home22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA

I ove godine Karlovac postaje središte srednjoškolskog filma: 16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival održat će se u našem gradu od 07. do 10. rujna 2011. Gradsko kazalište "Zorin dom", Stari grad Dubovac i Knjižnicu za mlade "zažutit će" više od 150 srednjoškolaca iz svih djelova Hrvatske i svijeta, a lanjska letvica podignuta na 4.000 posjetitelja velik je, ali i dostižan izazov.


Charlie Chaplin, jedna od ovogodišnjih maskota Revije i Festivala

Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva te se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a posljednjih pet godina u sukoordinacijom s Kinoklubom Karlovac doživljava pravu renesansu. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i međunarodna inačica, Four River Film Festival, festival jedinstven ne samo na području regije, već i dobrog dijela Europe, s obzirom da je jedini kriterij za prijavu filma isključivo srednjoškolski status autora!


Sanja Zanki, Jura Troje i Marija Ratković

Dva mjeseca prije održavanja ove "2 u 1" manifestacije selekcijska komisija u sustavu Boško Picula, dipl. politolog, filmski kritičar i urednik TV emisije o filmu "Kokice", Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica brojnih izdanja Hrvatskog filmskog saveza te voditelj filmske družine Jura Troje odlučila je koji će filmovi činiti ovogodišnji Revijski i Festivalski program. Na press konefernciji, održanoj svega nekoliko sati nakon donošenja i više nego odgovorne odluke, koordinatorica i izvršna producentica Revije i Festivala, Marija Ratković, programska koordinatorica Sanja Zanki i član selekcijske komisije, Jura Troje su sve prisutne upoznali s istom.


Ekipa na press konferenciji

Na razvnovrsnost filmova osvrnula se Sanja Zanki: "Prepoznatljivost Revije i Festivala se iz godine u godinu sve više i više potvrđuje. Sjetimo li se brojke od 42 filma, koliko ih se prije četiri godine, prve karlovačke godine, prijavilo na Reviju i usporedimo je s ovogodišnjih impozantnih 286 prijavljenih filmova, od čega 96 za Revijski, a 190 za Festivalski program, svako daljnje detaljiziranje je zapravo nepotrebno". Filmovi su pristigli iz čak 22 zemlje iz svih djelova svijeta: Slovenije, Irske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke, Njemačke, Hong Konga, Španjolske, Belgije, Mađarske, Austrije, Moldavije, Južne Koreje, Litve, Srbije, Rumunjske, BiH, Finske, Italije, Danske, Slovačke i Norveške. "Iz 28 sati pristiglog programa selekcijska komisija je odabrala 39 Revijskih i 45 Festivalskih ostvarenja raspoređenih u četiri kategorije: igrani, dokumentarni i animirani film, te slobodni stil," zaključila je Sanja.


Festivalska ekipa predvođena Charliem Chaplinom u šetnji gradom

Više o procesu same selekcije rekao je Jura Troje: "Ono bitno što ostaje je sam film. Film kao način izražavanja i film kao skupna aktivnost. I jedno i drugo je vrlo bitno u godinama odrastanja, sazrijevanja i pronalaženja svog puta u život. Dobri filmovi ulaze u festival, a najbolji ostaju zapamćeni kod publike. Upravo zato, manifestacija poput ove neizostavna je u pedagoškom procesu". Najzastupljenije filmske družine u nacionalnoj selekciji su FKVK Zaprešić i sami domaćini, Kinoklub Karlovac s po četiri ostvarenja. Njih slijede i Studio kreativnih ideja Gunja, Blank - filmski inkubator i Centar za film i video Dubrava s tri rada u natjecateljskom programu. Oni, kao i ostatak mladih autora dali su sve od sebe kako bi napravili dobar film, a u tome ih podržava i Jura: "Nemojte nikada odustati zbog nedostatka tehnike. Nije sve u tehnici. Osnova filma je i dalje scenarij. Ako nemate priču u koju vjerujete, ako nemate temu za dokumentarac koja je zanimljiva i razrađena, nemojte žuriti sa snimanjem, neće vas HD spasiti. Stvaranje filma je organizirana grupna aktivnost."


Festivalska ekipa predvođena Charliem Chaplinom
u šetnji gradom

Na cjelokupni koncept ovogodišnje Revije i Festivala zaključno se osvrnula Marija Ratković: "Kao brend Festival i Revija imaju određeni satus. Brojke prijavljenih filmova, gostiju i autora koji posjete Karlovac govore itekako u prilog tome. Stoga smo ove godine odlučili cijelo događanje maksimalno prilagoditi Karlovčanima, preciznije, karlovačkim srednjoškolcima. Vrijeme održavanja manifestacije pomaklo se na radni tjedan, kako bi upravo srednjoškolci u okviru nastave Hrvatskog jezika mogli organizirano dolaziti na projekcije. Naime, kako se radi o ponajboljim filmovima srednjoškolske produkcije nisu li najbolja publika za iste sami srednjoškolci? Pogotovo kad se tome pridoda moguća interakcija s vršnjacima iz svih djelova Hrvatske i svijeta!" Što se same programske sheme tiče, nastavlja se sa popratnim programima namjenjenim svi uzrastima: Filmski 5+"osmišljen za osnovnoškolske filmoljupce, "Dubovac open air" koji uključuje projekcije unutar zidina starog grada Dubovca pod vedrima karlovačkim nebom i program "Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima" u kojem se predstavljaju brojni srednjoškolcima interesantni programi poput srodnih festivala, radionica i sl. "Razvijamo prošle godine uvedeni projekt 'Žute zastave', nagrade za promicanje nenasilja na filmu, koji će uključivati čak šest različitih radionica na temu nasilja, kao i parlaonicu posljednji dan Festivala. Time se formira jedinstveni edukativni program i to ne samo na području filma, već i u kontekstu društveno odgovorne teme, borbe protiv nasilja među mladima," zaključila je Ratković. Pozicioniranje "Karlovca" kao ključnog odredišta za srednjoškolce u filmskom, pedagoškom i odgojnom smislu je stoga neupitno.

63 dana dijeli nas do početka 16. Filmske revije mladeži I 4. Four River Film Festivala. Odbrojavanje je počelo...

KONTAKT:

Marija Ratković
kontakt:
+ 385 98 92 77 483
marijaratkovic@gmail.com

06.07.2011.

Uvodna riječ
EKIPA FOUR RIVER FILM FESTIVALA I FILMSKE REVIJE MLADEŽI ZAPOČELA JESENSKU TURNEJU EUROPOM...
SPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA
ZADNJI DAN REVIJE I FESTIVALA U ZNAKU FILMSKIH RADIONICA, PROJEKCIJA I HRVATSKOG FILMA “FLEKE” POD OTVORENIM NEBOM
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽIO IZLET, BROJNE PROJEKCIJE I DOBAR ZVUK GLAZBENOG SASTAVA DEPH!
FILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK
POČETAK 16.FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 4.FOUR RIVER FILM FESTIVALA
16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival
Dva dana do početka / Karlovac dobio četiri nova stanovnika
16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -
Irska, Norveška, Mađarska, Italija, HRVATSKA
Svijet igra na film! A VI?
ŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!
NACIONALNI I INTERNACIONALNI FILMOVI PRED STROGIM SU STRUČNIM SUDOM!
16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival: Odbrojavanje je počelo!
22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA
84 filma za ovogodišnji natjecateljski program!
Ususret 16. Filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu!