Sedamdeset veličanstvenih

Pred selekcijskom je komisijom 51. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja se od 3. do 6. listopada održava u Kutini, bio složen zadatak odabira najboljih među 190 filmova prijavljenih za ovu, jedinu u nas, reviju filmskog i videostvaralaštva djece, učenika osnovnih škola koja obuhvaća cjelokupno dječje stvaralaštvo u oblasti filma i videa.  

Među filmovima odabranim za službenu konkurenciju našli su se radovi učenika osnovnih škola iz Beletinca, Božjakovine, Cestice, Čakovca, Dubrave, Dugog Sela, Fužina, Gračaca, Gunje, Ivanovca, Karlovca, Korčule, Kutine, Martijanca, Orehovca, Osijeka, Rijeke, Sesveta, Slatine, Slavonskog Broda, Strahoninca, Šibenika, Šipana, Varaždina, Velike Gorice; Vrbnika, Zadra, Zagreba i Zaprešića. A odabrati je bilo teško jer su mnogi među njima zaista dobri, i svakom od malih autora veličanstveni! Kako i ne bi bili, ako su u njih uložili toliko truda i želje da naprave što bolji rad.  

Najproduktivniji su kao i obično bili autori iz Varaždina (čak deset odabranih filmova) i Zaprešića (ove godine sedam filmova), a posebno veseli činjenica da je među sedamdeset odabranih i nekoliko filmova nastalih u međimurskim školskim filmskim skupinama. Opravdano je pretpostaviti kako je njihov nastanak i kvalitetan početak rada povezan s višegodišnjim održavanjem Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Čakovcu, čiji su polaznici bili i voditelji ovih filmskih skupina.

Potpisnici (u velikom bi filmu rekli producenti) učeničkih radova su dramsko-medijske grupe, narodna sveučilišta, Međunarodni dječji festival Šibenik ili škola stvaralaštva Novigradsko proljeće, ali najčešće ipak foto kino klubovi i školske filmske skupine, a sve se učestalije pojavljuju i nazivi medijske skupine, što je važan pomak u suvremenom shvaćanju multimedijalnog stvaralaštva djece.  

Članovi žirija 51. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece ove su godine animator Simon Bogojević Narath, filmska i TV-redateljica Čejen Černić i filmski snimatelj Boris Poljak, kao i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego i filmski montažer Slaven Zečević, koji su veterani jer su bili i članovi žirija prve kutinske revije održane prije osam godina. Sedamdeset najboljih filmova natječu se u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma te u TV-reportaži odnosno u  otvorenoj kategoriji. Uz ovaj službeni žiri odraslih djeluje i žiri djece sastavljen od deset učenika kutinskih osnovnih škola. 

Revija počinje u četvrtak u 16.00 sati kada se sudionicima priprema moslavačka dobrodošlica u domaćinskoj, Osnovnoj školi Stjepana Kefelje, koja po drugi puta, nakon 2005. godine, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom organizira reviju filmova učenika hrvatskih osnovnih škola, a nakon toga slijedi organizirani obilazak grada Kutine. Nakon svečanosti otvaranja 51. revije koja se, kao i sve revijske projekcije održava u Pučkom otvorenom učilištu, na programu je i prva revijska projekcija te razgovor s autorima. Program se nastavlja u petak, 4. listopada s tri revijske projekcije, a između njih je i izlet svih sudionika u Lonjsko polje, dok su u subotu na programu još tri revijske projekcije, radionice te disco u OŠ Stjepana Kefelje. Na završetku 51. revije, u nedjelju dodjeljuju se nagrade i razgovara s članovima žirija odnosno s priređivačima Revije o budućim planovima i organizaciji 52. revije koja će se održati 2014. godine u Varaždinu.

Duško Popović

03.10.2013.

Uvodna riječ
Rudeška berba
51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece službeno zatvorena – vidimo se u Varaždinu i Čakovcu!
Vremenska prognoza
Još danas i sutra družimo se na 51. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Kutini!
Jabuka
Sinoć u Kutini svečano otvorena 51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!
Kitnkes
Sedamdeset veličanstvenih
Glavni grad za najmlađe filmoljupce danas postaje Kutina!
Za četiri dana počinje 51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Kutini!
U PROGRAM 51. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE UVRŠTENO 70 RADOVA!
Portal www.klinfo.hr nas ovaj vikend upoznaje s još jednim uratkom zaprešićkih filmaša!
Provedite ponedjeljak na portalu www.klinfo.hr uz nagrađeni film s 50. revije!
I ovaj ponedjeljak nagrađeni film s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece na portalu www.klinfo.hr
Portal www.klinfo.hr ponedjeljak već tradicionalno započinje s nagrađenim filmom na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece
Na portalu www.klinfo.hr i ovaj tjedan najnoviji film nagrađen na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece
Portal www.klinfo.hr nastavlja s prikazivanjem nagrađenih filmova s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece
Ovaj ponedjeljak novi film s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece na portalu www.klinfo.hr!
Portal www.klinfo.hr nastavlja s prikazivanjem nagrađenih filmova s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
Portal www.klinfo.hr i ovaj ponedjeljak nastavlja prikazivati nagrađene filmove s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
Pogledajte nagrađene filmove s 50. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece na portalu www.klinfo.hr!
Otvorene prijave za 51. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece