Novosti

Facebook HFS
23.01.2015.
Predstavnici Hrvatskog filmskog saveza, mladi filmaši Rebeka Čuljak i Miran Ratković dobili poziv od Giffoni Experience-a za POSEBNE ČLANOVE ŽIRIJA!

Proteklog srpnja u talijanskom gradiću Giffoniju, održao se Giffoni Experience - jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade koji se u posljednje 44 godine nametnuo kao lider u događanjima tog tipa i pod uspješno izbrendiranim imenom proširio se na gotovo sve dijelove zemaljske kugle – tako postoji Giffoni Hollywood, Giffoni Macedonia, Giffoni Australia, Giffoni Brazil... Ono što je osnovna karakteristika festivala koji se održavaju pod paskom brenda Giffoni Experience je ta da program čine filmovi za djecu i mlade (dakle filmovi profesionalaca iz filmske industrije), a da filmove ocjenjuju djeca i mladi. Tako se primjerice u talijanskom Giffoniju svakog ljeta, za vrijeme održavanja festivala okupi više od 3500 djece iz dijelova svijeta. Hrvatsku delegaciju je predstavljao je Hrvatski filmski savez, odnosno mladi filmaši iz uspješnih udruga članica: Foto kino video kluba Zaprešić i Kinokluba Karlovac. Tako su u Giffoniju boravili Lucija Majnarić i Rebeka Čuljak iz Zaprešića i  Miran Ratković iz Karlovca. Svo troje srednjoškolaca sudjelovalo je u radu žirija u dobnoj skupini od 13 do 16 godina. Njihov voditelj Jura Troje, dugogodišnji suradnik Hrvatskog filmskog saveza i medijski pedagog u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, u jednom od javljanja iz Italije je komentirao: Nakon vrlo teškog i izvrsnog filma hrvatski predstavnici su zablistali - Miran je komentirao prava homoseksualaca i Referendum o braku, dok je Rebeka izvrsno analizirala način snimanja i izražajna sredstva korištena u filmu. Ja sam najponosniji voditelj!

Jedno od pravila Giffoni-ja je da se članovi žirija ne ponavljaju (kako bi procirkulirao što veći broj djece), izuzev ako su se svojim prisustvom na festivalu posebno istaknuli. Tako, vijest koja je jučer dočekala Rebeku i Mirana u inbox-u njihovog maila sasvim sigurno potvrđuje Jurin ponos:  Izabran/-a si kao POSEBNI ČLAN ŽIRIJA za novu ediciju Giffoni Experience-a koja će se održati od 17. do 26. srpnja 2015. godine. Ove godine imaš posebno važnu ulogu: ljestvicu koju si visoko podigao/la prošle godine održati na istom ili još višem nivou. Tvoje prisustvo i tvoje mišljenje jako nam je bitno i želimo te ove godine s nama kako bi bio primjer i vođa novim mladim žirantima! Uspjeh poput ovog je samo dodatna potvrda da Hrvatski filmski savez itekako bira neke od najboljih predstavnika mladih filmaša da predstavljaju Hrvatsku i hrvatski film djece i mladih u svijetu, a te iste mlade ljude družine i klubovi diljem Hrvatske (u ovom slučaju, Foto kino video klub Zaprešić i Kinoklub Karlovac) već dugi niz godina uspješno odgajaju i pripremaju za njihove, ne nužno filmske karijere.

Rebeki i Miranu čestitamo i želimo puno uspjeha na ovogodišnjem Giffoni-ju, na koji će uz njih ići još dvoje djece i mladih, koji su osvojili priznanja  na prošlogodišnjim izdanjima Revija djece i mladih. Nagrade poput ovih ne samo da im omogućuju da se upoznaju s vršnjacima iz čitavog svijeta i izmjenjuju filmska iskustva, već će na taj način vrlo vjerojatno pokrenuti i neke nove filmske priče.

VEZANE VIJESTI

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu! Treći dan žutila Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala! Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton! Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice! Edukativni program: izbor nikad nije bio veći!

NAJČITANIJE

Sve spremno za 16. SEFF Podrum ponedjeljkom DUFF 2023. – Izabrani filmovi za ovogodišnji festival Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje, Kutina ostvarila suradnju sa fondacijom „ Hrvatski dom“ u Valparaíso, Čile Kino klub Split u sklopu programa „U kvadrat“ prikazuje filmove Isabel Andrade Obregon, Andreja Polukorda, Florine Mougel, Miljane Niković i Zdravka Mustaća ZAGOVA USPJEŠNA FILMSKA JESEN 11 NAGRADA NAJBOLJIM KRATKIM FILMOVIMA 10. STAR FILM FESTA Zatvoren pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” Film „Bravo Anamarija“ - dobitnik posebnog priznanja stručnog žirija na 28. Filmskoj reviji mladeži i 16. Four River film festivalu Otvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u novom Kinu Edison u Karlovcu!

Dugogodišnja suradnica Hrvatskog filmskog saveza, Ivana Rupić, izlaže danas u Galeriji „trenutak.39“:

Izložba - IVANA RUPIĆ "Tragovi pogleda"

23. siječnja 2015., 18 sati, Galerija "trenutak.39", Horvaćanska 39, Zagreb
Tijekom svojeg kreativnog djelovanja, Ivana Rupić je stvorila raznolik opus u kojem se prožimaju različite umjetničke discipline... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac

Ciklus novog švedskog filma od 27. siječnja do 2. veljače 2015.

Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske pozivaju vas na svečano otvaranje ciklusa novog švedskog filma u utorak 27. siječnja u 19 sati u kino Tuškanac. Ciklus otvara politički, višestruko nagrađivani, triler Call Girl... »više

KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE – troje autora, tri premijere

Troje pulskih autora – Ida Skoko, Vjekoslav Gašparović i Mario Stefanini – predstavit će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 22. siječnja, s početkom u 19 sati svoje najnovije kratkometražne filmove... »više

Objavljen Zapis br. 78

Na naslovnici novog, 78. broja Zapisa kiši na ljubav Janka (Franjo Dijak) i Ive (Jadranka Đokić) u sigurnom, poetičnom redateljskom debiju Filipa Peruzovića Trebalo bi prošetati psa, premijerno prikazanog na 61. Festivalu igranog filma u Puli... »više