Novosti

Od Gangesa do Kupe – U sklopu Pozdrava ljetu objavljena selekcija Revija i Festivala HFS-a

U kinu Tuškanac u subotu, 7. srpnja, održan filmski Pozdrav ljetu – riječ je o programu kojim smo na samom početku najtoplijeg godišnjeg doba, odlučili obilježiti rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a

Središnji dio subotnje filmske svečanosti svakako je bio proglašenje filmova odabranih u natjecateljski program 56. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala.

Za 56. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pristiglo je mnogo zanimljivih i kvalitetnih filmova od kojih su članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić, u konkurenciju odabrali čak 89 naslova.

Velika zainteresiranost mladih filmaša za ove filmske događaje nije pala ni ove godine, te jednak interes vlada, kako u regiji tako i na međunarodnoj razini. Da je poimanje ovih programa kao važnih platformi za poticanje i motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih, potvrđuje činjenica i da su 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Festival i ove godine, standardno prikupili veliki broj prijava.

Selekcijsku komisiju za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival činili su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić, a u natjecateljski program uvrstili su sveukupno 77 naslova – 39 filmova u sklopu Festivala te 38 filmova u sklopu Revije. Selekcijska komisija je, kako kaže jedna od članica, Ana Đordić i ove godine imao vrlo težak zadatak, jer pogledati gotovo 1000 pristiglih filmova zasigurno nije mala stvar, ali uz već dobro uhodan tim i dobru organizaciju posao im je bio ugodan i znatno olakšan.

„Kao i svake godine, konkurencija je bila jaka. Pogledali smo i proanalizirali svaki prijavljeni film, a bilo ih je gotovo 1000. U  program Revije je ušlo 38 filmova i jako smo zadovoljni odabranim.  Važni kriteriji su bili kvaliteta na sadržajnoj i formalnoj razini te da film bude dramaturški jasan. Bitno nam je bilo da film „ima ono nešto““ izjavila je članica komisije Ana Đordić.

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide u podatak da su ovogodišnje prijave doputovale iz čak 50 zemalja diljem svijeta, a veliki dio ih je pristigao iz Armenije, Arube, Karipskog otočja, Australije, Bjelorusije, Belgije, BiH, Brazila, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Gruzije, Grčke, Hong Konga, Indije, Irana, Irske, Italije, Kosova, Makedonije, Mađarske, Moldavije, Nizozemske, Nigerije, Njemačke, Poljske, SAD-a, Srbije, Slovenije, Španjolske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine.

U sklopu svečanosti, prikazani su i filmovi koje su mladi filmaši i filmašice snimili na obrazovnim ciklusima u kinu Tuškanac. Cilj i svrha spomenutih programa jest poticanje interesa i motivacije kod mladih za filmsko stvaralaštvo kao i za samu filmsku umjetnost uopće, a ako je suditi po filmskom Pozdravu ljeti i ovim mladim filmskim nadama motivacije za kvalitetno filmsko stvaralaštvo ni u budućnosti neće nedostajati.

Popis odabranih filmova pronađite ovdje.

09.07.2018.