Novosti

Hrvatska reprezentacija na UNICA-i 2014!

76. Međunarodni festival neprofesijskog filma UNICA 2014 održava od 23. do 30. kolovoza u Pies'tany u Slovačkoj. I ove godine okuplja sve nacionalne saveze koji pripadaju UNICA-i  i na tom jedinstvenom svjetskom festivalu predstavljaju izbor filmova produciranih u prošloj godini. Međunarodni sedmočlani ocjenjivački sud javno diskutira, ocjenjuje i nagrađuje filmove i najuspješnijima dodjeljuje zlatne, srebrne i brončane medalje. Dodjeljuje se nagrada i najuspješnijoj nacionalnoj selekciji za pojedinu godinu, a prije dvije godine na 74. festivalu UNICA-e, Hrvatska filmska reprezentacija je trijumfirala kao najbolja od ukupno 34 nacionalne selekcije. Zanimljivost je i mogućnost da autori i publika mogu sudjelovati u diskusijama o filmovima koje se simultano prevode na jedan od 3 službena jezika UNICA-e: engleski, njemački i francuski. U devetodnevnom programu organiziraju se i različiti skupovi gdje se raspravlja o temama zanimljivim sudionicima Svjetskog festivala koji je ujedno i mjesto razmjene ideja i iskustava. Za mlade autore organiziraju se radionice na kojima mogu teorijski i praktično usavršiti svoja znanja iz filmske umjetnosti. Ovaj festival je i mjesto intenzivnih kontakata među filmskim autorima, gledateljima kao i svi nečlanovima. Program Kongresa obuhvaća i brojne aktivnosti i društvena događanja kojima se predstavlja zemlja domaćin.

Hrvatsku filmsku reprezentaciju u Pies'tanyu predstavljaju tri uspješna autora Ivana Rupić, Igor Dropuljić i Saša Zec. Navedeni trojac već dugi niz godina sudjeluje na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završnoj godišnjoj priredbi neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Na posljednjoj Reviji, održanoj u studenom u Puli, njihovi filmovi su i nagrađeni. Oni u Pies'tanyu predstavljaju sljedeći hrvatski program:

Laminati, dokumentarni, 14’ 40’’, A : Ivana Rupić
Marko, igrani, 10‘ 14‘‘, A: Igor Dropuljić
Oni, animirani, 53‘‘, A: Saša Zec
Pinokio, eksperimentalni, 11‘ 04‘‘, A: Toma Šimundža
Ethan, eksperimentalni, 08‘ 30‘‘, A: Elvis Cukić

Također, ove godine Hrvatskoj je ukazana i velika čast – jedan od članova žirija je Vjekoslav Živković, iskusni hrvatski animator koji je nekada također sudjelovao (i sa svojim filmovima pobjeđivao) ne samo na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva nego i na UNICA-i.

Pobjednici UNICA-e 2014 znat će se sutra, pa držimo fige našim filmašima!

29.08.2014.