Novosti

Višestruko nagrađivani dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepčevića 11. rujna otvara Reviju i Festival u Karlovcu!

Kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu, već tradicionalno protječu u znaku filma - od 11. do 15. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemlja diljem svijeta tako da će se u Karlovcu u sklopu 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Festivala prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe!

Karlovac, 3. rujna – Karlovac za tjedan dana postaje filmsko središte stvaralaštva mladih - 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival održat će se od 11. do 15. rujna. Uz natjecateljski program, koji donosi 76 naslova mladih autora i autorica diljem svijeta, festivalski program uključuje i bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Tako će svi posjetitelji moći uživati u recentnim naslovima, filmskim uspješnicama koje su obilježile kinematografiju regije!

23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival manifestacije su koje okupljaju brojne filmašice i filmaše iz regije i svijeta koji kroz filmske naslove vršnjacima i stručnjacima predstavljaju vlastitu filmsku strast; tako se na filmskom platnu u Karlovcu u rujnu 'odvrti' najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije.

Spomenute manifestacije kroz pet će dana uključiti i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radova suvremenih domaćih autorica i autora.

Festival u utorak, 11. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara dokumentarni film Srbenka, redatelja Nebojše Slijepčevića, dobitnik Srca Sarajeva, film proglašen dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara, sastavljenih od članova 7 prestižnih filmskih festivala Europe, te brojnih nagrada publike. Dokumentarac prati pripreme i probe za predstavu 'Aleksandra Zec', Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Montažer filma je nekadašnji osvajač grand prixa Revije i Festivala Tomislav Stojanović, filmski montažer.

U srijedu, 12. rujna na rijeci Mrežnici gledamo film koji ukazuje na univerzalnost sreće i tuge, film Sakriveni, španjolskog redatelja Mikela Rueda. Radnja filma prati 14-godišnjeg tinejdžera Ibrahima koji je iz Maroka došao u Španjolsku u potrazi za boljim životom. Saznavši da će u roku od nekoliko dana biti deportiran u Maroko, odlučuje pobjeći. Istovremeno i upoznaje Rafa s kojim razvija blisko prijateljstvo koje ubrzo postaje ljubav nad kojom nemaju kontrolu. Film pripovijeda o odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, no i spoznaji vlastite seksualnosti i gubitku ljubavi.

U četvrtak, 13. rujna će nam na rijeku Dobru, doploviti domaći film, predstavnik hrvatske kinematografije na 91. nagradi Oscar, Osmi Povjerenik redatelja Ivana Salaja. Film nastao po romanu Renata Baretića odvodi nas na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić, gdje zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom: organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. Na Trećiću nema telefona, Interneta ni signala za mobitel, veza s kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri, a otočani govore nerazumljivim dijalektom. I, na otoku na kojem uglavnom žive stariji ljudi, umjesto političkog trilera počinje drama u kojoj se pojavljuju jedan Bosanac, dvije Aboridžinke, porno glumica…

Pretposljednji festivalski dan na rijeci Kupi, 14. rujna gledamo poseban film o prijateljstvu. Riječ je o filmu redatelja Ire Sachsa, Ljeto u Brooklynu. Glavni protagonist je povučeni, osjetljivi dječak Jake koji završava osnovnu školu i sanja o tome da postane slikar. Na djedovom pogrebu upoznaje živog i otvorenog vršnjaka Tonyja koji želi postati glumac. Umjetnički nadareni i karakterno komplementarni, njih se dvojica zbližavaju. No, prijateljstvo postane ugroženo kad Jakeov otac povisi najamninu za korištenje poslovnog prostora Tonyjevoj majci.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim web stranicama.

05.09.2018.