Za početak    Čitajte i otkrijte čiji talent definitivno nije ostao u mraku!

Početak jučerašnjeg dana, vjerujemo, svi već znate. Od 9:30 naši su mladi filmaši bili na svojim pozicijama u stolicama gledališta u Zorin domu. Tamo su pogledali zadnje festivalske projekcije natjecateljskog programa, šestu i sedmu. Nakon uživanja u filmovima i upoznavanja autora prikazanih filmova imali su zasluženu pauzu za ručak, jer nakon nje ih je čekalo još jedno podne na radionicama.

Kao što smo i jučer objasnili, tri glavne radionice: radionica snimanja zvuka, radionica animacije iz kutije te radionica animirano- dokumentarnog filma, nastavile su se i svoj sretan kraj dobile danas. Ono što je danas bila novost za naše goste bile su dvije plesne radionice te radionica na temu povezanosti filma i matematike.

Dio plesno- filmskog programa kojeg ove godine toliko njegujemo danas su bile Melita Spahić Bezjak i njezina radionica plesnog filma te Nina Flis koja je održala predavanje o folkloru na filmu. Nina je filmaše upoznala s elementima folklora i tradicije koji su vrlo česti segmenti naših, hrvatskih filmova, ali i filmova iz naše regije. Tako su kroz edukativnih sat vremena srednjoškolci spoznali ne baš toliko istražen svijet tradicionalnih plesova, nošnji i obreda u našim domaćim filmovima koji su ponekad podcijenjeni i manje gledani.

Koliko je matematika zanimljiva i kako puno te znanosti zapravo u filmu ima, objasnila je voditeljica radionice "Matematika u filmu", Zrinka Tomašković, inače karlovačka profesorica često mrskog predmeta- matematike. Osim što je kroz nekoliko znanstvenih filmova prikazala dublji smisao matematike na koje filmaši nisu ostali ravnodušni, posebnu je zainteresiranost dobila matemičkom pričom o najpoznatijem svjetskom animiranom film. Pogađate, radi se o Simpsonima koji u sebi skrivaju mnoštvo matematičkih elemenata što ne čudi jer su svih 5 autora ovog zabavnog crtića po struci matematičari.

Kada smo sve naše goste smjestili po radionicama, nekako smo morali animirati i mentore srednjoškolaca. Tako je plesačica Vera Vrbanac održala predavanje 'Plesni film - case study' u kojem je sve prisutne zarazila svojom životnom strasti koju gaji preko 30 godina. Također, član žirija, Rok Vevar upoznao je sve mentore Revije i Festivala s metodama u plesnoj pedagogiji.

2 natjecateljske projekcije filmova, 8 radionica i potom zasluženi odmor uz nagradne video igre. Tako je izgledao jučerašnji dan do 21:30…tada je sve dobilo jednu drugu notu.

Zbog vremenskih (ne)prilika dodjela nagrada s Mrežnice se preselila u Zorin dom, ali to nam nije pokvarilo ugođaj, jer je večer zbog nekoliko stvari bila posebna. Nismo samo dodijelili nagrade, nego i ponovno prošetali našim žutim tepihom te pogledali i posljednju projekciju natjecateljskog programa – onu plesnih filmova. Nakon 7 plesnih filmova koji su nas dobro uveselili, a jedan dio publike i rasplesali, krenuli smo na onaj najvažniji dio. Najbolje je da ne okolišamo i da vam odmah napišemo pobjednike ili da ih radije nazovemo talentima koji ove godine nisu ostali u mraku. Pa krenimo!

Nagradu na najboljeg glumca osvojio je Danac Ferdinand Glad Bach glumeći u filmu "Neuobičajen", naših višegodišnjih gostiju- Station Nexta. Čini se da Danci jako dobro glume, jer je za najbolju glumicu prozvana Martina Hjejle iz Station Nexta za ulogu u filmu "Bombice od višnje". Nagradom za najboljeg redatelja okitili su se Leo Vitasović i Jozo Jozipović iz filmskog inkubatora Blank iz Zagreba i to za film „Teške boje“ s kojim su već nekoliko puta osvajali nagrade. Najbolji snimatelj dolazi nam iz Karlovca. Pavle Kocanjer iz udruge Izvan fokusa sa spotom "Downcast Art- Face Without A Name" pokazao je kako barata kamerom i očito osvojio srca tročlanog žirija. Najbolji montažer dolazi nam pak iz Amerike, s Akademije znanosti i umjetnosti u Seattlu. Radi se o Hadleyu Hillelu koji je montirao film "Kolačići". Nakon ovih novopečenih nagrada uvedenih od ove godine, a koje su dodijeli članovi žirija mladih, mogli smo prijeći na već poznati dio Revije i Festivala- pobjednici u 4 kategorije, posebno u konkurenciji Revije i u konkurenciji Festivala.
U konkurenciji Revije najbolji film slobodnog stila rađen je u Filmsko- kreativnom studiu Vanima iz Varaždina. „Mrtvoj drugarici XXX (kad u noći sve se smiri)“ tako se pokazao najboljim u tom žanru, dok je među igranim filmovima pobedu odnio film „Hladnokrvno“, grupe Elegy film iz Sesveta, Hrvatska. Nagradu za dokumentarac ove godine šaljem na sami jug Hrvatske. Film „On“, Muškog učeničkog doma Dubrovnik zadovoljio je apetite žirija. Najbolji animirani film ove su godine napravili kreativci iz Foto kino video kluba Zaprešić. Film pod nazivom „Annabel Lee“ Zaprešiću je donio još jednu pobjedu u nizu. U konkurenciji Festivala najbolji film slobodnog stila pod nazivom „Dobrodošli u Freakshow“ napravio je samostalni autor Oskar Ott iz Austrije. Akademija znanosti i umjetnosti iz Seattla uz nagradu za najbolje montažera može se veseliti i nagradom na najbolji igrani film „Talk“. Nagradu za najbolji animirani i najbolji dokumentarni film kući nose Armenci. Dokumentarac „Ljubavna priča“ i animirani film „Nevidiljive granice“, armenskog Manana Youth Centra može ići kući i više nego zadovoljna. Najboljim plesnim filmom proglašen je onaj kojim smo otvorili ovu svečanu večer- „Paola Di Rosa je happy“ iz istoimene udruge iz Dubrovnika.

Cijelu večer ipak se najviše čekalo proglašenje Grand Prixa. Slučajno ili ne, film „Pseudoevolucija“ koji je osvojio srca žirija, a i gledatelja dolazi nam iz Brazila, iz ruku mlade autorice Alexandre Juruene.

Danas su ovi mladi umjetnici šetali žutim tepihom. Ne sumnjamo da će nekolicina ovih mladih talenata za samo nekoliko godina pozirati fotografima na crvenom tepihu. Nadamo se samo da će nas se sjetiti!

Iako su gotovo sve nagrade dodijeljene, festival službeno nije gotov. Danas nas u Gradskom muzeju čeka program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, kao i debata „Potiču li suvremena tehnologija i društvene mreže nasilje među mladima?“ u 11.30 u Zorin domu.

Tada ćemo dodijeliti i preostale dvije nagrade – onu vašu, nagradu publike i nagradu Žuta zastava za film koji najbolje promiče nenasilje. Uz sve to, danas ćemo konačno moći vidjeti finalne radove proizašle iz 12 radionica i predavanja i saznati tko je bio vrijedan i učio, a tko je markirao. A i naravno, zatvorit ćemo festival!

21.06.2014.

Uvodna riječ
Talent je oslobođen – zatvorene 19. Filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival
Čitajte i otkrijte čiji talent definitivno nije ostao u mraku!
Nema odmora ni nakon završetka školske godine: Klinci u Karlovcu danas samo učili, učili i još malo učili!
Mladi filmaši predstavljeni na žutom tepihu!
300 vatrenih lampiona u zraku! - počela 19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival
Počinju 19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival – žuti tepih za mlade talente je postavljen!
KARLOVAC OVE GODINE NEĆE DOPUSTITI DA FILMSKI TALENT OSTANE U MRAKU! PREDSTAVIT ĆE SE NA ŽUTOM TEPIHU!
19. filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival sele se na četiri karlovačke rijeke
Širimo mrežu znanja uz edukativna predavanja i radionice
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?
U okviru 19. filmske revije mladeži i 7. Four River Film Festivala ove godine program Najbolje iz dječje filmske kuhinje
Mnoštvo filmova, 150 filmska virtuoza i 5 dana filmske ekstaze na karlovačkom žutom tepihu!
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival ove godine donose 79 filmova iz 30 zemalja na 4 rijeke. Doslovno.
79 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
Four River Film Festival predstavljen na Teen International Film Festivalu u Istanbulu!
Pogledajte foršpan Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na 23. Danima hrvatskog filma!
Four River Film Festival upoznaje Fresh Film Festival. Opet.
Snimio si svoj HAPPY? Prijavi ga u Karlovac!
SEZONA FESTIVALA JE POČELA: KARLOVČANI I DUBROVČANI U VALENCIJI
PRIJAVE ZA KARLOVAČKI FILMSKI SPEKTAKL SU OTVORENE – NEMOJTE DRŽATI SVOJ TALENT U MRAKU!