Novosti

Facebook HFS
15.06.2015.
Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice!

Ovaj program pokrenut je prošle godine i na neki način, zajedno s programom „Nekad laureati Revije i festivala, a danas?“ zatvara krug. Naime, kako Hrvatski filmski savez, uz Filmsku reviju mladeži, organizira i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, pokazalo se logičnim da se te dvije manifestacije barem nakratko ujedine – jer gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece? Tako ćemo u okviru programa "Najbolje iz dječje filmske kuhinje" zapravo moći vidjeti prve filmove današnjih autora iz natjecateljskog programa Revije i Festivala, koji su pobjeđivali na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su još bili filmski žutokljunci.

Ove su godine na tapeti filmaši iz Gunje, Zagreba i Zaprešića!

Najbolji animatori iz Zaprešića!

Iz Zaprešića nam dolaze pravi mali zaljubljenici u animaciju jer lista animiranih filmova kojima su mlade Zaprešićanke pobjeđivale na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je uistinu dugačka. U ovoj skupini pripadaju i filmovi u kojoj su likovi lutke, koje su pomicane i slikane. To su animirani filmovi snimljeni pomoću tzv. stop motion tehnike.  Predstavljamo vam 5 animiranih filmova već dobro uhodane ekipe koja se iz godine u godinu odlučuje upravo za tehniku animacije u svojim filmovima. 

Predstavljamo vam filmove:
'Žablji zbor', 2010., animirani, 3' 32''(Dorotea Košutić, Lucija Majnarić, Matea Bačan Peškir, Sara Biljan i Eda Emanuela Šimić, FKVK Zaprešić)
'Glista u Zavodu za zapošljavanje', 2011., animirani, 1'58'' (Lucija Majnarić, Sara Biljan i Eda Emanuela Šimić, FKVK Zaprešić)
'Crveni gumb', 2012., igrano-animirani, 3' 18'' (Dorotea Košutić, Lucija Majnarić, Marta Bregeš, Matea BačanPeškir i Sara Biljan, FKVK Zaprešić)
' Laaa', 2012., animirani, 3'26'' (Lucija Majnarić,Dorotea Košutić, Matea BačanPeškir, Sara Biljan i Marija Nikolić, FKVK Zaprešić)
' Biba i Bubimir', 2012., animirani, 1' 52'' (Leda Globan, FKVK Zaprešić)

Djevojke kažu da su se upoznale na zimskoj radionici u FKVK Zaprešić  i to 2010. godine kada su napravile animirani film 'Žablji zbor' kojim su osvajale nagrade. Filmove rade većinom tijekom ljetnih i zimskih praznika kada imaju i najviše vremena, a na filmskom setu vlada prava demokracija. Svatko se može okušati u svim ulogama na filmskom setu, i ovaj put ne mislimo na glumu, nego na snimanje, montažu, asistenciju ili izradu animacija. Kad smo već kod animacija, zanimalo nas je i kako djevojke izrađuju animacije, a odgovorile su nam da izrađuju likove od plastelina i kolaža i da je najbitnije biti  kreativan. Kako ne znaju svi crtati, a htjeli su da svi sudjeluju u svakom koraku kreiranja filma, odlučile su se na izradu likova od materijala koji su im dostupni. Kada smo ih pitali, kako to da se iz godine u godinu vraćaju animiranom filmu, djevojke su vrlo jasne u svom stavu. Naime, kod njih se u grupi odlučuje glasovanjem. Dakle, na pitanja ‘Kojem filmskom rodu, disciplini će pripadati film?’, ‘Kojem žanru?’, ‘Kojoj kategoriji?’Kojem stilu?’, Dorotea, Lucija, Matea, Sara, Eda, Marija i Leda će predložiti svoje ideje i  odgovore na pitanja, a onda slijedi glasovanje. Čija ideja pobjedi, one se bace na posao i tu ideju realiziraju. Ciljevi su im stvarati i dalje što bolje filmove,  ići na radionice,  družiti se i izlaziti.

Marko Bićanić i Nika Vahčić su mlade nade Blank filmskog inkubatora

Nakon ekipe iz  Zaprešića, vraćamo se u Zagreb i idemo ravno u Blank filmski inkubator jer je to mjesto na kojemu se skupljaju mladi kreativci, a Marko Bičanić i Nika Vahčić su još kao žutokljunci predstavili svoje filmove na Reviji djece.

Marko je napravio igrani film 'Nasilnik', 2013., 5' 33  u kojemu je progovorio o temi nasilja.

Marko, koliko te zanimaju društveno angažirane teme?

Marko: Dosta me zanimaju. U filmu Nasilnik, progovaramo o nasilju i kako se ono prenosi s djeteta na dijete. Poruka je zapravo da se nasilje ne stvara samo od sebe nego nažalost, uvijek postoji onaj koji mlatretira i onaj kojeg se maltretira. Nekada, ta osoba koju je podređena, na kraju i sama nažalost postane nasilnik.

Kada si se počeo baviti filmom?

Marko: S osam godina sam kod kuće već snimao prve klipove od nekoliko minuta, ali zapravo sam se ozbiljnije počeo baviti filmom kada sam se učlanio u Blank filmski inkubator s 13 godina.

S kojim filmom si se prijavio na Filmsku reviju mladeži?

S eksperimentalnim  filmom naslova 'Ana'. Na radionici svatko može iznijeti svoju ideju, a moja ekipa je predložila eksperimentalni film na temu anoreksije i na kraju smo napravili film.

Koji su ti daljnji planovi?

Upravo radim na nekoliko filmova; pomažem mentoru Igoru Jelinoviću koji snima svoj kratki igrani film na način da ću biti asistent kamere na filmskom setu. Tijekom ljeta ću snimiti svoj novi film, ali ne mogu vam još otkriti o čemu je riječ. U budućnosti bih volio upisati bili što vezano za film, a najviše režiju.

Nika Vahčić je napravila kratki igrani film Ogledalo, 2014., 7'25'' s kojim je na Dječjoj reviji osvojila prvu nagradu žirija za najbolji igrani film i drugu nagradu publike za igrani film. Film je nastao u sklopu Filmske družine Osnovne škole Većeslava Holjevca.

Nika, o čemu je riječ u filmu Ogledalo i kada si se počela baviti filmom?

Radi se o bandi koja je pošarala ogledalo i zbog njihove nepažnje dolazi do veće nesreće. Poruka filma je da moramo biti pažljivi i razmišljati o svojim postupcima. U sedmom razredu osnove škole sam se počela baviti filmom i prvi film kojeg smo snimili je također osvojio nagradu na Dječjoj reviji.

Koji su ti daljnji planovi za budućnost?

Prijavili smo eksperimentalni film 'Ana' s Blank filmskim inkubatorom na Filmsku reviju mladeži, a u budućnosti želim snimati filmove i to je sve! Jednostavno uživam u tome. 

Izvrstan dokumentarizam u Gunji!

Ekipi iz Zaprešića je u fokusu animirani film, Blankovcima igrani i to društveno angažirani film, a Gunjanima dokumentarni film.

Ivan-Stjepan Lucić iz SKIG Gunja, predstavio se na Dječjim revijama  sa svojom TV reportažom 'Ljubitelji kave' iz 2010. godine i dokumentarcem 'Voljeti nogomet u Podgajcima' 2011. godine.

Zašto dokumentarci?

Ivan-Stjepan:  Zato što u Gunji  ima dosta zanimljivih tema koje želim obraditi kroz svoje dokumentarce. Zapravo, u mjestima gdje živimo nam je lako napraviti dokumentarni film, a za kvalitetni igrani film nažalost nemamo dovoljno sredstava.  Socijalana tematika me zanima jer ljudi ovdje  dosta teško žive, a ja bih to želio realno prikazati u svojim filmovima.

Što si nam pripremio ove godine za Filmsku reviju mladeži u Karlovcu?

Ivan – Stjepan: Ove sam godine prijavio film 'Kuća puna Save', odnosno film 'Poplava' i film 'Help Gunja'. Kao što sam naziv govori, riječ je o poplavi koja je poharala moj rodni kraj. To je film atmosfere i nismo konkretno postavljali pitanja stanovnicima, već smo prikazali način na koji žive, odnosno život za vrijeme i nakon poplava, kada se Gunja obnavljala.  Zanimaju me još i eksperimentalni filmovi, a kasnije bih počeo raditi igrane filmove. Želio bih ići u Zagreb i upisati ADU i to smjer montažu i nadam se da ću u tome i uspjeti.

VEZANE VIJESTI

Suradnja Four River Film Festivala i Pula Film Festivala; jedna od dobitnica nagrade u Karlovcu, sudjelovala na radionici u Puli! Svečanom dodjelom nagrade 'Žuta zastava', nagradom publike i posebnim nagradama 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp', završila je 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Proglasili smo pobjednike i zapalili bananu! Treći dan žutila Projekcije natjecateljskog programa, radionice za učenike i profesore i autorska večer s Marinom Jurišić na drugom danu Four River Film Festivala! Svečano otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival! Svečano otvaranje 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: počinje bananastični filmski maraton! Edukativni program: izbor nikad nije bio veći! Banananastična stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem!

NAJČITANIJE

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Svečanim potpisivanje ugovora započela je realizacija poticanje rada školskih filmskih družina Prijave za 10. FIFES su otvorene! Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice POČINJE PETO IZDANJE FESTIVALA FUSE U kvadrat s Petrom Belc: Tri projekcije iz povijesti kinoklupske kinematografije 16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – posebne nagrade i žiri 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin Produžen je rok za prijavu filmova na 20. Gastro film fest za autore iz Hrvatske

Čakovečki dan filma u Zagrebu

Subota, 13.

Iako je uspješna suradnja Animafesta i ŠAF-a, zahvaljujući brojnim aktivnostima Ede Lukmana bilo kao autora, voditelja radionica, predavača ili člana žirija, započela još 1981. godine, tek je sada održana retrospektivna projekcija... »više

Rendez-vous - festival Francuske u Hrvatskoj

Ciklus filmova Claudea Chabrola

Ciklus filmova Claudea Chabrola u kinu Tuškanac nastavlja se zabavnim naslovom Inspektor Lavardin, kojega slijedi krimić Betty iz 1992., adaptacija istoimena Simenonova romana, sjetna i tjeskobna psihološka drama... »više

Edukativni program: izbor nikad nije bio veći!

Karlovac će od 23. do 27. lipnja uistinu živjeti film! Gledat ćemo filmove koje su napravili filmoljupci iz cijelog svijeta, natjecat ćemo se s našim filmovima, učit ćemo o filmovima i razmišljati o novim filmskim idejama... »više

FILMOVI ŠAF-a Čakovec na ANIMAFEST-u

Svjetski festival animiranih filmova - ANIMAFEST Zagreb, ove će godine predstaviti i Školu animiranog filma Čakovec i to retrospektivnom projekcijom u subotu, 13. lipnja u 11 sati u Kinu Europa... »više