Vremenska prognoza

Promjenjivo sa sunčanim razdobljima. Da kakav filmski meteorolog mora dati ocjenu proteklih kutinskih revijskih dana i kvalitete dječjih radova, odabrao bi baš takvu formulaciju. Bilo je dosta lijepa vremena, ali se i poneki oblak nadvio nad nama, a znalo je i zakišiti. Kao da su se neke stare skupine, autori i voditelji pomalo izgubili u magli (a ona je, srećom, prolazna i može se očekivati da se sama povuče ili da se iz nje uspješno izvuče), ali je bilo i snažnih prodora sunca kroz naoblaku.

Među trideset i tri animirana filma (gotovo polovina svih odabranih radova na 51. reviji!) izdvojili su se pješčana animacija Dobrodošli u naš grad Šibenik Filmske grupe OŠ Jurja Šišgorića s voditeljicom Ivanom Rupić, glazbena alegorija o ljudskom (ne)razumijevanju Laaa FKVK Zaprešić, s voditeljima Miroslavom Klarićem i Jadrankom Lopatićem, pa možda više glasovima i porukama nego crtežom Pucica z črlenom kapicom ponovo iz FKVK Zaprešić, s voditeljem Miroslavom Klarićem i ugodno iznenađenje Složna braća samostalne autorice Paule Petković iz Korčule.

Između četrnaest dokumentaraca sunce je najviše obasjalo priču Leone i Renato Filmske družine ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, s voditeljicama Melitom Horvatek Forjan i Natašom Jakob, o braći blizancima koji su teško tjelesno oštećeni, a pršte od vedrine i života, Pasji život filmske skupine OŠ Strahoninec koju vode Mario Kanižaj i Dijana Pasarić, o sudbinama pasa ili ljudi, svejedno, Veljko profesionalni amater Filmske družine Bezvizije i OŠ Vladimira Nazora Slavonski Brod, s voditeljima Mladenom Damjanovićem i Antom Karinom, o ostarjelom fotografu i pomalo filozofu i Zorica K. (77) OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica, s voditeljicom Gorankom Dimoski, o književnici i posvemašnjoj filozofkinji Zorici Krznar Blagec.

Igranih je filmova također bilo četrnaest, a najmanje se naoblake nadvilo nad Bettinom FKVK Zaprešić s voditeljem Jadrankom Lopatićem, o mladoj gastarbajterici koja osjeća brojne životne posljedice poslije obiteljskoga rasapa, Jedinicom OŠ Većeslava Holjevca Zagreb, o mladenačkoj pobuni protiv roditelja koji od sina traže samo petice i Prvim plesom OŠ Stjepana Kefelje Kutina, s voditeljima Ivicom Petrovićem i Ivanom Kašner, o strahu mladih od iskazivanja osjećaja i simpatije, kojega neki ne izgube nikada.

Kod tri filma u otvorenoj kategoriji najmanje je straha od kiše bilo iznad Milenijske fotografije Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće 2013. MMC SKIG Gunja voditelja Josipa Krunića, naravno o snimanju te fotke, a od pet TV-reportaža (koje su bile možda i najkvalitetnija kategorija na ovogodišnjoj reviji) ipak se posebno izdvaja Moji prijatelji kao ja OŠ Rudeš, Filmske družine Hodači po žici voditeljica Mirjane Jukić i Katice Šarić, o troje polaznika Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, jačih od sudbine i života. I od svih nas.

Desetak sati prije proglašenja službenih rezultata 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, kada nastaje ova prognoza, nad Kutinom rominja kišica. Žiri je negdje, na tajnoj lokaciji, i njihovi se stavovi tek očekuju. A u nedjelju, u devet ujutro, nekima će zasjati sunce, a drugi će pokisnuti. Oni iskusniji sigurno su ponijeli kišobrane i kabanice. A u džepu imaju i naočale za sunce. Iznenađenja su uvijek moguća, i lijepa i ružna.

Sunčano s promjenjivom naoblakom i mogućom povremenom kišom. Univerzalna (i subjektivna) prognoza, u kojoj je sve ostvarivo.

Duško Popović

06.10.2013.

Uvodna riječ
Rudeška berba
51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece službeno zatvorena – vidimo se u Varaždinu i Čakovcu!
Vremenska prognoza
Još danas i sutra družimo se na 51. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Kutini!
Jabuka
Sinoć u Kutini svečano otvorena 51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!
Kitnkes
Sedamdeset veličanstvenih
Glavni grad za najmlađe filmoljupce danas postaje Kutina!
Za četiri dana počinje 51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Kutini!
U PROGRAM 51. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE UVRŠTENO 70 RADOVA!
Portal www.klinfo.hr nas ovaj vikend upoznaje s još jednim uratkom zaprešićkih filmaša!
Provedite ponedjeljak na portalu www.klinfo.hr uz nagrađeni film s 50. revije!
I ovaj ponedjeljak nagrađeni film s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece na portalu www.klinfo.hr
Portal www.klinfo.hr ponedjeljak već tradicionalno započinje s nagrađenim filmom na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece
Na portalu www.klinfo.hr i ovaj tjedan najnoviji film nagrađen na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece
Portal www.klinfo.hr nastavlja s prikazivanjem nagrađenih filmova s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece
Ovaj ponedjeljak novi film s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece na portalu www.klinfo.hr!
Portal www.klinfo.hr nastavlja s prikazivanjem nagrađenih filmova s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
Portal www.klinfo.hr i ovaj ponedjeljak nastavlja prikazivati nagrađene filmove s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
Pogledajte nagrađene filmove s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece na portalu www.klinfo.hr!
Otvorene prijave za 51. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece