I HRVATSKOG FILMA “FLEKE” POD OTVORENIM NEBOM
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽIO IZLET, BROJNE PROJEKCIJE I DOBAR ZVUK GLAZBENOG SASTAVA DEPH!
FILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK
POČETAK 16.FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 4.FOUR RIVER FILM FESTIVALA
16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival
Dva dana do početka / Karlovac dobio četiri nova stanovnika
16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -
Irska, Norveška, Mađarska, Italija, HRVATSKA
Svijet igra na film! A VI?
ŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!
NACIONALNI I INTERNACIONALNI FILMOVI PRED STROGIM SU STRUČNIM SUDOM!
16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival: Odbrojavanje je počelo!
22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA
84 filma za ovogodišnji natjecateljski program!
Ususret 16. Filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu!