Za početak    Nema odmora ni nakon završetka školske godine: Klinci u Karlovcu danas samo učili, učili i još malo učili!

I ptice na grani znaju da je žuta groznica u Karlovcu počela i da smo sinoć zatvorili već treći festivalski dan. Ne moramo vam ni reći da se sada već sve dobrano zakuhalo i da se mladi filmopljupci i filmoljupke u Karlovcu osjećaju kao kod kuće. Gradsko kazalište Zorin dom slobodno možemo nazvati njihovim domom svih pet dana trajanja 19. Filmske revije mladeži i 7. Four River Film Festivala pa stoga ne čudi da su i jučerašnje jutro prvo provodili tamo. Od 09:30 ujutro, naši su srednjoškolci pomno pratili kadrove, glumace, animacije, scenarije, kostimografije i sve ono što oni najviše vole u filmovima u okviru natjecateljskog programa, a nakon kratkog predaha krenuli učiti.

Kao što smo već obećali u najavama Revije i Festivala, žuta manifestacija ove je godine služila kao platforma za radionicu snimanja zvuka. Za to se jučer pobrinuo Viktor Volarić Horvat, glazbenik koji već godinama svojim susjedima zadaje glavobolju zbog ispobavanja novih instrumenata i njihovih mogućnosti, mladi muzičar i audioinženjer. On je polaznicima približio načela snimanja i obrade zvuka u filmu. Radionica je obuhvatila baš sve faze filmske audioprodukcije i demonstrirala ih u praksi, a nakon drugog djela radionice koji se nastavlja danas, polaznici će se moći pohvaliti svima da su sudjelovali u pripremi snimanja, samom snimanju te na postprodukciji snimljenog materijala. Isto tako, jučer je započela, a danas završava radionica Ivana Mandića. On je srednjoškolce učio jednoj vrlo neobičnoj filmskoj zabavi- animaciji iz kutije dok je drugom dijelu klinaca Šveđanin Tommy Boije održao radionicu animirano- dokumentranog filma. Prema pričama mladiš filmaša, ova je radionica bila doista nešto posebno. Održana je u učionici karlovačke Gimnazije koja je od poda do stropa bila uređena lampicama koje blicaju, raznim platnima i mrežama, a voditelji su imali maske na licu…sve kako bi mladim umjetnicima dočarali temu utopije.

Uz ove tri glavne radionice koje se nastavljaju i sutra, mladi su danas upoznali još jedan aspekt filma koji je u najmanju ruku neobičan. Radi se o plesnom filmu, a tema koju su filmaši iz cijelog svijeta obrađivali s profesionalnom plesašicom Verom Vrbanac upravo je svjetska. Ona je zajedno s našim gostima pod povećalo bacila niz plesnih filmova nastalih na glazbenu podlogu ovogodišnjeg svjetskog glazbenog hita, „Happy“ i pokušala doći do odgovora jesu li ti planetarnopopularni plesni spotovi zapravo plesni filmovi. Vera Vrbanac, poznata u Karlovcu i kao osnivačica plesne škole „Studio 23“ ni danas neće imati odmora, a što je mladima pokazala, čitajte u sutrašnjem izvješću. S problematikom plesnog filma i njegovom zapostavljenošću među filmskim žanrovima upoznali smo mentore i voditelje srednjoškolaca. Majda Rijavec, psihologinja i članica ovogodišnjeg žirija za sve mentore održala je predavanje na temu Pozitivni učinci rada na filmu na psihološki razvoj djece i mladih, što je mentore itekako oduševilo.

Festivalski prijatelj, savjetnik, pomoćnik, nekadašnji žiri i prije svega, voditelj nastave medijske kulture Jura Troje održao je predavanje 'Putovanje na filmu' namijenjeno srednjoškolcima i mentorima u sklopu koje je otkrio vječnu enigmu - putovati zbog snimanja ili snimati zbog putovanja? Tijekom višesatne rasprave, došli su do raznih zaključaka, a potom su uživali u putopisnom filmu „Indokina“ i naučili koliko kamera u ruci i scenarij u glavi mijenjaju cijeli koncept putnika i njegovog puta.

No nama ni to nije bilo dovoljno. Uz svu organizaciju festivalskog tima, moralo se dogoditi nešto spontano i neplanirano, jer da nije to ne bi bio naš zabavni žuti festival. Da inovativnim idejama na festivalu nikad nema kraja dokazao je dmišljati gost, Igor, iz Medijskog Edukativnog Centra koji je dan prije dobio ideju, a danas na oduševljenje svih obogatio  program još jednom radionicom i to potaknut trenutnim stanjem uma mladih, posebice u ovim predjelima Zemaljske kugle. Naime, o odljevu mozgova kao posljedice (ne)mogućnosti u matičnoj državi nerijetko se zabruji u medijima stoga ne čudi činjenica da je upravo to bila tema filma koji je nastao kao produkt ove radionice.

Ovaj i više nego iscrpni edukativni program namijenjen srednjoškolcima, ali i njihovim mentorima, pokazao je snagu širenja znanja, a nakon svega mlade smo morali nagraditi i pustiti ih da uživaju u igri. Od 18 sati festivalski gosti, ali i karlovački dio Revije i Festivala uživao je na obali rijeke Dobre, na jednom od najpoznatijih karlovačkih kupališta- Grdunu. Do 21:30 dok nije počeo program „Nekad laureati Revije i festivala, a danas?“, svi smo se bacili na video nagradne zadatke, a iako smo bili uvjereni da će se neki najhrabriji baciti i u našu najhladniju rijeku, do toga nije došlo.

Nakon višesatne igre, u ugodnom ambijentu, uz divnu rijeku moglo je početi predstavljanje Luke Hrgovića.  Danas vizualni umjetnik, na filmskoj Reviji mladeži u Zadru 2004. godine osvojio je prvu nagradu u kategoriji igranog filma od strane ocjenjivačkog suda za film Epopeju o bureku - dosljednu parodiju nekih klasičnih trenutaka i motiva iz povijesti filma. Da je uistinu tako, vidjeli su i svi gosti večerašnjeg programa „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ koji se na simpatičan film nisu prestajali smijati. Potom je prikazan njegov najnoviji film „Zetstapo“ koji ima samo jednu misiju - ocrniti zagrebački javni promet. 

'Nekoliko puta dok sam se vozio u tramvaju i autobusu, nisam imao kartu i baš tada je ušla kontrola. Sjećam se tog neugodnog osjećaja, pa sam rekao zašto ne bismo snimili film o tome kako se ljudi osjećaju kad ih uhvati kontrola. Naravno, dodatni poticaj za snimanje filma bilo je i sve što se događa sa ZET-om i cijenama u zadnje vrijeme', objasnio je Luka gledateljima na upite otkud ideja za takav film i dodao jednu filmsku pikanteriju na koju nitko iz publike nije ostao ravnodušan. Luka je, naime, htio ohrabriti naše filmoljupce i savjetovao im da samo rade što vole i žele, jer im to današnja tehnologija dopušta, a potom priznao kako je Zestapo snimljen u njegovom stanu, uz pomoć green screena (zelenog platna) iako je čitav film (barem u našim očima) smješten u ZET-ov autobus.

Nakon simpatičnog Luke oči su bile usmjerene na dokumentarni film „Isključeni“, autora Melody Gilberta. Svojevrstan istraživački projekt progovara o životu bez kompjutera prateći život tri studenta koji s vremenom počinju shvaćati i baviti se stvarima koje ne uključuju računalo - onima koje se dugo vrijeme bile zapostavljene. Film poprilično neobične tematike, po svemu sudeći jako se svidio publici koja, ruku na srce, ipak nije mogla dočekati trenutak zabave i u kasne noćne sate počela ludo plesati uz ritmove DJ-a.

Organiziran dan! Puno posla, učenja, ocjenjivanja, gledanja, slušanja i na kraju zasluženog partijanja! Ni danas vam ne donosimo ništa manje. Dođite na 19. Filmsku reviju mladeži i 7. Four River Film Festival u Karlovac i pogledajte kako izgleda Oscar za tinejdžere i to na žutom tepihu!

20.06.2014.

Uvodna riječ
Talent je oslobođen – zatvorene 19. Filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival
Čitajte i otkrijte čiji talent definitivno nije ostao u mraku!
Nema odmora ni nakon završetka školske godine: Klinci u Karlovcu danas samo učili, učili i još malo učili!
Mladi filmaši predstavljeni na žutom tepihu!
300 vatrenih lampiona u zraku! - počela 19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival
Počinju 19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival – žuti tepih za mlade talente je postavljen!
KARLOVAC OVE GODINE NEĆE DOPUSTITI DA FILMSKI TALENT OSTANE U MRAKU! PREDSTAVIT ĆE SE NA ŽUTOM TEPIHU!
19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival sele se na četiri karlovačke rijeke
Širimo mrežu znanja uz edukativna predavanja i radionice
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?
U okviru 19. filmske revije mladeži i 7. Four River Film Festivala ove godine program Najbolje iz dječje filmske kuhinje
Mnoštvo filmova, 150 filmska virtuoza i 5 dana filmske ekstaze na karlovačkom žutom tepihu!
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival ove godine donose 79 filmova iz 30 zemalja na 4 rijeke. Doslovno.
79 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
Four River Film Festival predstavljen na Teen International Film Festivalu u Istanbulu!
Pogledajte foršpan Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na 23. Danima hrvatskog filma!
Four River Film Festival upoznaje Fresh Film Festival. Opet.
Snimio si svoj HAPPY? Prijavi ga u Karlovac!
SEZONA FESTIVALA JE POČELA: KARLOVČANI I DUBROVČANI U VALENCIJI
PRIJAVE ZA KARLOVAČKI FILMSKI SPEKTAKL SU OTVORENE – NEMOJTE DRŽATI SVOJ TALENT U MRAKU!