Novosti
23. filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival

Mrežnica

Drvenu jednodijelnu kvačicu ili štipaljku je prije dvjestotinjak godina patentirao  Jérémie Victor Opdebec, a današnji je izgled s dva istovjetna drvena (danas češće plastična) kraka između kojih je mala opruga (sada se prave od nehrđajućeg metala), napravio 1853. David M. Smith (inače izvrsni violonist) iz Sprigfielda u Vermontu, SAD. Njegov je izum 1887. poboljšao Solon E. Moore.

Prije toga su se koristile kvačice s dvije račve s malim međusobnim razmakom (navodno su takve izmisli pripadnici sekte Shakera početkom osamnaestog stoljeća)  što im je omogućavalo da čvrsto drže odjeću, a pravile su se (u Engleskoj prije tristo  godina, i drugdje, najčešće su ih radili Romi) od drveta vrbe ili jasena. A još prije njih se rublje vješalo o grane ili širilo po žbunju.

Srijeda je obilježena prvim službenim projekcijama, na kojima je prikazano po  jedanaest na prvoj, odnosno trinaest filmova na drugoj, iz Australije, Irana, Kanade, Rusije, SAD, Španjolske i Velike Britanije, a od domaćih radovi autora iz Filmsko-kreativnog studija Vanima, Varaždin, FKVK Zaprešić, Kino kluba Karlovac, Kluba Pulske filmske tvornice, Pula, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, VA Rijeka, ali i Eve Magdić Govedarica iz Bregane odnosno namjenski filmovi Karla Špoljara i Stjepana Patruna, snimljeni za HAK. Uz namjenske, vidjeli smo animirane, dokumentarne, igrane, odnosno filmove u slobodnom stilu.

Prije projekcija predstavili su se Prodigy Camp koji djeluje u Seattlu, SAD, a okuplja najbolje mlade filmaše iz cijelog svijeta i omogućava im prve profesionalne korake u filmskom stvaralaštvu, među kojima je već bilo i naših predstavnika i valja se nadati kako će se ta suradnja nastaviti i ubuduće odnosno Star Film Fest iz Siska, koji se već pet godina održava gotovo neposredno prije Revije i FRFF-a, dajući priliku mladim autorima da predstave svoja ostvarenja, a sisačkoj publici da pogleda najbolje filmove iz cijelog svijeta.

U popodnevnim satima počele su radioničke aktivnosti, održavanjem Studio School: Work in progress odnosno radioničko-teoretskih programa za učenike i mentore što će se nastaviti i u četvrtak i petak. Zanimanje sudionika 23. filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala je iznimno.

Drugi je dan 23. revije i 11. FRFF-a završio na Mrežnici, koja izvire kod Slunja, a nakon samo 64 kilometra utječe u Koranu blizu Karlovca. S čak 93 sedrene barijere, Mrežnica je jedan od najljepših i najzanimljivijih vodotoka hrvatskog krša. Donedavno je u naselju Belavići preko Mrežnice postojao i najduži drveni most u Hrvatskoj, dug čak 208 metara.   

U drugom ovogodišnjem izdanju Nekad lauerati Revije i Festivala, a danas? predstavljen je Vjekoslav Živković zvani Živac, profesionalni autor animiranih filmova, ilustrator i grafički dizajner, rođen u Karlovcu i jedan od pokretača Kino kluba pa onda i Revije i FRFF-a, a poslije toga je prikazan film Sakriveni španjolskog scenariste i redatelja Mikela Rueda iz 2014. godine, sat i pol duga priča o četrnaestogodišnjem Ibrahimu iz Maroka, o prijateljstvu i muškoj ljubavi, odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, o univerzalnosti sreće i tuge.

Karlovačka su svitanja nježno plava i ružičasta, a ovih revijsko-festivalskih dana i naglašeno žuta.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

13.09.2018.