homeSPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA

Došli smo do 10. rujna i do zadnjeg dana 16. Filmske revije mladeži i 4. Four River Film Festivala. Karlovac gubi titulu Žutograda do sljedeće godine, a Baltazar, Sith, Charlie Chaplin i Kauboj odlaze na odmor!

Iza nas je zadnji i najuzbudljiviji dan Revije i Festivala koji je počeo već standardnim jutarnjim programom u 11 sati u GK Zorin dom, Filmskim 5+ uz Dukatino i projekcijom Malih letećih medvjeda. Zadnji dan obilježila je projekcija popratnog programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima na kojoj su sudjelovali talijanski Timeline Film Festival, koji se već godina bori za status filma kao svojevrsnog nadnacionalnog jezika te Fresh Film Festival koji objedinjujue dvjestotinjak filmova iz svih dijelova Irske i svijeta. Nakon upoznavanja sličnih filmskih manifestacija u Knjižnici za mlade, filmaši su u 12 i 30 sati preselili u GK Zorin dom kako bih sudjelovali u debati na temu  "Potiče li nasilje na filmu nasilje u stvarnosti?". Nakon žustre, ali pravedne borbe u kojoj su sudjelovali i redatelj Aldo Tardozzi, urednica Kokica Zinka Kiseljak, voditeljica Danijela Trbović i filmska kritičarka T-portala Alemka Lisinski pobjedila je negacijska ekipa, a svi sudionici došli su do zaključka da je nasilje najgore u stvarnosti i da je svaka borba protiv njega potrebna.Debata je svima skratila vrijeme do onog svima najbitnijge i najiščekivanijeg trenutka - dodjele nagrada i svečanog zatvaranja 16. Filmske revije mladeži i 4. Four river film festivala.

Osim grandioznog Grand Prixa, te nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film i onaj u kategoriji slobodnog stila već drugu godinu za redom tročlani žiri odlučuje i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju kao o velikom društvenom zlu, poglavito među mladima.  Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Marko Mikšić, Jihye Hwang i Tamy Zajec odlučio je dodijeliti Žutu zastavu filmu Ograda iz Moldavije.  U konkurenciji filmova prijavljenih za 16. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film- 1000 Ždralova Foto kino video kluba Zaprešić, najbolji dokumentarni film- Boba učenika Medicinske škole Osijek, posebno priznanje u kategoriji najboljeg igranog filma- Vrisak Foto kino video kluba Zaprešić, najbolji igrani film- Mane Multimedijalnog centra Studia kreativnih ideja Gunja, a Gunjani su kući ponijeli i nagradu za film Izvan fokusa za najbolji film slobodnog stila.

U sklopu 4. Four River Film Festivala žiri je kod nagrade za najbolji igrani film napravio malu iznimku zbog visoke kvalitete filmova pa su tu nagradu podijelili film iz Danske- Posljednja princeza i irski film- Retur. Najbolji animirani film je film Vremenski restoran iz Južne Koreje, dok je posebno priznanje dobio također korejanski film Kakica, najbolji dokumentarni- Sačuvaj za drugo jutro slovenske Luksuz produkcije DZMP Krško, a britanski film Sladoled pobjedio je u konkurenciji filmova slobodnog stila.

Publika je pak nagradila film- parodiju na izbore ljepote Kordunaški tup model srednjoškolaca iz Blank filmskog inkubatora & Suncokreta Gvozd, a Grand Prix ove godine odlazi u Dansku u ruke mlade Sare B. Pedersen, autorice filma Naopako.

O kvaliteti filmova Four River Film Festivala govori i činjenica da će njih deset nastaviti svoj život na trećem Festivalu o pravima djece koji se održava od 20. do 23. studenog u Rijeci, s paralelnim jutarnjim projekcijama u kinima Blitz Cinestar u Osijeku, Šibeniku, Splitu, Zadru i Zagrebu. Između ostalih tu je i moldavski film Ograda, dobitnik Žute nagrade.

Odmjeravanjem snage, brzine i snalažljivosti prije četiri smo dana krenuli u žutu pustolovinu otvaranjem Revije i Festivala u već zaboravljenom, prije pet godina zatvorenom Kinu Edison. Vraćanjem života ovom oronulom mjestu na jednu večer, u prvoj funkcionalno građenoj kino dvorani, ne u Hrvatskoj, nego u cijeloj jugoistočnoj Europi probudili smo kinonostalgiju Karlovčana i, nadamo se, pokrenuli val promjena!

Podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam,  kojeg je činio impozantan broj od osamdeset i četiri filma iz dvadeset i dvije zemlje, a večernje su provodili na Starom gradu Dubovcu uz najnovije uspješnice hrvatske kinematografije - filmove Alda Tardozzia Fleke i Tomislava Radića Koltlovina.

Grad na četiri rijeke još jednom se pozdravlja od četiri dana filmskog ludila, četiri popratna filmska programa te jednog - onog natjecateljskog dijela Revije i Festivala. Pred nama je cijela godina napornog rada i organizacije 17. Filmske revije mladeži i jubilarnog  5. Four River Film  Festivala pod palicom Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza.

Karte na stol, igra je gotova!

10.09.2011.

Uvodna riječ
EKIPA FOUR RIVER FILM FESTIVALA I FILMSKE REVIJE MLADEŽI ZAPOČELA JESENSKU TURNEJU EUROPOM...
SPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA
ZADNJI DAN REVIJE I FESTIVALA U ZNAKU FILMSKIH RADIONICA, PROJEKCIJA I HRVATSKOG FILMA “FLEKE” POD OTVORENIM NEBOM
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽIO IZLET, BROJNE PROJEKCIJE I DOBAR ZVUK GLAZBENOG SASTAVA DEPH!
FILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK
POČETAK 16.FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 4.FOUR RIVER FILM FESTIVALA
16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival
Dva dana do početka / Karlovac dobio četiri nova stanovnika
16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -
Irska, Norveška, Mađarska, Italija, HRVATSKA
Svijet igra na film! A VI?
ŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!
NACIONALNI I INTERNACIONALNI FILMOVI PRED STROGIM SU STRUČNIM SUDOM!
16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival: Odbrojavanje je počelo!
22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA
84 filma za ovogodišnji natjecateljski program!
Ususret 16. Filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu!