Novosti

Facebook HFS
12.06.2015.
Edukativni program: izbor nikad nije bio veći!

Karlovac će od 23. do 27. lipnja uistinu živjeti film! Gledat ćemo filmove koje su napravili filmoljupci iz cijelog svijeta, natjecat ćemo se s našim filmovima, učit ćemo o filmovima i razmišljati o novim filmskim idejama. Naravno, uz to sve ćemo se odlično zabaviti na ludim piknicima i kupanju, a možda i gledanju filmova iz vode.  Nakon što se osvježimo u večernjem programu, idući dan ćemo odabrati jednu od radionica u kojima možemo naučiti sve, od igle do slona! Hmm, možda bolje od toga kako pronaći ideju za vlastiti filmski uradak do toga kako analizirati druge filmske uratke.

Za one koji su oduvijek znali analizirati filmove ili one koji to tek žele naučiti, Boško Picula, filmski kritičar i član ovogodišnje selekcijske komisije, učiti će nas o Filmskoj kritici. Kako napisati filmsku kritiku? Tko su filmski kritičari i trebamo li strahovati pred njihovim recenzijama? Jesu li filmski kritičari obični smrtnici ili su oni viša bića? Kako god, svaki redatelj strahuje od palice, odnosno riječi uglednog filmskog kritičara, a ako volite gledati filmove i zanima vas pisanje filmske kritike, onda je ovo radionica za vas.

Ana Đordić, profesorica hrv. jezika i medijske kulture, također članica selekcijske komisije, vodi radionicu za izbor tema u srednjoškolskim filmovima. Koje teme prevladavaju na ovogodišnjoj Reviji i Festivalu? Kako odabrati pravu temu i koliko je bitno znati dobro izbarati temu filma? Ako ste ikad sumnjali da ste pogriješili u izboru ideje i/ili teme filma i koja je uopće razlika između ideje i teme filma, odgovore na ova i slična pitanja potražite upravo na ovoj radionici. 

S teme prelazimo u akciju. Želite napraviti pravi akcijski film, ali ne znate kako? Drugim riječima, bojite se da ne možete dobiti sve efekte koje biste željeli? Luka Hrgović, danas uspješni filmaš, nekadašnji pobjednik Revije i Festivala zna sve o specijalnim efektima i želi to znanje prenijeti mladim i talentiranim filmašima. Zato navalite! (onaj zvučni efekt kad znate da ste shvatili da biste trebali ići upravo na ovu radionicu – možda taj ne postoji, ali zato postoji  1000 drugih koje možete naučiti).

Dvije mlade dame Amanda Prenkaj i Petra Kurtela, drže radionicu glume na filmu. Obje vrlo uspješne filmske, kazališne i televizijske glumice, Amanda i Petra  vam mogu prenijeti  vlastita iskustva te vam pokazati male tajne velikih majstora glume ispred kamere.

Ove godine u edukativnom programu imamo i jedna makedonski dvojac: Stefan Palitov nam priprema radionicu jednominutnog filma, dok njegov kolega Darko Petrovski priprema Foto priču. Može li jedna minuta značiti i dobar film? Koliko materijala treba snimiti da bi se napravio jednominutni film? Jesu li većinom jednominutni filmovi eksperimentalni? Koji su primjeri vrhunskih jednominutnih filmova? Dođite i saznajte! A ako vas više zanima kako fotkati i napraviti foto priču, onda je Darko prava osoba kojoj se trebate obratiti. Inače, Stefan i Darko članovi su organizacijskog tima Giffoni Macedonia i ovaj segment edukativnog programa zapravo je nastavak uspješne suradnje između makedonskog ogranka Giffonia i Hrvatskog filmskog saveza.

Naposlijetku, imate dobru ideju, odličan scenarij, cijelu filmsku ekipu, ali ne znate kako produkcijski izvesti vaš filmski pothvat? Producentica Tina Tišljar, vanjska suradnica u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra će vas uvesti u Produkcijske aspekte srednjoškolskih filmova, a nakon njezinog predavanja, možda vam se upali lampica iznad glave i shvatite kamo usmjeriti svoju pažnju.

Dragi profesori i profesorice,  ako vam se radionice koje smo pripremili za vaše učenike čine uzbudljivim i zanimljivim, vama smo pripremili extra banana-licious banananastične radionice! Domagoj Rubić iz Hrvatskog audiovizualnog centra održat će radionicu o tome Kako iskoristiti financijske potpore Hrvatskog audiovizualnog centra u radu sa srednjoškolcima. Profesorica Cheryll Hidalgo iz Seattle Academy of Art and Science, inače članica ovogodišnjeg žirija pokazat će nam iz svog dugogodišnjeg iskustva kako raditi s mladim filmašima i to na eksperimentalnom filmu, dok će Nikola Janković, dizajner zvuka iz Beograda i nekadašnji sudionik Revije i Festivala ukazati zašto je zvuk, uz sliku najbitnije izražajno sredstvo. Dakle, približit će nam načela snimanja i obrade zvuka u filmu. Ivana Štedul, radna terapeutkinja prezentirat će na koji način Film djeluje kao terapeutsko sredstvo.

Uz ove radionice, ove godine srednjoškolac Antonio Britvar održat će radionicu TV reportaže za djecu iz karlovačkog dječjeg doma "Vladimir Nazor". Desetero djece radit će TV reportažu o festivalu pod stručnom palicom Antonia koji se prošle godine pokazao kao odličan mentor s radionicom igranog filma. Na neki način to će biti i poklon za djecu iz karlovačkog doma.

Nadalje, Magistar kiparstva Nikola Faller i akademski slikar Bojan Kiski, inače Karlovčanin drže radionicu izrade skulptura od slame! Slama kao materijal za umjetnički izričaj pruža niz mogućnosti za otkrivanje i izražavanje vlastite kreativnosti za sve uzraste. Ona posjeduje toplinu i mekoću prirodnog i zdravog autohtonog materijala i lako se oblikuje i poprima monumentalne dimenzije. Ekološki je 100% razgradiva i ekonomična a mogućnost spaljivanja nam otvara drevnu dimeziju povezanosti čovjeka i vatre te poziva na performans i interakciju sa vatrom.U ovoj praktičnoj radionici uvoda u tehniku vezanja, djeca od vrtićke dobi, ali i osnovnoškolci i srednjoškolci će naučiti kako napraviti poklončiće od slame te će zajedničkim snagama napraviti veliku skulpturu banane. U duhu Ivanjskog krijesa s kojim se ove godine prvi dan Revije i Festivala preklapa, na samom otvaranju plan je navedenu bananu i zapaliti.

I šećer na kraju, pripremamo tribinu na Korani s temom: 'Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac?' Najviše o ovoj temi znaju upravo oni filmski znalci koji su svoje prve filmske uratke napravili u osnovnim ili srednjim školama. Koliko je to vrijedno iskustvo i sjećaju li se naši poznati redatelji, scenaristi, direktori fotografija, producenti, glumci i montažeri svojih srednjoškolskih profesora i svojih prvih filmskih koraka? Saznat ćemo na tribini!

VEZANE VIJESTI

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu! Treći dan žutila Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala! Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton! Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice! Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem!

NAJČITANIJE

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina Prijave za 10. FIFES su otvorene! Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske

FILMOVI ŠAF-a Čakovec na ANIMAFEST-u

Svjetski festival animiranih filmova - ANIMAFEST Zagreb, ove će godine predstaviti i Školu animiranog filma Čakovec i to retrospektivnom projekcijom u subotu, 13. lipnja u 11 sati u Kinu Europa... »više

Svjetski festival animiranog filma

Animafest Zagreb 2015

Od 9. do 14. lipnja, u zagrebačkim kinima Europa, Cineplexx Centar Kaptol i Tuškanac traju programi Svjetskog festivala animiranog filma na kojima će ukupno biti prikazano više od tristo dugometražnih i kratkometražnih radova... »više

Filmska radionica u kinu Tuškanac

Koliko smo stvarno sigurni na filmskom setu?

U prostoru kina Tuškanac u Zagrebu, 11. srpnja 2015. od 9 do 17 sati, u organizaciji Hrvatskog kaskaderskog društva uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, održat će se cjelodnevna radionica „Profesionalna briga na setu“ („Duty of Care“)... »više

Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem!

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, koji se održavaju od 23. do 27. lipnja 2015. u Karlovcu, dovode najbolje stand up komičare Studija smijeha - Marinu Orsag i Aleksandra Curać Šarića... »više