Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?

Od Revije do zvijezda!

Tradicija programa „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ nastavit će se i ove godine. Na neki način upravo ovim programom pokušavamo pratiti daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. Neki završe u tim vodama, dok neke karijera odvede u drugom, ali jednako uspješnom smjeru. Ove godine kao nekadašnje laureate predstavljamo montažera Tomislava Stojanovića i animatora Vjekoslava Živkovića.

Tomislav Stojanović rođen je 1991. godine. Tijekom pohađanja srednje škole (Gimnazija u Županji) bavi se filmom u sklopu multimedijalnog centra SKIG kao montažer na više kratkih dokumentarnih filmova. Završio je MA studij filmske i TV montaže na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Pohađao je i različite radionice montaže i montaže zvuka (Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić, radionica montaže, radionica postprodukcije zvuka, radionica za kameru; Europski filmski tokovi, Lodz; PRO Otok: FOCUS)... Tijekom studija osvojio je nekoliko nagrada za montažu na međunarodnim festivalima kratkih filmova. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika u zvanju montažera i Društva hrvatskih nezavisnih profesionalaca. Osim montažom, bavi se i kolor korekcijom, digitalnim filmskim masteringom i savjetovanjem u području postprodukcije.

Puno Gunjanaca iz SKIG-a upisalo je Akademiju dramske umjetnosti, neproporcionalno puno s obzirom na to da se radi o malom slavonskom selu. To je u potpunosti zasluga našeg mentora Josipa Krunića... U motiviranju srednjoškolske djece zasigurno je ogromnu ulogu odigrala i glavna revija na kojoj su se prikazivali filmovi. Mi smo Reviju tretirali kao da se radi o prijavama na Cannes. To suludo srednjoškolsko iskustvo je priprema i na profesionalni svijet: postoji neki rok za koji moraš napraviti film, onda ga pošalješ i nadaš se da je dovoljno dobar da upadne u konkurenciju. Mislim da je Revija bila neophodna da se natjeramo dovršavati započeto, da naučimo stajati iza onoga što napravimo, da osjetimo što je to publika i kako reagira na film, kako je to gledati svoje djelo na velikom platnu. Revija je sigurno u top 5 razloga zašto se danas bavim filmom.

Nebojša Slijepčević o iskustvu rada s Tomom:
„Tomo i ja radimo iznimno brzo. U 90 % odluka se slažemo i ne gubimo vrijeme na nepotrebne rasprave. Ali u radu s njim najdragocjeniji su mi oni rijetki trenutci kad se ne slažemo. Tomo iznosi svoje stavove jasno i uporno. Tjera me da ga uvjerim da sam u pravu, ne popušta olako, argumenti su mu čvrsti i promišljeni. I koja god strana prevagne, jedno je sigurno – to je ispravna odluka za film. Upravo te kreativne nesuglasice zaslužne su da zajedno dolazimo – bez lažne skromnosti – do vrhunskih rezultata.“

Vjekoslav Živković diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Autor je nekoliko kratkih animiranih filmova (“Anomija”, “Evo što pričaju mornani…”, “Tišina mora”, “Lovac i kralj”, “Come On”, itd.) Od 2006. profesionalno se počinje baviti animacijom te uglavnom radi na reklamnim i glazbenim spotovima, igricama i kratkim animiranim filmovima kao freelancer. 2012. počinje raditi za Enabling Genius iz Londona kao redatelj, supervizor animacije i organizator produkcije na edukativnim animiranim serijama za djecu (“Little Poets”, “Phonic School”, “The Secret Order Of Digaphs”).   2014. se priključuje kreativnom timu u Recircle studiju iz Zagreba gdje radi na razvoju nekoliko interaktivnih aplikacija i igrica za djecu i drugim animiranim projektima. 2016. jedna od aplikacija (“Avanture Miše i Robina”) postaje TV serija “Mišo i Robin” (30x5`) koju distribuira Monster Entertainment iz Irske. TV serija “Mišo i Robin” se osim u Hrvatskoj trenutno gleda u Sloveniji, J. Korei, Indiji, SAD-u, Meksiku i Kini.

Vjekoslav se još kao srednjoškolac počeo zanimati za film i animaciju te je tako sa grupicom istomišljenika i entuzijasta, predvođenih sa tadašnjim profesorom Hrvatskog jezika, Damirom Jelićem, 2000. osnovao Videodružinu Gimnazije Karlovac gdje su i nastali njegovi prvi autorski filmovi s kojima je sudjelovao na filmskim revijama mladeži. Nakon srednje škole 2002. zajedno sa istom grupom entuzijasta osniva i Kino klub Karlovac kako bi se mogao nastaviti kontinuitet bavljenja filmom u Karlovcu i nakon završetka škole. Upravo su filmske revije u organizaciji HFS-a bile idealno mjesto gdje su se mladi filmski entuzijasti u Hrvatskoj mogli družiti, gledati filmove, izmjenjivati iskustva i stjecati nova poznanstva. Marija Ratković i Vjekoslav idejni su začetnici Filmske revije mladeži (od 2007.) i Four River film festivala (od 2008.) koji se kontinuirano odrzava u Karlovcu u ovom formatu i obliku kakav je danas poznat.