Novosti

Facebook HFS
26.01.2015.
Izložba fotografija Ivane Rupić
Sjećanja i čežnje

Naslovljena Tragovi pogleda, prva samostalna izložba fotografija Ivane Rupić, održana 23. siječnja u galeriji trenutak.39 u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu, odiše ljubavlju, životnim iskustvom, smirenošću ali ne i pomirenošću, promišljenošću i odlučnošću. Na devedesetak izloženih fotografija, nastalih uglavnom na putovanjima ali i prigodom šetnji s njenim pasom, jer nema trena ili situacije koja nije zgodna za slikavanje, samo ako se ima oko za pravi motiv, autorica je uvijek drugačija, a na neki način uvijek ista. Svaka je fotografija novi pogled na svijet, posebno na ljudska lica i sudbine, a opet odiše prepoznatljivom osobnošću i stavom pa s pravom Ivana za njih kaže da iako su portreti drugih ljudi, to je ujedno i moj portret. Tragovi pogleda koji se vraćaju oku iz kojega su potekli.      

S korijenima u Vrgorcu i rodnim Stankovcima, kojima se učestalo i strasno vraća, krećući se ponajviše od Zadra (u kojem je provodila gimnazijske dane), preko Šibenika (u kojem živi) do Splita (u kojem je diplomirala na Filozofskom fakultetu), ali uvijek sklona istraživanjima i putovanjima, od Albanije do Turske, od Sicilije do Milana, od Zagreba do otoka Prvića, sanjalački ali otvorenih očiju zagledana u ljude i krajolike, Ivana je podjednako zaljubljena u kamen i more, i u svaku vodu, u glazbu (vrsno svira klavir) i likovnost (profesorica je likovne kulture), koju duboko osjeća i koju prepoznajemo u njenim akvarelima, fotografijama i filmovima, u različite oblike kreativnosti kojima se bavi i koje prenosi svojim učenicima. U Osnovnoj školi Jurja Šišgorića u Šibeniku profesorica je, ali i voditeljica likovne, filmske i foto grupe te jedna od rijetkih voditeljica koja osim dječjeg filmskog stvaralaštva, u kojem uspijeva ostvariti slobodu dječje kreativnosti (često prepoznatu i višestruko nagrađivanu na smotrama i revijama) njeguje i vlastiti autorski filmski izričaj (dobitnica je brojnih nagrada na revijama i festivalima odraslih neprofesijskih autora). Bavi se eksperimentalnim, dokumentarnim i animiranim filmom.


Photo by Ivna Hraste

Pohađala je u više navrata razne filmske radionice na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, završila 2012. E-learning akademiju, Course Desing na CARN-etu, a bila je (i još je) voditeljicom brojnih filmskih i likovnih radionica na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, voditeljica radionice dokumentarnog filma u Kraljevici 2010. i 2011. godine te radionice animiranog filma na Dječjem filmskom kampu u Poreču. Dobitnica je Nagrade grada Šibenika, jedna od autorica udžbenika likovne kulture Moje boje (Školska knjiga, 2014), a od prošle godine je i učiteljica savjetnica.

Galerija trenutak.39 među najzanimljivijim je komornim izložbenim prostorima u Zagrebu, locirana na jednom od rubova grada, a ipak u središtu zbivanja, blizu lijeve obale Save kojoj stoljećima neostvareno ovaj grad teži, dajući cijelom kraju, u kojem su i brojni studenti u obližnjem studentskom domu, onaj mali ali snažan dašak kreativnosti, umjetnosti i slobode.     

U galeriji se održavaju tematske grupne izložbe koje se u pravilu otvaraju sezonski, svakog 21. ožujka, lipnja, rujna i prosinca, na početku novoga godišnjeg doba, a namijenjene su podjednako profesionalcima i amaterima te novi, od prošle godine započeti izložbeni ciklus Pet autora u potrazi za prostorom koji pruža priliku za održavanje prvih samostalnih autorskih predstavljanja već dokazanim kreativcima koji vole i znaju stvarati, a često imaju poteškoća s promocijom svojih djela. Izložba Ivane Rupić druga je u tom ciklusu, a do konca godine održat će se još tri prve samostalne izložbe drugih autora.

Duško Popović

Dugogodišnja suradnica Hrvatskog filmskog saveza, Ivana Rupić, izlaže danas u Galeriji „trenutak.39“:

Izložba - IVANA RUPIĆ "Tragovi pogleda"

23. siječnja 2015., 18 sati, Galerija "trenutak.39", Horvaćanska 39, Zagreb
Tijekom svojeg kreativnog djelovanja, Ivana Rupić je stvorila raznolik opus u kojem se prožimaju različite umjetničke discipline... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac

Ciklus novog švedskog filma od 27. siječnja do 2. veljače 2015.

Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske pozivaju vas na svečano otvaranje ciklusa novog švedskog filma u utorak 27. siječnja u 19 sati u kino Tuškanac. Ciklus otvara politički, višestruko nagrađivani, triler Call Girl... »više

KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE – troje autora, tri premijere

Troje pulskih autora – Ida Skoko, Vjekoslav Gašparović i Mario Stefanini – predstavit će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 22. siječnja, s početkom u 19 sati svoje najnovije kratkometražne filmove... »više