home16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -

Od 7. do 10. rujna 2011., 16. filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival postaju središnje mjesto hrvatskog, ali i svjetskog srednjoškolskog filma. Zahvaljujući organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, grad Karlovac ponovno će se zažutjeti, a oko 150 srednjoškolaca iz cijeloga svijeta doći će po svoju dozu žute boje i filma. Prije gotovo dva mjeseca, selekcijska komisija festivala odlučila je da ove godine u borbu za najboljega uđe 84 filma iz 22 zemlje. Već je tada započelo malo filmsko ludilo koje će za tjedan dana postati pravi cirkus - karlovački Hollywood sa žutim, umjesto crvenoga tepiha!

Početaka se sjećamo svi, a na tiskovnoj konferenciji koja je danas održana ispod jednog od jumbo plakata kojim se reklamiraju Revija i Festival, Andreja Navijalić, prof., pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca izjavila je: "Kad su karlovačka djeca prije pet godina dobila priliku organizirati Filmsku reviju mladeži, a godinu dana kasnije i Four River Film Festival, bila sam sigurna da će letvicu postaviti vrlo visoko. Ne mogu, a da se toga ne sjetim. Grad Karlovac, a pogotovo Upravni odjel za društvene djelatnosti prepoznao je posebnost ove manifestacije i već joj godinama pruža kako financijsku tako i moralnu podršku. Entuzijazam i međusobna povezanost mladih ljudi, koja potiče kreativnost, razvoj osobnosti i stručnih kompetencija pojedinca, okosnice su ovog festivala mladosti, druženja, sazrijevanja i pronalaženja životnog puta. Stoga ne čudi sve veći broj prijavljenih filmova i sve više zemalja sudionica. Ovogodišnje izdanje Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži ugostit će lepezu različitih filmskih skupina i filmskim jezikom progovoriti o problemima današnjice s kojima su suočeni mladi. Cjelokupni koncept, posebice nagrada za promicanje nenasilja na filmu, daje jasnu poruku mladima i naglašava društvenu odgovornost. Srednjoškolski uradci pristigli su kako iz svih dijelova Hrvatske tako i iz svih dijelova svijeta. Brojka od 286 prijavljenih filmova iz 22 zemlje svijeta, od kojih su 84 odabrana za natjecateljski program, dovoljno govori o veličini filmske zvijezde koja će zasjati na našem karlovačkom nebu. Sigurna sam da će letvicu kvalitete, dobrih vibracija i međusobnih interakcija naši filmaši dizati još i više. Na nama je da im otvorimo prostore i uživamo u filmskim čarolijama koje nam nude."

Filmskih će čarolija već prvi dan festivala biti napretek! Osim triju dobro nam znanih lokacija - GK Zorin doma, Starog grada Dubovca i Knjižnice za mlade - zažutjet će se još jedno mjesto. Mjesto gdje su pripadnici starijih generacija izlazili na spojeve, gdje su ljudi satima čekali u redu za projekcije, mjesto za kojim i dan-danas svi žale, Kino Edison! Edison je bilo jedno od ukupno pet kina u Karlovcu, no danas je filmska slika Karlovca nešto drukčija. Karlovac je, naime, već petu godinu zaredom grad bez kina i, što je još neobičnije, grad s filmskim festivalom, a bez kina. "Karlovac je svoju posljednju filmsku rolu u kinu Edison zavrtio 2007. godine. Slučajno ili ne, iste je godine u Karlovac stigla i Revija, a godinu je dana kasnije na mala vrata ušao i Festival. Pomalo je i simptomatično da se putevi ove dvije, uvjetno rečeno, institucije od samih početaka isprepliću ... Stoga, kad nam je prije nekoliko tjedana ponuđeno da otvaranje Revije i Festivala, po prvi put otkako se održavaju u Karlovcu, realiziramo u pravom kinu s pravim platnom, ali i pravim kinoprojektorom, jednostavno nisam mogla reći "ne". U Karlovcu, gradu bez kina, ali s Edisonom kao prvom funkcionalno građenom kinodvoranom - ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj jugoistočnoj Europi - nakon punih pet godina čut će se onaj šarmantno klepetav zvuk projektora, a 24 sličice u sekundi izmjenjivat će se pred očima gledatelja. Sve će to biti samo na jednu večer, ali ipak ... Karlovčani će barem tijekom tih nekoliko sati 7. rujna 2011. godine ponovno imati priliku sjediti u svom gradskom kinu i uživati u pravoj kinoprojekciji, što me neizmjerno veseli! I ne samo mene, već i cijeli festivalsko-revijski tim. I svi zajedno poručujemo da je 5 do 12 za karlovačko kino", izjavila je Marija Ratković, koordinatorica Revije i Festivala. Kroz ceremoniju svečanog otvorenja publiku će voditi priznata Karlovčanka, glumica Zrinka Cvitešić. Uz prvu projekciju natjecateljskog programa, koja dolazi iz samog vrha svjetske srednjoškolske filmske produkcije, svečano otvorenje u kinu Edison začinit će i prikazivanje inserta iz dokumentarnog filma 1579. - 1979. autora, oskarovca, Dušana Vukotića. Taj je film izrađen za 400. rođendan grada Karlovca, a bit će projiciran s originalne 35mm kopije, kao i film Petak iz 60-tih godina 20. stoljeća, čiji su autori svojevrsni prethodnici današnjih karlovačkih kinoklubaša - članovi Kino sekcije (tadašnje) Gimnazije dr. Ivan Ribar.

O najboljim će filmovima odlučivati žiri, a posao stroge presude nacionalnim i internacionalnim filmovima pripao je dvojici redatelja, rumunjskom Andreiu Tanaseu i hrvatskom Aldu Tardozziju, te mađarskom animatoru Gaboru Rethiu. Ovaj dramaturško-režijsko-animirani trojac imat će ruke pune filmova, baš kao i mlada trojka - žiri srednjoškolaca. Dok ovaj veliki žiri odlučuje o devet nagrada, onaj će "maleni" (u sastavu: karlovački filmaš Marko Mikšić, plesačica i glumica Tamy Zajec te osvajačica Grand Prixa prošlogodišnje Revije i Festivala, Jihye Hwang) morati prosuditi tko zaslužuje nagradu za promicanje nenasilja u filmu, tzv. Žutu zastavu. Ta je nagrada, kojom se želi ukazati na percepciju nasilja u stvaralaštvu mladih filmaša, već prošle godine izazvala niz pozitivnih reakcija, a njezinu će dodjelu ove godine popratiti još dva događanja. To su debata Potiče li nasilje na filmu nasilje u stvarnosti? i radionički program sastavljen od pet radionica, kao što su: studija slučaja o specijalnim efektima na primjeri filma Show must go on, radionica filmske maske i šminke, stop animacije, radiofonije i radionica igranog filma u jednom kadru.

Osim radionica i debate, Revija i Festival imat će još mnogo popratnih sadržaja. Jedan je od njih i program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, a zamišljen je kao upoznavanje s ostalim srednjoškolskim filmskim radionicama i festivalima iz cijeloga svijeta, iz Srbije, Irske, Norveške, Mađarske i Italije. Iako je naš žuti festival posvećen srednjoškolcima, ni oni najmlađi neće ostati bez svoje doze filma. Za njih će se svaki dan u 11 sati u GK Zorin dom održati program Filmski 5+ uz Dukatino. Prvi dan klinci će upoznati Sinjega galeba, prvi hrvatski film za djecu i mlade iz 1953. godine, a sljedeća će tri dana uživati u hit-serijalu Mali leteći medvjedi te u najskupljem španjolskom filmu svih vremena, Planetu 51. Za one željne vrhunskih filmova pod vedrim nebom, četvrtak i petak navečer bit će idealni, jer će se na Starom gradu Dubovcu održati Dubovac Open Air. "U sklopu Dubovac Open Aira-a imamo stvarno izvrsne filmove. Dugometražni prvijenac Fleke mladog akademskog redatelja i člana našeg žirija, Alda Tardozzija, povezuje sve veće regionalne filmske festivale ove godine - Pulu, Sarajevo i Motovun. Aldo je inspiraciju za priču pronašao u tragičnom događaju iz 1998. godine, kad su dvije srednjoškolke prvo pokrale svoje roditelje, a potom na ulici u Sesvetama, pod utjecajem tableta, ubile taksista s namjerom da ga opljačkaju. Ovo je drama s elementima trilera, koja donosi priču o djevojačkom prijateljstvu, naivnosti, osveti i izgubljenoj mladosti. Drugi prezentirani film bit će nedavni pobjednik 5. Vukovar Film Festivala, Kotlovina redatelja Tomislava Radića. Navedeni je film posljednji dio svojevrsnog triptiha koji se sastoji od filmova Što je Iva snimila 21. listopada 2003. i Tri priče o nespavanju. Snimljen vještom reportažnom kamerom pokojnog Vedrana Šamanovića, film je na posljednjem Festivalu igranog filma u Puli osvojio čak 6 Zlatnih arena, između ostalog i onu za najbolji film, kao i za najbolju žensku ulogu", rekla je Katarina Ratkaj, članica organizacijskog tima Revije i Festivala.

Još nas samo sedam dana dijeli od početka 16. filmske revije mladeži, 4. Four River Film Festivala i do Karlovca kao grada s kinom, za kojim svi toliko čeznemo! Film se vraća kući! Pridružite mu se!

KONTAKT:
Marija Ratković
kontakt:
+ 385 98 92 77 483
marijaratkovic@gmail.com

31.08.2011.

Uvodna riječ
EKIPA FOUR RIVER FILM FESTIVALA I FILMSKE REVIJE MLADEŽI ZAPOČELA JESENSKU TURNEJU EUROPOM...
SPREMILI SMO ŽUTI TEPIH, PODIJELILI NAGRADE I ZATVORILI 16. FILMSKU REVIJU MLADEŽI i 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL KOJE JE POSJETILO 4500 FILMOLJUBACA
ZADNJI DAN REVIJE I FESTIVALA U ZNAKU FILMSKIH RADIONICA, PROJEKCIJA I HRVATSKOG FILMA “FLEKE” POD OTVORENIM NEBOM
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽIO IZLET, BROJNE PROJEKCIJE I DOBAR ZVUK GLAZBENOG SASTAVA DEPH!
FILM SE VRATIO KUĆI U PUNOM SJAJU I UZ GROMOGLASAN VRISAK
POČETAK 16.FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 4.FOUR RIVER FILM FESTIVALA
16. Filmska revija mladeži & 4. Four River Film Festival
Dva dana do početka / Karlovac dobio četiri nova stanovnika
16. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 4. FOUR RIVER FILM FESTIVAL VRAĆAJU KARLOVCU KINO!
- 5 do 12 za karlovačko kino! -
Irska, Norveška, Mađarska, Italija, HRVATSKA
Svijet igra na film! A VI?
ŽUTA BOJA I NENASILJE UVIJEK SU U MODI!
NACIONALNI I INTERNACIONALNI FILMOVI PRED STROGIM SU STRUČNIM SUDOM!
16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival: Odbrojavanje je počelo!
22 ZEMLJE / 84 FILMA / 4 DANA SREDNJOŠKOLSKOG FILMSKOG LUDILA
84 filma za ovogodišnji natjecateljski program!
Ususret 16. Filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu!