Novosti

Facebook HFS
25.06.2015.
Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala!

Drugog dana Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, uz natjecateljski dio programa i filmove u Zorin domu, predstavila nam se i Marina Jurišić, mlada studentica produkcije Audiovizualnih i multimedijalnih projekata na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i to u sklopu programa 'Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?' Marina je sa samo 17 godina dobila posebnu pohvalu na 13. Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu za svoj dokumentarni film 'Dečko sa strane' i to je bilo prvo samostalno filmsko ostvarenje mlade Gunjanke.


Marina Jurišić

'Vidjela sam potencijalno dobru temu, okupila sam ekipu i to je bilo to! Nakon dobivenih priznanja dobila sam motivaciju za daljnje projekte, a da se nešto promijenilo – nije. Iskustva sa festivala su mi bila jako bitna, pogotovo sa Revije mladeži', rekla je Marina Jurišić.

Sinoć, u prepunoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom, Marina se predstavila sa svoja dva filma. Prvi film koji smo vidjeli je „Dečko sa strane“ koji joj je donio titulu laureata, a drugi film je „Priča o Mari iz Velog Varoša“, igrani film kojeg je snimala za potrebe Akademije.


Marina Jurišić

 'To je bio moj diplomski film na trećoj godini, na BA studiju produkcije. Htjela sam si malo zakomplicirati život, kao što to uvijek biva, i odlučila snimati negdje na moru. Upravo ovo snimanje, iako je bilo izuzetno iscrpno, bilo je i jedno od najljepših snimanja na kojima sam bila. Osjećaj adrenalina, sreće i zadovoljstva koje sam osjetila tijekom tih šest dana snimanja su uistinu neprocjenjivi', rekla je Marina.

U edukativnom programu, za one koji su oduvijek znali analizirati filmove ili one koji to tek žele naučiti, Boško Picula, filmski kritičar i član ovogodišnje selekcijske komisije, održao je radionicu Filmske kritike.  Luka Hrgović, danas uspješni filmaš, nekadašnji pobjednik Revije i Festivala drži radionicu o specijalnim efektima.


Luka Hrgović

'Oduvijek me fascinirala filmska magija tako da sam još kao klinac počeo gledati kako filmovi nastaju. Kasnije sam se počeo baviti postprodukcijom i danas živim od toga. Likovna akademija je došla spontano, a danas najviše radim u reklamnoj industriji. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, analiziramo filmove i pokazujem im na konkretnim primjerima kako nastaju specijalni efekti', rekao je Luka Hrgović.


Petra Kurtela, radionica glume na filmu

Glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela drže radionicu glume na filmu, Stefan Palitov  pripremio je radionicu jednominutnog filma, a njegov kolega Darko Petrovski  pripremio je Foto priču. Nikola Janković, dizajner zvuka iz Beograda i nekadašnji sudionik Revije i Festivala ukazao je zašto je zvuk, uz sliku najbitnije izražajno sredstvo. Producentica Tina Tišljar, vanjska suradnica u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra uvela nas je u Produkcijske aspekte srednjoškolskih filmova, a njezin kolega Domagoj Rubić iz Hrvatskog audiovizualnog centra održao je radionicu o tome Kako iskoristiti financijske potpore Hrvatskog audiovizualnog centra u radu sa srednjoškolcima. 


Domagoj Rubić

'Predstavio sam kako HAVC  funkcionira, podjelu samih Javnih poziva po kategorijama te smo detaljno razradili Javni poziv za komplementarne djelatnosti putem kojeg se financiraju radionice. 2013. godine uveden je online sustav prijava što je uvelike olakšao sam pristup i povećao se broj prijava, a obično imamo oko 400 prijava godišnje', rekao je Domagoj Rubić. 

Profesorica Cheryll Hidalgo iz Seattle Academy of Art and Science, članica ovogodišnjeg žirija, pokazat će profesorima kako je raditi s mladim filmašima na eksperimentalnom filmu te drži radionicu eksperimentalnog filma za učenike.


Cheryll Hidalgo

'Podučavam Video produkciju  početničkog i napredog filma, dokumentarni, animaciju, eksperimentalni, alternativne procese i predmet Kako razumjeti film, gdje proučavamo kako rasvjeta, kamera, kompozicija i zvuk rade zajedno u prenošenju autorove misli.  Analiziramo filmove ne sa gledišta sinopsisa ili razvoja likova, nego sa gledišta produkcije', otkrila je Cheryll.

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film, koji ulaze u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, odnosno 8. Four River Film Festivala. Od 23. do 27. lipnja u gradu na četiri rijeke, natječu se filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. U domaćoj konkurenciji, najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje. Filmovi se natječu u kategorijama- igrani, animirani, dokumentarni film te slobodni stil.


Radionica glume na filmu

Program, 25.lipnja: Večeras bananastično ludilo na Mrežnici!

Nakon projekcije natjecateljskog programa u Zorin domu, slijede radionice za učenike i profesore. Već uhodanoj ekipi predavača, pridružuje se Ana Đordić s radionicom 'Izbor tema u srednjoškolskim filmovima' te Ivana Štedul s radionicom 'Film kao terapeutsko sredstvo'. Antonio Britvar i Karlo Batistić drže radionice TV reportaže za djecu iz karlovačkog dječjeg doma "Vladimir Nazor".

U večernjem programu, od 21:30 na rijeci Mrežnici, u sklopu programa 'Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?', predstavljamo autora Bojana Petkovića. Bojan Petković magistrirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a kao srednjoškolac osvajao je nagrade na festivalima i revijama sa svojim animiranim filmovima. Nakon Bojana, slijedi Makedonska kratkometražna večer s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia. Makedonska kratkometražna večer nastavak je suradnje s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia, a donosimo vam  tri filma: "Bardo" Marije Apcevske, "Audition Material"  Gjorca Stavreskog  i film "The man in the habit of hitting me on the head with un umbrella"  redatelja Vardana Tozija.  Nakon bananastičnih filmova, slijedi bananastična stand up komedija Marine Orsag! Marinin put prema stand up karijeri počeo je krajem prije više od 10 godina. Nakon silnih redovnih nastupa po zagrebačkim klubovima i nakon što je broj komičara/ki sve više rastao, Marina zaključuje kako je vrijeme da Zagreb dobije svoj prvi comedy club, te sa partnerom iz Slovenije Andrejom Težakom, otvara prvi hrvatski Comedy Club Studio Smijeha. Nastupala je u Londonu, Budimpešti. Amsterdamu, Sofiji i Barceloni.

Veselimo se Vašem dolasku!

VEZANE VIJESTI

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu! Treći dan žutila Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton! Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice! Edukativni program: izbor nikad nije bio veći! Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem!

NAJČITANIJE

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina Prijave za 10. FIFES su otvorene! Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske

20. filmska revija mladeži & 8. four river film festival

Odsjaji sunca na Kupi

Ove je godine na reviji i festivalu izrazito obilje radionica pa tako politolog i ekspert za Bliski Istok, viši asistent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti ali i cijenjeni televizijski urednik i filmski kritičar... »više

Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival!

U svečanom ozračju i punoj dvorani karlovačkog Zorin doma, večeras je otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković i član velikog žirija... »više

20. filmska revija mladeži & 8. four river film festival

Miris kiše

Nema do onih nekoliko minuta, kad kiša tek stane rominjati i prve kapi naprave male krugove na tlu, a iz njih se digne miris prašine kao spoj dva od četiri prvotna elementa, zemlje i vode. To su oni trenuci kada nit' pada nit' ne pada... »više

Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala

Pozivamo Vas na svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala, 23. lipnja u 21 sat u Zorin dom u Karlovac.... »više