Novosti

Danas počinje 47. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac

Ove godine Karlovac je domaćin 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva kao završne godišnje priredbe neprofesijskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac koja započinje danas, 13. studenog svečanim otvaranjem Revije, te prvom revijskom projekcijom koji će se održati u 18:30h u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran KovačićProgram se nastavlja drugom revijskom projekcijom i razgovorom s autorima u 21:00h. Za kraj prvog dana Revije osmišljeno je zajedničko druženje u Papa's baru gdje će sve prisutne zabavljati band Eclipse of Time.

Karlovac je već poznat po organizacije Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, no evo nakon dugo vremena i ova Revija, namijenjena „odraslim autorima“ vraća se u Karlovac. Zašto vraća? Manje je poznat podatak da je upravo 1. Revija, tada znana kao Revija amaterskog filma Hrvatske 1957. godine održana, uz Rijeku, Zagreb, Split i Osijek i u Karlovcu u suoorganizaciji Kluba foto i kinoamatera Karlovac. Inače Revija je mjesto gdje se okupljaju autori, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost. Na 47. Reviji u Karlovcu u okviru 4 revijske projekcije bit će prikazano 25 filmova. Stručni žiri u sastavu: filmski redatelji Damir Čučić, Zdravko Mustać i karlovčanin Dario Lonjak, vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, te direktorica fotografije Dinka Radonić imali su već na samom početku težak zadatak između 150 prijavljenih odabrati 25 filmova koji su po njihovom mišljenju najbolji. Tako će gledatelji u tri projekcijska dana imati priliku pogledati 8 igranih i 8 eksperimentalnih,  4 animirana i 5 dokumentarnih filmova. No, tu je i zadatak žirija donijeti odluku o najboljim ostvarenjima Revije, odnosno dobitnicima nagrada, a donijet će je kao i do sada, javnim žiriranjem u prisutnosti autora i publike, što je i posebnost ove Revije.

Prije samog službenog otvorenja, najmlađe Karlovčane iznenadili smo poklonom: projekcijom animiranih filmova za djecu s naglaskom na priznatog strip-autora i animatora Krešimira Zimonića koja će se održati danas u 10 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice, a sat kasnije očekuje ih i druženje s g. Zimonićem u okviru njegove izložbe ilustracija „Refleksije“ koja je postavljena također u Gradskoj knjižnici. Djeci i mladima Zimonić je poznat kao autor stripa Zlatka u Modroj lasti. Inače, od jučer, pa sutra do popodnevnih sati 15tak osnovnoškolaca sudjeluje i na radionici izrade stripe, koja se također održava u okviru popratnog programa Revije. Stripovi nastali na radionici moći će se kasnije pogledati u prostorima Gradske knjižnice.

Revija se održava od 13. do 15. studenog i podržana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Ulaz na sve programe je besplatan.

13.11.2015.