Novosti

U Vukovaru u petak počinje 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva !

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj, ove se godine održava od 7. do 9. studenog u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma, a u programu donosi filmove iz recentne produkcije, autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Ove je godine u natjecateljski program uvršteno 25 od 119 prijavljenih filmova, a o najboljem će odlučivati žiri u sastavu: vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać te producent Ivan Kelava.

Revija, koja je dosad bila isključivo nacionalnog karaktera, od ove se godine otvara na regionalnom nivou. U tom kontekstu na Reviji će se predstaviti dva regionalna projekta:

- Dunavski brod mira - projekt putujuće učionice - broda koji će na svom putu od Beča do Beograda okupiti srednjoškolce i njihove profesore iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije u srpnju 2015. Oni će u dva tjedna putovanja osmisliti i producirati jedinstvene medijske sadržaje za široku upotrebu na platformi projekta, medijima i društvenim mrežama. Hrvatski partner projekta je Hrvatski filmski savez.

- Cinema City Campus - edukativna platforma u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, namijenjena mladim autorima i filmskim profesionalcima iz zemlje i regije (ex-YU).

Također u okviru revije održat će se tribina posvećena neprofesijskom stvaralaštvu u podunavskoj regiji s gostima iz Srbije i Mađarske.

Na ovogodišnjoj Reviji uvedena je i nagrada publike koja će nositi ime VukovarcaVladimira Puhala, glumca najpoznatijeg po davanju glasa Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi, s kojima su odrastale mnoge generacije. U čast Vladimira Puhala na Reviji u Vukovaru vukovarskim i borovskim osnovnoškolcima bit će i prikazan film Čudesna šuma Milana Blažekovića, u kojoj je glas posudio upravo Puhalo. Bit će to svojevrsni revijski pretprogram i poklon za osnovnoškolce grada na Dunavu.

Revija je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Vukovara. Ulaz na sve programe je besplatan, a detalje o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici revije.

03.11.2014.