Hrvatski Filmski Ljetopis

Facebook HFS

Hrvatski filmski ljetopis

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza (sa središtem u Zagrebu). Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik, te je u dvadeset godina tiskano 80 brojeva.

Časopis je evidentiran u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).

Hrvatski filmski ljetopis - 85 / 2016.

U ovom broju

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa. Proljetni broj (85) na 216 stranica donosi tematski blok o Mihovilu Pansiniju, velikanu hrvatskog eksperimentalnog filma, s osam njegovih malo poznatih tekstova u kojima promišlja vrijeme i prostor, boju i pokret, projekciju i multiviziju u filmu te piše recenzije filmskih klasika. Temat upotpunjuju opsežno istraživanje Petre Belc o teorijskim i povijesnim aspektima Pansinijeva rada te filmografija.

Povodom 65. godišnjice prvog hrvatskog autorskog animiranog filma Veliki miting ekskluzivno objavljujemo tekst Borivoja Dovnikovića – Borde s nizom rijetkih fotografija, crteža i skica nastalih u vrijeme njegova rada na filmu.

Društveno-ideološku pozadinu "crnoga vala", s posebnim osvrtom na sve važnije autore i djela detaljno razlaže Tvrtko Rašpolić, a Midhat Ajanović donosi temeljit pregled tvrdo kuhanog trilera u književnosti, stripu i filmu s iznimnim prikazom brojnih klasika noira i neo-noira.

Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije aktualnog kinorepertoara, prikaze domaćih i inozemnih festivala i knjiga.

HFLJ