Žiri mladih

1. Domenico Di Micco, Italija
Protekle četiri godine bio sam član žirija Filmskog festivala Giffoni, ali nikada nisam bio ovdje. Veselim se tome već godinu dana! Studiram ekoinženjerstvo, u slobodno vrijeme bavim se plesom, ali moj glavni interes je film. Za sebe bih rekao da sam energičan, znatiželjan i empatičan, ali često tvrdoglav. U protekle četiri godine shvatio sam koliko uživam u poticajnim međunarodnim okruženjima poput ovoga, posebno kad imaju veze s vizualnim i izvedbenim umjetnostima. Smatram da je svrha filmske umjetnosti educirati i komunicirati, te vjerujem da događaji poput ovoga silno doprinose širenju te poruke.


Domenico Di Micco

2. Matteo Picariello, Italija
Bok! Ja sam Matteo iz Salerna i imam osamnaest godina. Već tri godine dolazim na Filmski festival Giffoni. Idem u jezičnu gimnaziju i govorim četiri jezika – talijanski, engleski, francuski i španjolski. Prošle godine bio sam domaćin jednome Hrvatu i bilo je odlično! Još uvijek se čujem s njim i nadam se da ćemo se opet vidjeti. Zahvaljujući svojem festivalu dobio sam priliku doći na Four River Film Festival. Nadam se da ću steći nove prijatelje i naučiti ponešto o filmu.


Matteo Picariello

3. Carmine Russo, Italija
Ja sam Carmine Russo, imam osamnaest godina i dolazim iz Italije. Za mene je bit umjetnosti u dijeljenju. Od književnosti do glazbe, umjetnost je ono što nam daje nove ideje i izaziva u nama nove osjećaje. Film je najbolji oblik tog dijeljenja.


Carmine Russo

4. Federica Russo, Italija
Bok! Zovem se Federica Russo, imam 17 godina i dolazim iz Salerna, grada na jugu Italije. Već četiri godine dolazim na Filmski festival Giffoni koji se održava u mom gradu. Zahvaljujući tom festivalu, imam neke divne uspomene, ali i priliku posjetiti Four River Film Festival. Vjerujem da će to biti iskustvo za pamćenje!


Federica Russo

5. Sabrina Serio, Italija
Zovem se Sabrina Serio, imam sedamnaest godina i živim u talijanskom gradu Salernu. Idem u srednju školu, a u budućnosti bih se voljela baviti jezicima. U slobodno vrijeme bavim se gledanjem filmova (naravno!), slušanjem glazbe i čitanjem, a uz to sviram i ukulele.
Film i čitanje uvijek su bili moja strast. Još kao mala voljela sam ići u kino s roditeljima. Isto tako, obožavam putovati! Već sam bila u Hrvatskoj s roditeljima i jedva čekam doći opet! Bila sam i u Parizu, Londonu, New Yorku i na Malti.
Inače sam dosta sramežljiva, ali nadam se da ću na festivalu upoznati nove ljude!


Sabrina Serio

6. Victoria Böhmberger, Austrija     
Victoria ima devetnaest godina i živi u Leondingu (Austrija). Učenica je Više srednje škole za umjetnost (HBLA  für künstlerische Gestaltung), gdje je počela snimati i gledati videouratke te promišljati o njima u sklopu jednog predmeta 2017. Prvi joj je rad bio grupni projekt pod naslovom „Wonderspice“, a radilo se o reklami za čarobni začin koji preobrazi kuharičino propalo jelo, ali i njezinog supruga.


Victoria Böhmberger

7. Leonie Schober, Austrija
Leonie također ima devetnaest godina, živi u Linzu (Austrija) te polazi isti razred Više srednje škole za umjetnost u Linzu kao i Victoria. Prošle godine je u sklopu predmeta „Video i film“ naučila koristiti DSLR kameru i snimati, te usvojila osnove filmske teorije. Reklama koju je snimila zove se „Spotifine“, što je ime izmišljene aplikacije pomoću koje protagonistica upravlja svojom stvarnošću.


Leonie Schober

8. Edi Erceg, Hrvatska
Rođen sam 29. ožujka 2002. godine u Zagrebu. Živim u Krapinskim Toplicama. Pohađao sam Osnovnu školu Krapinske Toplice, a sada sam učenik 3. razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku. Želio bih se profesionalno baviti filmom, stoga sam bio polaznik mnogih filmskih radionica: Camp RED Pula (2013.), Radionice za djecu i mladež u Kraljevici (2015., 2016., 2017., 2018.) te sam dvaput bio sudionik Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ (2017., 2018.). Član sam Dramske skupine MAG koja je ove godine s predstavom „Krim tim 3“ ostvarila veliki uspjeh na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNo. Također sam bio jedan od volontera na ovogodišnjem Pula Film Festivalu. Volim film jer me odvodi u stotinu drugih svjetova. Želim se jednog dana baviti filmom. Bio sam u Puli, Kraljevici i Varaždinu. Karlovac, here I come!


Edi Erceg

9. Špela Štrucl, Slovenija
Imam 18 godina i pohađam 4. razred III. gimnazije Maribor. Ja sam svestrana umjetnica i sportska žena, dobitnica plesne stipendije. Prije pet godina, mama mi je kupila prvi fotoaparat kako bi uhvatila trenutke s mnogih putovanja. Tada sam bila uzbuđena zbog fotografije i kasnije zbog filma. Moj najdraži film je „Chasing Mavericks“ jer sam zaljubljena u ocean i Les Miserables, zbog sjajne glazbe i iznimno dobro ilustrirane surovosti života.


Špela Štrucl

10. Nika Šoštarić, Slovenija
Učenica sam trećeg razreda II. gimnazije u Mariboru. U slobodno vrijeme volim plesati, čitati, pisati, a bavim se i kazalištem i filmom. Čak sam i sama napravila nekoliko filmova. Moj najdraži film je „Prozor u dvorište“ poznatog redatelja Alfreda Hitchcocka. Moj najdraži filmski žanr je triler, a izbor glumaca u ovome filmu je jednostavno jedan od najboljih. Nisam sigurna što mogu očekivati u Karlovcu, ali nadam se da ću imati priliku pogledati filmove filmaša mojih godina i naravno družiti se s vršnjacima koje zanimaju iste stvari kao i mene.


Nika Šoštarić

11. Lucija Klavž, Slovenija
Zaključujem svoje posljednje praznike prije upisa na fakultet pa me posebno veseli što ću moći provesti nekoliko dana u svojem novom gradu s ljudima koji vole film. Moj omiljeni film je „Sretan zajedno“. Kada ne gledam filmove, crtam, pišem, bojim, fotografiram, čitam, posjećujem kazališne predstave ili izložbe te putujem. Na festivalu računam na neke stvarno lijepe uspomene.


Lucija Klavž

12. Mario Petar Bišćan, Hrvatska
Obožavatelj sam klasične glazbe i povijesti. Imam raznovrstan spektar zanimanja, od filmova, glume i glazbe do igranja igrica i jahanja konja. Veliki sam obožavatelj „Waterloo“-a, serije „Hornblower“, no u mom srcu mjesto zajedničko mjesto dijele „Ognjem i mačem“, film koji je obilježio moje djetinjstvo, po glumi, pažnji danoj detaljima i povijesti, te film „Amadeus“ o kojem ne znam gdje bih prije počeo pričati, od odabira scena i kostimografije do pažljivog pretapanja kadra u kadar i sve to u skladu s glazbom. Od festivala očekujem samo najbolje i siguran sam da se neću razočarati! Uz sve, očekujem i ponešto naučiti i sklopiti nova prijateljstva i poznanstva.


Mario Petar Bišćan

13. Vida Terze, Hrvatska
Idem u drugi razred II. gimnazije u Zagrebu. Oduvijek sam voljela pisanje i filmove. Najdraži su mi filmovi Skrivena ljubav (eng. Call Me By Your Name) redatelja Luca Guadagnina, Ubojstvo svetog jelena redatelja Yorgosa Lanthimosa i Atlas oblaka sestra Wachowski i Toma Tykwera. Call Me By Your Name, snimljen po istoimenoj knjizi Andréa Acimana, odmah mi se svidio zbog svoje iskrenosti i izvrsne glume glavnoga glumca, Timothéeja Chalameta. Ubojstvo svetog jelena sviđa mi se zbog sveopće atmosfere i originalne radnje, a Oblak atlasa zbog svoje kompleksnosti i vještine kojom spaja šest priča u jednu univerzalnu. Prošle sam godine sudjelovala u izradi školskog filma kao scenaristica. Želim se baviti pisanjem i dramaturgijom.


Vida Terze

14. Matej Stanojević, Makedonija
Matej Stanojević maturant je srednje škole koji gaji veliku ljubav prema filmovima i kinematografiji. Životni mi je san postati slavni redatelj, glumac, ili oboje. Zanimanje za film i kazalište razvio sam u dobi od samo sedam godina. U djetinjstvu sam postavljao lutkarske predstave i snimao kratke kućne videe za svoju obitelj. U dobi od trinaest godina, u suradnji s Crvenim križem režirao sam prvu kazališnu predstavu pod naslovom "Snjeguljica i lovac", koja je kombinirala dijelove radnje Disneyjevog klasika "Snjeguljica i sedam patuljaka" i igranog filma "Snjeguljica i lovac" sa suvremenim elementima. Bila je namijenjena djeci u dobi od šest do deset godina, a glavni joj je cilj, uz zabavu, bio prikupiti sredstva u dobrotvorne svrhe. Nakon toga, postao sam član dramske grupe Kunstwerkstatt koja djeluje u sklopu Obrazovnog foruma mladih (Youth Educational Forum, YEF). Sudjelovao sam u njihovoj produkciji "There Will Be War"/"Bit će rata", modernog prikaza razvitka suvremenog društva i njegovog razornog potencijala. S nastankom Filmskog festivala Giffoni u Makedoniji, imao sam priliku i snimiti nekoliko filmova, koji pripadaju različitim žanrovima., a izdvojio bih"The Awakening"/"Buđenje", "Do You Love Me Now..."/"Voliš li me sad..." Surađivao sam i na mnogim drugim projektima, kao što su glazbeni spotovi, kratki dokumentarni i igrani filmovi, i reklame.


Matej Stanojević