Novosti
46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Razumijevanje i suradnja

U okviru 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja je od 7. do 9. studenoga održana u Vukovaru, odvijale su se i brojne popratne manifestacije pa je tako revijskim projekcijama prethodilo dvostruko prikazivanje (u Ružičkinoj kući za mlade Vukovarce te u kinu u Borovu naselju, za osnovnoškolce iz Borova) animiranog filma Čudesna šuma redatelja Milana Blažekovića i Dore Vlade Hreljanovića, snimljenog 1986. godine u suradnji Croatia filma i američke kuće Fantasy Forest, po priči Sunčane Škrinjarić. U realizaciji su sudjelovali i mnogi glumci koji su posudili glasove filmskim likovima, a uz Bobija Marottija, Vilija Matulu, Helenu Buljan, Svena Lastu, Slavicu Fila, Lenu Politeo i druge zapažen je bio nastup Vladimir Puhala. Kazališni, televizijski i filmski glumac, pjevač, plesač i profesionalni teniski trener (osamdesetih godina radio u SAD gdje je bio voditelj Four Seasons Tennis akademije), rođen 1947. godine u Borovu naselju, koji se glumom počeo baviti još u srednjoj školi, bio je istaknuti član Dramskog studija Zorin doma u Karlovcu, radio i u Subotici, a najviše u zagrebačkoj Komediji. Posuđivao je glas mnogim animiranim likovima, a najpoznatiji su bili Duško Dugouško ili Zekoslav Mrkva te Japanska buba. Umro je 2009. u Zagrebu, a njegovim je imenom nazvana nagrada publike koja je ove godine dodijeljena na 46. reviji.

Tribina Neprofesijsko filmsko stvaralaštvo u Podunavskoj regiji održana je zadnjeg dana 46. revije, a pozabavila se mogućim oblicima suradnje studenata umjetničkih akademija iz susjednih zemalja. Sudjelovali su sadašnji i bivši studenti Silva Ćapin,  Akademija dramske umjetnosti Zagreb, Luana Lojić, Akademija likovnih umjetnosti  Zagreb, Jovana Stojaković i Kristina Bojanić, Akademija umetnosti Novi Sad, Nikola Janković, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Sanja Milardović, Umjetnička akademija Osijek i Tamara Bilankov, Umjetnička akademija Split, a moderatorica je bila Ana Hušman, profesorica Akademije likovnih umjetnosti Zagreb.

Baš svi su naglasili da sadašnje stanje nije zadovoljavajuće, ni sa suradnjom među različitim akademijama niti unutar njih. Iako bi bilo logično da studenti s pojedinih odsjeka međusobno surađuju na realizaciji projekata od zajedničkog interesa, ta suradnja obično izostaje, osim ako ju ne potaknu sami, koristeći osobne veze, prijateljstva ili ljubavi! Predstavljajući se publici i međusobno, govorili su o akademskim programima na kojima jesu, ili su bili te podijelili iskustva o umreženosti filmskih stvaratelja na regionalnoj razini. Opći je dojam da je potrebna i izuzetno korisna suradnja unutar akademija, ali i različitih akademija međusobno, kako u pojedinoj zemlji tako i regionalno. Jačanje suradnje treba se kretati u realizaciji raznih koprodukcijskih projekata te institucionalnog umrežavanja, a svi su se sudionici na kraju složili da su događanja poput Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva izvrsna mogućnost uzajamnog informiranja, upoznavanja i kreiranja raznih projekata. To podrazumijeva i predstavljanje već gotovih projekata, snimljenih filmova ali i stvaranje novih prijateljstva iz kojih će projekti tek nastati. Regionalnu suradnju valjalo bi jačati i uključivanjem akademija iz drugih zemalja u regiji.

Tako je 46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru završila konstruktivnim dogovorima za buduću suradnju te najavom iduće, 47. revije koja će se od 27. do 29. studenoga 2015. godine održati u Karlovcu.

Duško Popović

11.11.2014.