Novosti

Facebook HFS
19.06.2015.
20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton!

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 12 godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.


Ksenija Sanković, Marija Ratković Vidaković, Andrea Navijalić

Filmovi u konkurenciji

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film, koji ulaze u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, odnosno 8. Four River Film Festivala. Tako će se na Four River Film Festivalu ove godine u Karlovcu od 23. do 27. lipnja natjecati filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. U domaćoj konkurenciji, najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje. Mladi se filmaši natječu u kategorijama- igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te u kategoriji gastro filma, a u skladu s petom kategorijom, banana je odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala. Selekcijsku komisiju činili su filmski kritičar i politolog Boško Picula, prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić i producent Ivan Kelava. Prema riječima Boška Picule, domaćoj i stranoj konkurenciji zajedničko je to što mladi filmaši žele kroz svoje filmske uratke dovesti u vezu svoje privatne živote s onim što muči cijeli svijet, a najviše ih zanima smisao egzistencije. Namjenski rod je u hrvatskoj konkurenciji došao do izražaja i jedan dio filmova ima zavidan produkcijski nivo, koji već godinama krasi sjajne filmove, primjerice iz Danske, naglašava Picula te dodaje da je najveće veselje vidjeti različite pristupe, različite teme i različite rodove. Producent Ivan Kelava kaže kako tehnička perfekcija srednjoškolskih filmova nije više vijest jer su današnji srednjoškolci odrasli s kamerama, ali da je zapanjujuće kako mladi filmaši razmišljaju, elaboriraju i govore  filmskim jezikom. Profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić dodaje kako su Revija i Festival odlična odskočna daska za plasman svih srednjoškolskih filmova, a vrijednost festivala je razmjena znanja i iskustva srednjoškolaca iz cijelog svijeta.


Marija Ratković Vidaković

Edukativni program

u sklopu ovogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji se održavaju od 23. do 27. lipnja 2015. u Karlovcu, pripremili smo 13 edukativnih radionica za sve filmoljupce! 

Za one koji su oduvijek znali analizirati filmove ili one koji to tek žele naučiti, Boško Picula, filmski kritičar i član ovogodišnje selekcijske komisije, učiti će nas o Filmskoj kritici. Ana Đordić, profesorica hrv. Jezika i medijske kulture, vodi radionicu za izbor tema u srednjoškolskim filmovima. Luka Hrgović, danas uspješni filmaš, nekadašnji pobjednik Revije i Festivala zna sve o specijalnim efektima i želi to znanje prenijeti mladim i talentiranim filmašima. Glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela drže radionicu glume na filmu. Ove godine u edukativnom programu imamo i jedan makedonski dvojac: Stefan Palitov nam priprema radionicu jednominutnog filma, dok njegov kolega Darko Petrovski priprema Foto priču. ProducenticaTina Tišljar, vanjska suradnica u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra uvesti će nas u Produkcijske aspekte srednjoškolskih filmova. 

Za profesore će Domagoj Rubić iz Hrvatskog audiovizualnog centra održat radionicu o tome Kako iskoristiti financijske potpore Hrvatskog audiovizualnog centra u radu sa srednjoškolcima. Profesorica Cheryll Hidalgo iz Seattle Academy of Art and Science, inače članica ovogodišnjeg žirija, pokazat će profesorima kako je raditi s mladim filmašima na eksperimentalnom filmu te će održati i radionicu eksperimentalnog filma za učenike, dok će Nikola Janković, dizajner zvuka iz Beograda i nekadašnji sudionik Revije i Festivala ukazati zašto je zvuk, uz sliku najbitnije izražajno sredstvo. Ivana Štedul, radna terapeutkinja prezentirat će na koji način Film djeluje kao terapeutsko sredstvo.

Uz ove radionice, ove godine srednjoškolac Antonio Britvar održat će radionicu TV reportaže za djecu iz karlovačkog dječjeg doma "Vladimir Nazor". Desetero djece radit će TV reportažu o festivalu pod stručnom palicom Antonia koji se prošle godine pokazao kao odličan mentor s radionicom igranog filma. Na neki način to će biti i poklon za djecu iz karlovačkog doma.

Nadalje, Magistar kiparstva Nikola Faller i akademski slikar Bojan Kiski, inače Karlovčanin, drže radionicu izrade skulptura od slame! U ovoj praktičnoj radionici uvoda u tehniku vezanja, djeca od vrtićke dobi, ali i osnovnoškolci i srednjoškolci će naučiti kako napraviti poklončiće od slame te će zajedničkim snagama napraviti veliku skulpturu banane. U duhu Ivanjskog krijesa s kojim se ove godine prvi dan Revije i Festivala preklapa, na samom otvaranju plan je navedenu bananu i zapaliti.

I šećer na kraju, pripremamo tribinu na Korani s temom: 'Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac?' Najviše o ovoj temi znaju upravo oni filmski znalci koji su svoje prve filmske uratke napravili u osnovnim ili srednjim školama. Koliko je to vrijedno iskustvo i sjećaju li se naši poznati redatelji, scenaristi, direktori fotografija, producenti, glumci i montažeri svojih srednjoškolskih profesora i svojih prvih filmskih koraka? Saznat ćemo na tribini!


Ksenija Sanković

Nagrada Žuta zastava šesti put zaredom!

Ovim se jedinstvenim priznanjem mladi filmaši u natjecateljskom programu pozivaju da svojim radovima daju doprinos nenasilju na filmu. 17 mladih autora i autorica iz Hrvatske i svijeta ove se godine  bori za nagradu Žute zastave, koju će dobiti film koji svojom temom, pričom, protagonistima i kreativnim rješenjima najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje kao  društveno zlo, posebice među mladima. O filmu s ovogodišnje Revije i Festivala koji na najbolji način doprinosi nenasilju kroz filmsko izražavanje odlučuje tročlani ocjenjivački sud sastavljen od troje darovitih i uspješnih srednjoškolaca. 

Prije dodjele nagrade Žuta zastava, o temi borbe protiv nasilja u društvu, i ovog lipnja u kontekstu nasilja na filmu, organizira se tradicionalna debata. Riječ je o raspravi dvije skupine mladih koje će s različitih pozicija, iskustava i promišljanja, te uz iznošenje niza argumenata odgovoriti na središnje pitanje Trebaju li filmovi djece i mladih sadržavati prizore s verbalnim i fizičkim nasiljem? 

Prvi put u Karlovcu interaktivno predavanje Mediji i nasilje

Prvi put u Karlovcu u sklopu programa borbe protiv nasilja u društvu organizira se edukativno interaktivno predavanje 'Mediji i nasilje' koje prethodi debati i dodjeli nagrade Žuta zastava. Predavanje se organizira u sklopu aktivnosti Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i projekta Djeca medija. Cilj predavanja je upoznati mlade s važnom temom iz područja medijskog odgoja – nasiljem u medijima. Uz filmove, predavanje, debatu i nagradu, i ovogodišnji će program u Karlovcu dati svoj važan doprinos borbi protiv nasilja u društvu.    


Andrea Navijalić

Mali i Veliki žiri

30  mladih filmofilma iz Makedonije, Danske, Italije, Srbije, Amerike i Hrvatske ima težak zadatak na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, odnosno bolje rečeno zadatke. Oni, naime, odlučuju o 7 prestižnih nagrada: Žutoj zastavi, Nagradi za najboljeg glumca, Nagradi za najbolju glumicu, Nagradi za najboljeg scenarista, Nagradi za najboljeg redatelja, Nagradi za najboljeg snimatelja te Nagradi za najboljeg montažera. Nagrade će nakon tribine Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac? mladim filmskim talentima uručiti upravo ponajbolji hrvatski glumci, redatelji, scenaristi, snimatelji i montažeri. Veliki žiri čine Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo.

Alexandre Juruena magistriro je Studij suvremene umjetnosti -UFF (Federal Fluminense University). Završio je postdiplomski  iz “Medija  i edukacija” - PUC Rio (Ponti­cal Catholic University of Rio de Janeiro) Alexandre je profesor animacije pri Escola Parque (osnovnoj i srednjoj školi) te je direktor festivala  Anim!Arte  (International Student Animation Festival of Brazil).

Rada Šešić rođena je u Bjelovaru, živjela u Sarajevu, a sad živi i radi u Utrechtu, u Nizozemskoj kao scenaristica, redateljica i filmska kritičarka. Profesorica je na Masteru za film Nizozemske filmske akademije u Amsterdamu. Više od desetljeća, surađuje s dva najveća filmska festivala u zemlji, IDFA u Amsterdamu gdje je u selekcijskoj komisiji za dokumentarni film te na IFFR u Rotterdamu gdje bira igrane filmove iz Južne Azije te je stalni član komisije fonda Hubert Bals.

Cheryll Hidalgo kreatorica je programa za Film/Video Produkciju pri Seattle Akademiji Znanosti i Umjetnost (SAAS), u Seattleu, Washington, SAD. Magistrirala je pri 'The School Of The Art Institute' u Chicagu, Illinois, SAD.  Teza njezinog filma "Pravi Vi, od vrha do dna", prikazala se na javnoj televiziji, te na javnim filmskim projekcijama u Chicagu te je trajno pohranjen u filmskoj kolekciji  ustanova: The Art Institute i The Roger Ebert Film Center.


Volonteri

Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice!

Ovaj program pokrenut je prošle godine i na neki način, zajedno s programom „Nekad laureati Revije i festivala, a danas?“ zatvara krug. Naime, kako Hrvatski filmski savez, uz Filmsku reviju mladeži, organizira i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, pokazalo se logičnim da se te dvije manifestacije barem nakratko ujedine – jer gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece? Tako ćemo u okviru programa "Najbolje iz dječje filmske kuhinje" zapravo moći vidjeti prve filmove današnjih autora iz natjecateljskog programa Revije i Festivala, koji su pobjeđivali na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su još bili filmski žutokljunci. Ove  godine predstavljamo filmaše iz Gunje, Zagreba i Zaprešića!

Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima

FourRiver Film Festival i Filmska revija mladeži održavaju mrežu kontakata uspostavljenu kroz nedavno pokrenutu Mrežu filmskom stvaralaštva mladih (Youth Cinema Network) koja koordinira suradnju između pojedinih festivala i brojna pitanja vezana uz njihovu organizaciju, financiranje i međusobnu suradnju, kao i suradnju s lokalnim zajednicama u kojima djeluju.  Program Srednjoškolci predstavljaju Srednjoškolcima osmišljen je kao prezentacija četiri uspješna filmska festivala odnosno programa namijenjena srednjoškolcima; na taj se način osnažuje filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe i svijeta,  potiče ih se na profesionalno bavljenje filmom i omogućuju im se alati i znanja kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Ove godine predstavit će se International Youth Film Festival 'Plasencia Encorto', National Film Festival for Talented Youth, Star Film Fest i ENIMATION little elephant.


Postavljanje plakata

Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?

Tradicija programa „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ nastavit će se i ove godine. U okviru programa bit će prikazivani filmovi nekadašnjih pobjednika Revije i Festivala, a danas iskusnih profesionalaca. Dvije filmske večeri pretvorit će dvije karlovačke rijeke u prirodne kino dvorane – jedne će večeri zasjati Mrežnica, a druge rijeka Dobra, jedne će večeri zasjati Bojan Petković, a druge Marina Juršić.

Bojan Petković danas je glazbenik koji je magistrirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a kao srednjoškolac osvajao je nagrade na festivalima i revijama sa svojim animiranim filmovima!
Bojan je osvojio  s filmom ‘Čemu žurba’, 2001. godine na 39. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži u Čakovcu, treću nagradu za najbolji animirani film. U Sesvetama, 2003. godine osvaja 1. nagradu za najbolji animirani film (kako stručnog ocijenjivačkog suda, tako i ocijenjvačkog suda djece) za film ‘Divlji Zahod’ Video družine Gimnazije Karlovac i KK Karlovac na 41. revija hrvatskog filmskog  video stvaralaštva djece i mladeži.  Za sebe kaže da je bio divlje dijete, ništa ga nije moglo umiriti, nikakve kazne, nikakva disciplina,

Marinu Jurišić mediji su prozvali novom nadom hrvatskog filma i to kad je imala samo 17 godina. Tada je na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF 2009., koji se održava u Vinkovcima, bila najmlađa redateljica festivala. Mlada gimnazijalka predstavila je tada svoj film “Dečko sa strane”, priču o glazbeno talentiranom mladiću koji je dobio specijalnu pohvalu 13. Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži. To, međutim, Marini nije prvo priznanje. Prvu je nagradu na osnovnoškolskoj Reviji dobila sa samo 15 godina, kao učenica osmog razreda osnovne škole. Nakon njezina dokumentarnog prvijenca “Sara”, Marina je snimila još dva dokumentarna i jedan igrani film, koji su nastali pod palicom profesora Josipa Krunjića i njegova Studija kreativnih ideja u slavonskoj Gunji. Danas je Marina studentica MA studija produkcije Audiovizualnih i multimedijalnih projekata  na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Info o večernjem programu

Večernji program: Danko Bananko! - Prije točno 35 godina, John Geering stvorio je neobičnog superjunaka – školarca koji spašava svijet kao Bananaman, u našim krajevima poznat kao Danko BanankoU 60 minuta programa uživat ćemo u epizodama Danka Bananka.

Projekcija filma Woody Allena: Bananas - Iz humoristične tvornice Woody Allena, stiže nam američka komedija Bananas iz 1971. godine. Radi se o Amerikancu, koji, nakon što ga je odbacila djevojka, putuje u malu latinoameričku  zemlju i postaje uključen u najnovije pobune. U filmu glume Allen, Louise Lasser i Carlos Montalban, a za scenarij su zaslužni Allen i Mickey Rose.

Banananastična stand up komedija  s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem! – Iz Studija smijeha stižu nam Marina i Aleksandar koji će vas nasmijati do suza! Marinin put prema stand up karijeri počeo je krajem prije više od 10 godina, a nastupala je u Londonu, Budimpešti. Amsterdamu, Sofiji i Barceloni. Aleksandar, zvani Aleks, iza sebe već ima pet godina iskustva i oko 400 nastupa diljem zemlje i šire.

Makedonska kratkometražna večer s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia- Makedonska kratkometražna večer nastavak je suradnje s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia, a donosimo vam  tri filma: "Bardo" Marije Apcevske, "Audition Material"  Gjorca Stavreskog  i film "The man in the habit of hitting me on the head with un umbrella"  redatelja Vardana Tozija.

Programski raspored

Utorak, 23. lipnja 2015.
11.00, Gradski muzej: Najbolje iz dječje filmske kuhinje
12.00 – 18.00, ispred GK Zorin dom: radionički program u susret Ivanjskom Krijesu: Napravimo bananu od slame!
17.00, Gradski muzej: Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima: NFFTY, Plasencia Encorto, Star Film Fest & Enimation
19.00, Šanac: Bananastičan piknik + speeddating
21.00, rijeka Kupa: Svečano otvaranje
22.00, rijeka Kupa: Ivanjski krijes
23.00, Šanac: glazbeni program u okviru Ivanjskog Krijesa: Silente

Srijeda, 24. lipnja 2015.
09.30, GK Zorin dom: 1. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 
11.30, GK Zorin dom: 2. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 
15.00, različite lokacije: radioničko-teoretski program za učenike i mentore 
18.00 – 21.30 – kupanje i zabava na Mrežnici 
21.30, rijeka Mrežnica: 
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: autorska večer s Marinom Jurišić 
Večernji program: Danko Bananko

Četvrtak, 25. lipnja 2015.
09.30, GK Zorin dom: 3. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 
11.30, GK Zorin dom: 4. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 
15.00, različite lokacije: radioničko-teoretski program za učenike i mentore 
18.00 – 21.30 – kupanje i zabava na Dobri 
21.30, rijeka Dobra: 
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: autorska večer s Bojanom Petkovićem 
Makedonska kratkometražna večer s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia
Večernji program: Banananastična stand up Komedija  s Marinom Orsag

Petak, 26. lipnja 2015.
09.30, GK Zorin dom: 5. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 
11.30, GK Zorin dom: 6. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu  
14.30, GK Zorin dom: 7. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 
17.00 – 20.30 – kupanje i zabava na Korani 
20.30 – tribina na Korani: Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac?
21.30, rijeka Korana: Dodjela nagrada na žutom tepihu + projekcija filma Woody Allena: Bananas

Subota, 27. lipnja 2015.
10.00, GK Zorin dom:  interaktivno predavanje: Mediji i nasilje
11.30, GK Zorin dom: Debata - Trebaju li filmovi djece i mladih sadržavati prizore s verbalnim i fizičkim nasiljem?

Lokacije info:
Rijeka Kupa – kod Banijanskog mosta
Rijeka Mrežnica – kupalište „Kod Bosiljevca“
Rijeka Dobra – dvorac Novograd na Dobri
Rijeka Korana – pješčana plaža „kod labudova“

Vidimo se u Karlovcu!

VEZANE VIJESTI

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu! Treći dan žutila Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala! Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice! Edukativni program: izbor nikad nije bio veći! Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem!

NAJČITANIJE

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina Prijave za 10. FIFES su otvorene! Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske

Dead Man Walking Tomislava Gotovca u programu Ususret 20. izdanju Splitskog filmskog festivala

Beton kino, Dom mladih, Split, četvrtak, 18. lipnja 2015. u 20 sati
U sedmom tjednu ciklusa Ususret 20. izdanju STFF-a, Splitski filmski festival nastavlja s retrospektivom filmova prikazanih tijekom dva desetljeća svojega postojanja... »više

Antičke filmske večeri

Treći put u Vinkovcima

Prve su Antičke filmske večeri u Vinkovcima održane 2013. godine, a ovaj jedinstveni multimedijalni projekt Udruge ljubitelja filma RARE, u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci, odvijao se i 2014. Osnova su projekta filmske projekcije... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 19. do 27. lipnja 2015.

Dokumentarni film Ona, teatar, u produkciji Udruge Facultas, pogled je u profesionalni i privatni život Mani Gotovac, naše poznate teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra... »više

Produžene prijave za Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić do 30. lipnja 2015.godine!

Prijavite se na 17. Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja se održava u Trakošćanu od 18. do 28. kolovoza 2015. godine. Škola medijske kulture obrazovni je program kojeg organizira Hrvatski filmski savez s partnerima... »više