Novosti
47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Je li ikad itko stao u Karlovcu?

Subotnje je prijepodne, uoči dvije zadnje natjecateljske projekcije na 47. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, bilo posvećeno prvoj Konferenciji članica Hrvatskog filmskog saveza provokativno nazvanoj Je li ikad itko stao u Karlovcu? Održavanje revije na kojoj se, uz samostalne autore i studente umjetničkih akademija, jednom godišnje okupljaju mnogi članovi filmskih klubova, od kojih se i sastoji Hrvatski filmski savez, prava je prilika za radni sastanak na kojem bi razmijenili mišljenje o nizu problema s kojima su svakodnevno suočeni. O smislu i ciljevima Konferencije uvodno je govorila Marija Ratković Vidaković, a prisutni su predstavnici klubova i udruga ukratko predstavili njihov rad. Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina zastupao je Hrvoje Selec, posebno istaknuvši rad na animiranim filmovima s djecom i mladima, kino-prikazivačku djelatnost u Kinu Galerija te Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI. Pohvaljena je i njihova uzorna suradnja s Udrugom RARE, o kojoj je govorio Toni Šarić, naglasivši glavne aktivnosti kao što su Festival dokumentarnih rock filmova DORF, niz obrazovnih programa poput Antičkih večeri ili prekogranične suradnje ali i platformu EDIT COMICS, čije djelatnosti dijelom financira Zaklada Kultura Nova. Svjetski poznati ŠAF Čakovec, kojeg je pokrenuo i godinama vodio Edo Lukman, bavi se animiranim filmom dječjih autora i obilježava četrdesetu obljetnicu, a već je godinama poznat i po održavanju Internacionalne radionice animiranog filma,  predstavila je Jasminka Bijelić Ljubić, a o dvije udruge iz Karlovca, Izvan fokusa kojima je najveći projekt Foto dani mladih, ali su važni i PickUP i Mreža fotografa, odnosno Kinoklubu Karlovac, domaćinu i suorganizatoru 47. revije koji je i stalni organizator Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, nositelj audiovizualne edukacije, organizator brojnih radionica za djecu i mlade te filmskih projekcija, posebno ljetnog Riječnog kina, govorile su Marija Pajić odnosno Sanja Zanki i Ksenija Sanković.

Hrvoje Podobnik upoznao je kolege s radom požeške udruge Geger film koja se bavi organiziranjem filmskih radionica i produkcijom filmova, a željela bi više surađivati s ostalim članicama HFS-a na zajedničkim projektima dok je nešto stariju udrugu GFR film–video iz Požege, koja je najpoznatija po skoro četvrtstoljetnom Festivalu jednominutnih filmova te sve više po zanimljivim programima u Art kinu predstavio Zvonimir Karakatić. Slavonsku su situaciju s trenutnim stanjem dijela tamošnjih klubova učlanjenih u HFS pokušali dodatno razjasniti Duško Popović, govoreći o nastanku i dosadašnjem radu Kinokluba Vukovar, organizatora prethodne, 46. revije i Ivan Faktor, pobliže objasnivši djelatnosti osječke Udruge M-art i dosadašnje aktivnosti u Barutani te brojne art performance, ponajviše vezane uz Tomislava Gotovca. O radu Foto video kluba „35 mm“ iz Križa, koji postoji već deset godina, govorile su Petra Pugar i Nikolina Zekić, a o jednom od najmlađih članova HFS-a, Kino klubu Sisak, koji se  bavi filmskom produkcijom, organizacijom Star film festivala i radom s mladima izvijestila je Jasna Kapelec dok je zanimljiv djelokrug rada zagrebačkog BLANK_filmskog inkubatora, s nizom aktivnosti među kojima su i filmske radionice za mlade, ali i umirovljenike ili nezaposlene i novi medijski projekt Hrtac, predstavio Leo Vitasović.

Punopravni su članovi HFS-a i zagrebačka Udruga Hodači po žici koja se ponajviše bavi razvojem multimedijalnih sadržaja kod djece i mladih, produkcijom, obrazovanjem, posebno s djecom i odraslima s intelektualnim poteškoćama te radom u dječjim domovima, o čemu je govorila Katica Šarić te Udruga ZAG iz zagrebačke Dubrave, koja je proizašla iz školske filmske skupine, a bavi se ponajviše snimanjem filmova o djeci s invaliditetom i o Janjevcima kojih je puno i u školi i u tom dijelu Zagreba, koju je predstavila (jedina s filmskom prezentacijom) Melita Horvatek Forjan. Filmsku družinu Mravec iz Koprivnice, koja obilježava dvadeset godina uspješna rada, tek čeka transformacija u klub i učlanjenje u Hrvatski filmski savez, a predstavila ju je Karmen Bardek.

O zanimljivim mogućnostima organizacije međunarodnih projekata i njihovu financiranju govorili su predstavnici Luksuz produkcije iz Krškog, Slovenija, a za nedjelju je najavljen i Okrugli stol o daljem razvoju revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

15.11.2015.