Novosti

Dokumentarni film "Mreža solidarnosti" osvojio je prvu nagradu na 46. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva

46. Reviju filmskog stvaralaštva ove godine ugostio je Vukovar, grad na obali Dunava. Tri dana koliko je sam festival trajao svi zaljubljenici u sedmu umjetnost imali su priliku pogledati 25 filmova u šest revijskih projekcija. Mogli su izabrati između 8 igranih, 6 eksperimentalnih, 1 animiranog, 9 dokumentarnih filmova te 1 videospota.

Sam početak Revije obilježila je projekcija u Kinu Borovo za najmlađe koja je bila posvećena Vladimiru Puhalu, vukovarskom glumcu najpoznatijem po sinhronizaciji  Zekoslava Mrkve. U filmu "Čudesna šuma" uživali su osnovnoškolci koji su napunili dvoranu kina do zadnjeg mjesta. Također, na Reviji su predstavljena i dva regionalna programa usmjerena ka razvoju filmskih talenata: Cinema City Campus iz Novog Sada osmišljen za studente filmskih akademija iz ex-yu zemalja i Dunavski brod mira, projekt ploveće učionice na Dunavu (od Beča do Beograda) u kojem sudjeluju srednjoškolci iz podunavske regije.

Zadnji dan Revija je počela Okruglim stolom: Neprofesijsko filmsko stvaralaštvo u Podunavskoj regiji orijentiranom ka studentima i mogućim suradnjama na kojoj su sudjelovali:  Jovana Stojaković, Akademija umetnosti Novi Sad, Sanja Milardović, Umjetnička akademija Osijek, Silva Ćapin, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, Nikola Janković, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Luana Lojić, Akademija likovnih umjetnosti  Zagreb, Kristina Bojanić, Akademija umetnosti Novi Sad, te Tamara Bilankov, Umijetnička akademija Split. Okrugli stol je moderirala Ana HUšman profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudionici okruglog stola imali su priliku informirati goste o akademskim programima koje pohađaju ili su pohađali; podijelili su svoja iskustva o umreženosti filmskih stvaratelja na regionalnom nivou te su prenijeli posjetiteljima jasne ideje kojima se regionalna suradnja treba kretati u ostvarenju koprodukcije i umreženja. Svi studenti smatraju da je ova Revija kao i drugi filmski festivali  najbolji način okupljanja autora gdje sami mogu predstaviti svoja ostvarenja, vidjeti radove drugih kolega te stvoriti prijateljstva iz kojih se uvijek može roditi novi film.

Posebnost ove Revije je javno žiriranje prema pravilima UNICE –svjetske organizacije neprofesijskog filma. Žiri je iznio svoje mišljenje o ovogodišnjim filmovima, neke je nahvalio, neki su primili kritiku, ali svakako su ovogodišnji prikazani filmovi bili različiti te zanimljivi na svoj način. Ovogodišnji stručni žiri bio je u sastavu: filmski redatelj Igor Bezinović, vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, producent Ivan Kelava, filmski redatelj Zdravko Mustać i direktorica fotografije Dinka Radonić.

Žiri je tako odlučio da prvu nagradu dodijeli  dokumentarnom filmu "Mreža solidarnosti" čiji je autor Gildo Bavčević. Drugo mjesto zauzeli su: "Beat TV(video)", eksperimentalni film autora Dragana Đokića, dokumentarni film "Veliki dan" autora Đure Gavrana, igrani film "Tek tako" autorice Sanje Milardović, te igrani film "Drekavac" čiji je autor Ivan Mokrović. Treće mjesto, ali ne i manje važno zauzeli su: animirani film "Kosa" autorice Alme Ćakić, igrani film "Srećko Kramp- skica za portret" autorice Višnje Vukašinović.

Ove godine stručni žiri je dodijelio i Posebno priznanje sljedećim filmovima: "Jonny je mrtav" čiji su autori Jure Debak i Ante Zlatko Stolica, "Svaki dan je Božić" čiji je autor Ante Zlatko Stolica i "Povratak posljednjeg" autora Igora Paulića.

Ove godine Revija je postala bogatija za još jednu nagradu – Nagradu publike "Vladimir Puhalo" . Na ovaj način publika je imala prilike prisjetiti se lika i djela glumačke legende i Vukovarca koji je svoj glas posudio liku crtanog filma "Zekoslav Mrkva" koji je obilježio odrastanje mnogih generacija. Okupljene je pozdravila Tina Puhalo, kćer, koja se kroz  emotivno evociranje značaja i djela Vladimira prisjetila oca, te njegovih postignuća. Nagradu je uručio unuk koji je također posudio svoj glas u par animiranih filmova, te se potvrdila tvrdnja da“ jabuka ne pada daleko od stabla“. Nagradu Vladimir Puhalo osvojio je igrani film "Drekavac" autora Ivana Mokrovića.

No, još jedna nagrada se dodijelila u Vukovaru. Plaketu UNICA-e, ove godine primio je Edo Lukman, osnivač Škole animiranog filma Čakovec, za izuzetan doprinos u radu s djecom i mladima u kontekstu filmske i medijske kulture i filmskog stvaralaštva. Edo Lukman voditelj je filmskih radionica i autor radioničkih modela koji su ga učinili poznatim i traženim voditeljem filmskih radionica u zemlji i svijetu. Nagradu UNICA-e obrazložila je Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, uz same riječi divljenja i hvale radu i doprinosu Ede Lukmana, a uručile su mu je polaznice njegovih radionica, koje su u tom trenutku bile prisutne na Reviji: Jovana i Marija iz kino klubova iz Vukovara, odnosno Karlovca.

Najavom 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja će se 2015. godine održati u Karlovcu zatvorila se 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru. Uz zanimljive filmove, druženja i nova poznanstva Vukovar  ostaje ponosan što je imao priliku ugostiti autore, glumce i  zaljubljenike u film te biti dio velike filmske obitelji koja na velika vrata ulazi u Vukovar posljednjih par godina od osnivanja Kino kluba Vukovar.

10.11.2014.