Novosti

Giffoni Experience – talijanska ekspedicija mladih hrvatskih filmaša

Od Hollywooda do Cannesa: Hrvatski filmski savez nastavlja uspješnu suradnju s jednim od najvećih međunarodnih festivala za djecu i mlade koji pruža priliku za upoznavanjem

Giffoni Experience je jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade, a ove se godine održava od 18. do 30. srpnja u talijanskom gradiću Giffoni. Festivalski program pritom čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je festivala što prikazane filmove ocjenjuju upravo mladi.

Organizatori nastoje da se sudionici svake godine izmjenjuju kako bi što više mladih imalo priliku posjetiti festival. Ove ćemo godine imati četvero mladih filmofila u žiriju festivala.

Na Giffoni tako idu mladi filmaš Karlo Špoljar iz XIII. gimnazije iz Zagreba, u dobnoj skupini 18+. Na festival idu još i Jelena Kordić iz videodružine Učeničkog doma Paola di Rosa iz Dubrovnika i Ana Glamuzina iz Udruge Kaooosss iz Zagreba, a one će činiti 13+ žiri. Na Giffoniju, u 16+ žiriju, sudjelovat će Noa Nikolić iz Udruge Kaooosss iz Zagreba. Oni su dobili mogućnost ići na Giffoni i sudjelovati u radu žirija kao dobitnici priznanja za svoje filmove na revijama djece i mladeži.

Uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži u događanja ovakvog tipa daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži.

Naši mladi filmaši, osim prilike za stjecanje novih poznanstava i znanja, kao i druženja s vršnjacima iz različitih zemalja, sudjeluju na razgovorima i analizama filma pred velikim auditorijem. Ne čudi zato da je upravo sudjelovanje na Giffoni Experiencu zasigurno pridonijelo uspjehu Veronike Milinović, prošlogodišnje predstavnice hrvatske delegacije, da pobjedi i na European Film Challengeu i otputuje na Cannes Film Festival.

Također, Giffoni festival mladima omogućuje i posebne aktivnosti te je na jednom od prošlogodišnjih izdanja predstavnik hrvatske delegacije Miran Ratković dobio čast da bude odabranu u skupinu od petero sudionika za upoznavanje i druženje s posebnom gošćom festivala, hollywoodskom glumicom Jennifer Aniston.

Hrvatski filmski savez uspješno surađuje s još dva europska festivala iz franšize, Giffoni Makedonija i Giffoni Gruzija.

Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih i u svjetskim okvirima, te s toga jedva čekamo da vidimo s kakvim će se iskustvima i idejama naši mladi filmaši vratiti s ovogodišnjeg festivalskog izdanja!

19.07.2018.