Za početak    Talent je oslobođen – zatvorene 19. Filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival

Nakon pet dana posvećenih filmu dočekali smo svoj sretan kraj. Sinoć su najboljima dodijeljene nagrade, a svoju žutu priču završili smo danas popratnim programom Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, debatom o utjecaju novih medija na nasilje među srednjoškolcima i dodjelom posljednje dvije nagrade:  Žute zastave za promicanje nenasilja na filmu i nagrade publike.

Nastavno na  program koji se održao u utorak, jutros je Gradski muzej ponovno postao meka različitih festivala i radionica posvećenih srednjoškolskom filmu. Tako su se u sklopu programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima predstavili DokuMa– međunarodni festival dokumentarnog filma koji je prvi put održan ove godine u svibnju u Makarskoj, zatim Giffoni Macedonia – festival nastao na brenduGiffoni koji promovira filmove za djecu i aktivno sudjelovanje djece u analizi filma te španjolski MICE by Jordi El Mussol - novi festival posvećen djeci i mladeži iz Valencije, koji poseban naglasak stavlja na edukaciju.

Nakon šarolikog programa orijentiranog na manifestacije i programe namijenjene srednjoškolcima u GK Zorin dom održana je debata na temu Potiču li suvremena tehnologija i društvene mreže nasilje među mladima?  Netom prije podneva, afirmacijska i negacijska ekipa morala je raspraviti kako koristimo suvremenu tehnologiju, služi li nam ona isključivo za zabavu, komuniciranje i olakšavanje života Ili se kao i svako oruđe veoma lako pretvara u – oružje? Negacijska je grupa u svojim argumentiranim izjavama pokušala dokazati da sve ovisi kakva si osoba. 'Primjerice, nekome nož služi za rezanje kruha, a nekom drugom kao oružje za nanošenje boli. Dakle, neće društvene mreže utjecati na to da li si agresivan već si jednostavno takva osoba.', bila je samo jedna u nizu izjava negacijske grupe. Afirmacijska je pak tvrdila da novi mediji potiču nasilje, jer Internet i društvene mreže olakšavaju osobama da budu nasilni. Profesorica  psihologije na Učiteljskom fakultetu Majda Rijavec donekle se složila i s jednom i drugom grupom. Kao ekspert za psihološka ponašanja objasnila je da su djeca i u stvarnosti nasilna te naglasila da se mladi i na internetu onda tako ponašaju .

Ocjenjivački sud srednjoškolaca sastavljen od mladih filmofila iz različitih zemalja- iz Makedonije, i Turske, tzv. Mali žiri odlučio je da je afirmacijska skupina bolje argumentirala svoje stavove i tako odnijela pobjedu. Mali žiri danas je dodijelio i nagradu Žuta zastava za promicanje nenasilja na filmu, koja je otišla Festivalu filma Zenica iz Bosne i Hercegovine za film Amar.

Publika je pak nagradila film Hladnokrvno Elegy filma iz Sesveta. Tako se grupa filmaša iz Sesveta kući vraća s dvije nagrade- nagradom publike i one za najbolji igrani film u revijskoj konkurenciji (dodijeljena sinoć).

Prije samog zatvaranja uz pjesmu, ples i već tradicionalno bušenje festivalskih žutih balona, prikazani su uratci s 13 prethodno održanih filmskih radionica i predavanjai možemo vam reći- klinci stvarno nisu markirali! Radionički program pokazao se kao pun pogodak i sljedeće godine svakako će biti još bogatiji.

Samo jedan pogled na ovogodišnji bogati programa Revije i Festivala i bit će vam jasno da talent sigurno nije ostao u mraku. Prije svega, zasjao je na žutom tepihom – inovativnoj ideji koja je posebno oduševila mlade sudionike jer su se uistinu osjećali kao zvijezde. Program Nekada laureati Revije i Festivala, a danas? dobio tako je dobio još nekoliko potencijalnih kandidata na buduća izdanja. Nakon pet dana gledanja pregršt kvalitetnih filmova uzimamo kratki predah, a nakon toga prelazimo na izradu i planiranje sljedećeg izdanja – 20., jubilarne Filmske revije mladeži i 8. FourRiver Film Festivala koji će se održati sljedeće godine od 23. do 27. lipnja u Karlovcu.  Prilikom zatvaranja Revije i Festivala koordinatorica Marija Ratković Vidaković zahvalila se svim gostima (kojih je ove godine bilo više nego ikad, čak 160) i organizacijskoj ekipi i već dala naslutiti koji će biti vizualni lajt motiv festivala sljedeće godine – banane! A tko će  biti onaj s grane koji jede banane, saznat ćemo za godinu dana!

22.06.2014.

Uvodna riječ
Talent je oslobođen – zatvorene 19. Filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival
Čitajte i otkrijte čiji talent definitivno nije ostao u mraku!
Nema odmora ni nakon završetka školske godine: Klinci u Karlovcu danas samo učili, učili i još malo učili!
Mladi filmaši predstavljeni na žutom tepihu!
300 vatrenih lampiona u zraku! - počela 19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival
Počinju 19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival – žuti tepih za mlade talente je postavljen!
KARLOVAC OVE GODINE NEĆE DOPUSTITI DA FILMSKI TALENT OSTANE U MRAKU! PREDSTAVIT ĆE SE NA ŽUTOM TEPIHU!
19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival sele se na četiri karlovačke rijeke
Širimo mrežu znanja uz edukativna predavanja i radionice
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?
U okviru 19. filmske revije mladeži i 7. Four River Film Festivala ove godine program Najbolje iz dječje filmske kuhinje
Mnoštvo filmova, 150 filmska virtuoza i 5 dana filmske ekstaze na karlovačkom žutom tepihu!
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival ove godine donose 79 filmova iz 30 zemalja na 4 rijeke. Doslovno.
79 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
Four River Film Festival predstavljen na Teen International Film Festivalu u Istanbulu!
Pogledajte foršpan Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na 23. Danima hrvatskog filma!
Four River Film Festival upoznaje Fresh Film Festival. Opet.
Snimio si svoj HAPPY? Prijavi ga u Karlovac!
SEZONA FESTIVALA JE POČELA: KARLOVČANI I DUBROVČANI U VALENCIJI
PRIJAVE ZA KARLOVAČKI FILMSKI SPEKTAKL SU OTVORENE – NEMOJTE DRŽATI SVOJ TALENT U MRAKU!