Novosti

U Vukovaru najavljena 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Predsjednica Kino kluba Vukovar Jovana Stojaković, tajnik žirija Revije Duško Popović, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić i član Kino kluba Vukovar Filip Markanović na jučerašnjoj su konferenciji za novinare najavili 46. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završnu godišnju priredbu neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, koja će po prvi put, u razdoblju od 7. do 9. studenog  biti održana u Vukovaru.

Ocjenjivački sud čine redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać, vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić i producent Ivan Kelava. Od ukupno 119 pristiglih radova 25 filmova su uvršteni u konkurenciju.

„Uvijek se raspravlja je li bolje napraviti kvalitetan program s manjim brojem dužih filmova  ili praviti smotru koja je nenatjecateljskog karaktera“ rekao je tajnik žirija Revije, Duško Popović te je istakao da je ovogodišnja odluka o kvalitetu neupitna.

Posjetitelji i sudionici  Revije imat će priliku da u okviru iste pogledaju 25 filmova različitih autora kroz šest programskih cjelina. Većina projekcija bit će održana u Ružičkinoj kući u Vukovaru. Organizatori Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva su Hrvatski filmski savez i Kino klub Vukovar, a partneri su im Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom i Kino Borovo naselje.

„Specifičnost Revije jeste javno žiriranje koje autori željno iščekuju i tijekom kojeg slušaju komentare stručnog žirija koji daje svoj sud i obrazlaže mišljenje o pogledanim filmovima“, rekla je Jovana Stojaković.

Filip Markanović rekao je da se po prvi put na Reviji dodjeljuje nagrada publike koja nosi ime Vladimira Puhala te se kroz njegovu retrospektivu prikazuje prvi hrvatski dugometražni animirani film „Čudesna šuma“ kao poklon najmlađima, a ujedno je i uvod u samu Reviju.

Vukovarci pozivaju sve građane i ljubitelje filma da se odazovu i uveličaju ovu manifestaciju svojim prisustvom. Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Revije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

30.10.2014.