Mreža filmskog stvaralaštva mladih

O mreži

• YCN (kratica engleskog naziva 'Youth Cinema Network') je mreža filmskih festivala mladih te organizacija i nastavnika medijske kulture koja potiče i poboljšava filmsko stvaralaštvo mladih.

• YCN želi osnažiti mlade filmaše da pričaju svoje priče, dajući im alate i perspektive koji su im za to potrebni.

• Vizija YCN-a je - kroz međunarodnu suradnju - pokazati mlade filmaše i njihove priče međunarodnoj publici.

• Krajnji cilj ove Mreže je obogatiti Europsku filmsku kulturu.

U rujnu 2013. predstavnici filmskih festivala mladih i medijskih centara iz 15 europskih zemalja sastali su se na međunarodnom festivalu srednjoškolskog filma "Four River Film Festival" u Karlovcu, Hrvatska. Tu su zajednički osnovali "Europsku mrežu filmskog stvaralaštva mladih". To je mreža europskih filmskih festivala mladih i medijskih centara čiji je cilj unaprijediti razmjenu među institucijama članicama i poduprijeti filmsko stvaralaštvo mladih i medijsku pedagogiju.

Mreža se sastoji od partnerskih festivala, organizacija i udruga koje aktivno djeluju na području filmskog stvaralaštva mladih. Zamišljena je kao jedinstvena platforma u okviru koje će biti postavljena zajednička web stranica, a glavni cilj joj je osnažiti filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Osim web stranice gdje će transparentno biti prikazane aktivnosti svih organizacija koje su dio Mreže, pokrenuta je i Facebook stranica koja će više biti prilagođena mladim ljudima koji najviše vremena provode na društvenim mrežama. Na taj način moći će redovito primati obavijesti o novim aktivnostima unutar Mreže, komunicirati sa svim sudionicima Seminara i slično.

Kako će vam to pomoći kao filmašima?

Praktično: kad prijavite film, pokušat ćemo ga širiti unutar mreže. Mreža će vam također olakšati da se prijavite za financiranje troškova za međunarodne radionice i usavršavanje. Planiramo dodijeljivati međunarodnu nagradu filma mladih koja je osmišljena kako bi pružila podršku izvanrednim talentima.

I, vrlo važno: želimo obogatiti Europsku filmsku kulturu podržavajući osobito autentične filmove, neobične i hrabre, koji se razlikuju od mainstreama u kinu i na TV-u.