Novosti

Facebook HFS
27.06.2015.
20. filmska revija mladeži & 8. four river film festival
Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu!

Petak, 26. lipnja, 2015:  Grand prix 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala osvojio je danski film 'Nakon meča' / 'Aftermatch' redatelja Adam Paaskea iz filmske grupe Station Next.

Veliki, odnosno stručni žiri čine Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo. Alexandre Juruena magistriro je Studij suvremene umjetnosti -UFF (Federal Fluminense University) i profesor je animacije i direktor festivala  Anim!Arte  (International Student Animation Festival of Brazil). Rada Šešić radi kao scenaristica, redateljica i filmska kritičarka. Profesorica je Nizozemske filmske akademije u Amsterdamu. Cheryll Hidalgo kreatorica je programa za Film/Video Produkciju pri Seattle Akademiji Znanosti i Umjetnost (SAAS), u Seattleu, Washington, SAD.

Stručni žiri je u nacionalnoj konkurenciji 20. Filmske revije mladeži u kategoriji slobodnog stila dodijelio nagradu filmu 'Ana' Marka Bičanića i Nika Vahčić iz zagrebačkog Blank_filmskog inkubatora. U kategoriji igranog filma, nagradu je odnio film 'Barina konstanta' Matije Piralića iz Kinokluba Karlovac. 'Kuća puna Save', mladog redatelja Maria Mateljića iz MMC SKIG iz Gunje, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, dok je u kategoriji animiranog filma, najbolje ocijenjen film Z Z ZMAJ Lucije Majnarić iz FKVK Zaprešić.

U internacionalnoj konkurenciji 8. Four River Film Festivala, stručni žiri je  dodijelio nagradu u kategoriji slobodnog stila filmu Dorian Gray grupe autora iz Ljubljane, u kategoriji igranog filma, filmu 'Najbolji pokušaj' Hadley Hillela, a u kategoriji dokumentarnog filma portuglaskom filmu 'Koji je danas dan?' Belgijski film 'Veliko finale' odnio je pobjedu u kategoriji animiranog filma.

Svoje sud je donio i 'mali žiri' koje je činilo 28 mladih filmofila iz Italije, Makedonije, Danske, Hrvatske, Srbije i Mađarske, a oni su odlučivali o najboljoj glumici, glumcu, redatelju, direktoru fotografije, scenaristu i montažeru. Najbolji glumac i najbolja glumica dolaze iz Danske i dobili su nagrade za filmove  'Nakon meča' i 'Dječak'.  Najbolji redatelj i najbolji scenarist prema mišljenju žirija mladih  je Hadley Hillel  za film 'Najbolji pokušaj'. Nagrada za najboljeg snimatelja već drugu godinu zaredom odlazi u ruke Pavlu Kocanjeru iz karlovačke udruge 'Izvan fokusa' u filmu Streets of KLC, a nagrada za najboljeg montažera otišla je u Portugal za film 'Koji je danas dan?'.

Nakon svečanog proglašenja pobjednika zapalili smo bananu!

Kako je banana odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala, magistar kiparstva Nikola Faller i njegov asistent Bojan Kiski, prof. likovne kulture iz Karlovca napravili su prvog dana festivala radionicu izrade skulptura od slame. U večerašnjem programu, pet metara visoku bananu postavljenu na rijeci Korani, umjetnici su u vatrenom performansu spalili i time svečano zatvorili večer dodijele nagrada.

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film koje su 'veliki' i 'mali' žiri pogledali od 23. do 26. lipnja u karlovačkom Zorin domu. Nakon petnaest dodijeljenih nagrada, preostaju još dvije, a to su nagrada publike i 'Žuta zastava' koje ćemo dodijeliti u subotu, 27. lipnja.

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva., a osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.

VEZANE VIJESTI

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Treći dan žutila Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala! Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton! Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice! Edukativni program: izbor nikad nije bio veći! Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem!

NAJČITANIJE

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina Prijave za 10. FIFES su otvorene! Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske

20. filmska revija mladeži & 8. four river film festival

Gebeckene banana

I to se na kraju moralo dogoditi: gigantska je pečena banana sačinjena od slame zaplovila rijekom Koranom, dok ju je lizao crvenozlatni plamen, osvjetljavajući karlovačku noć prije kao poziv na novi susret iduće godine... »više

Šesti Đakovački rezovi

Zlatno srce Slavonije

Kulturna manifestacija Đakovački rezovi, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Grada Đakova i Hrvatskog filmskog saveza, potrajali su od 24. do 26. lipnja... »više

Kino Tuškanac: Tri francuske komedije iz arhive Editusa

Mamin dečkić, 9 mjeseci strogog zatvora i Francuskinje
Ponedjeljak, 29. lipnja u 19 h
Srijeda, 1. srpnja u 21 h
Mamin dečkić (Les garçons et Guillaume, à table, Francuska, 2013.) »više

Treći dan žutila

Bananastičan Bojan Petković i filmovi Agencije filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia. Večeras dodjeljujemo nagrade 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala! »više