Novosti
23. filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival

Sve se skupi u Kupi

Nagrade i priznanja 23. filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala svečano su dodijeljene u subotu, zadnjeg dana Revije i Festivala, u Aquatika slatkovodnom akvariju Karlovac.

Najbolji animirani film na 23. filmskoj reviji mladeži odlukom stručnog žirija je Crni mačak samostalne autorice Tamare Ramadi iz Zagreba, a na Four River Film Festivalu osmominutni iRony samostalnog autora Radheya Jegatheva, Australija, koji je osvojio i nagradu publike, dok su najboljim dokumentarnim proglašeni Spavači izgubljene svakodnevice samostalne autorice Larise Šmitran iz Samobora (Revija) odnosno Graffiti gals/Cure od grafita samostalne autorice Isabelle Cuevas Pierson iz SAD (FFRF). U kategoriji igranih pobjednici su Desi se redatelja Maxa Kostelca iz Foto kino video kluba Zaprešić (Revija) te Sorry to say…/Žao mi je… samostalnog autora Thea Taplitza, SAD (FRFF), a u slobodnom stilu film Brodovi samostalnog autora Renea Rehaka iz Zagreba (Revija) i Façade samostalne autorice Carol Nguyen iz Kanade (FRFF).

Grand Prix-om 23. filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala nagrađen je igrani film Miško samostalnog autora Hanisa Bagashova iz Makedonije.

Žiri mladih dodijelio je Žutu zastavu filmu August Beach/Plaža u kolovozu samostalne autorice Leyah Barris, SAD, a dodijelili su i nagrade za najbolju glumicu, Laili Andersson (Danska) za film Be prepared/Budite spremni i glumca, Ivanu Aleksicu (Bosna i Hercegovina) za film Džudžaniganga, najboljeg redatelja, Reneu Rehaku, Zagreb, za film Brodovi, scenarista, skupini autora – Rosie Robinson, Maryam Zaidi, Sofie Mccluer, Django Pinter (Velika Britanija) za film A cry fvor sore eyes/Plač bolnih očiju, snimatelja, Philipp Hafner (Austrija) za film The Taste of Love/Okus ljubavi i montažera, Lucas Cantera za isti film.

Posebna su priznanja stručnog žirija dobili animirani film Elliot samostalnog autora  Dennisa Sungmin Kima, SAD, igrani Daisy-head Mayzie/Šašava Mayzie samostalne autorice Chelsea Elsen, SAD i igrani The Taste of Love/Okus ljubav, samostalnog autora Paula Scheuflera, Austrija.

Nagradno sudjelovanje na Prodigy Campu osvojila je Antea Puljić iz Učeničkog doma  Paola Di Rosa, Dubrovnik za film Miris glazbe, a za najbolji Pack&Pitch Danilo Stanimirović.

Ovogodišnji će Revija i FRFF biti između ostaloga zapamćeni po dominaciji samostalnih autora koji su osvojili najviše nagrada, a i po iznimno lijepom  vremenu koja nas je pratilo svih pet dana.

I po prvom izostanku prevoditeljice Vedrane Mihalić, koja je godinama bila nezaobilazna i ugodna, a iznad svega stručna osoba koja je svemu davala poseban šarm.    

Rijeka Kupa u koju oko Karlovca utječu i Korana i Mrežnica i Dobra, pa se zato zove gradom na četiri rijeke, je s 296 kilometara najdulja čiji su i izvor (iz krškog jezerca kraj mjesta Razloge u Gorskom kotaru) i ušće u Hrvatskoj, a dijelom toka čini granicu sa Slovenijom. Područje uz Kupu zove se Pokuplje. Uz karlovačke rijeke u Kupu se ulijevaju između ostalih i Kupčina, Glina, Petrinjčica i Odra, a Kupa se kod Siska ulijeva u Savu. Pogodna je za vožnju kanuom i kajakom, u ljetnim mjesecima za kupanje, bogata je ribom te vrlo pogodna za sportski ribolov. Na Kupi postoje dvije hidroelektrane kod Ozlja, a starija, izgrađena 1908. godine je poznata pod imenom Munjara grada Karlovca.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

15.09.2018.