Novosti

Karlovac je sinoć postao središte neprofesijskog filma! I danas slijedi bogat program!

Ove godine Karlovac je domaćin 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva kao završne godišnje priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Zagreb. Sve je započelo jučer, 13. studenog kada su u grad na četiri rijeke stigli autori svih 25 filmova u službenom programu, a završit će se sutra, svečanom dodjelom nagrada.

Jutarnji dio programa bio je posvećen Stripu – uz projekciju filmova, otvorena je i izložba strip autora Krešimira Zimonića, najpoznatijem po junakinji Zlatki iz Modre Laste. Oba događanja oduševila su karlovačke školarce i napunila Ilirsku dvoranu karlovačke Gradske knjižnice.

Svečano otvorenje započelo je u 18.30 sati predstavljanjem same Revije te najavom onoga u čemu možemo uživati sljedeća dva dana u Karlovcu. Sve prisutne pozdravio je gradonačelnik grada Karlovca, Damir Jelić, koji je i sam nekad, u onim pomalo zaboravljenim filmskim danima bio sudionik Revije. Na njega se nadovezala predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić-Škarica. U svom kratko  obraćanju zahvalili se prije svega domaćinima u karlovačkoj Gradskoj knjižnici, ali i izrazila žaljenje što se Revija, kao centralna manifestacija hrvatskog neprofesijskog filma ne održava u pravoj kino dvorani. Karlovac ju nažalost nema. Tijekom ceremonije, Karlovčani i Revijski gosti prisjetili su se i jednog od majstora amaterskog filma, dr. Mihovila Pansinija koji nas je napustio u svibnju ove godine. Specijalist za uho, grlo i nos, vjerojatno je bio najpoznatiji liječnik među filmašima, i nedvojben najveći filmaš među medicinarima, s nadimkom Miće, koji je šireći istraživački duh zadužio i znanost i film, nastojeći ih objediniti. Ne samo da je kao autor bio vezan za ovu Reviju nego je nekoliko puta bio i član ocjenjivačkog suda. Njemu u čast prikazan je film „Brodovi ne pristaju“, koji je davne 1957. godine (održane upravo u Karlovcu) na 1. Reviji amaterskog filma osvojio prvu nagradu. Na kraju protokolarnog djela u ime domaćina sve prisutne su pozdravile i gđa. Jasminu Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice i Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac. One su sve prisutne u publici pozvali i na masovno fotografiranje koje se kao lijepa uspomena iz Karlovca izrealizirao na samom ulazu u Knjižnicu. Večer je nastavljena uz dvije projekcije natjecateljskog programa, nakon kojeg su autori morali odgovarati na mnogobrojna pitanja žirija, što je, sudeći po reakcijama publike izazvalo posebno oduševljenje.

Danas program započinje u 11 sati konferencijom udruga članica Hrvatskog filmskog saveza. Ova Konferencija svojevrsna je novina koja se po prvi puta u takvom obliku organizira na ovogodišnjoj Reviji. S obzirom da se Revija svake godine u studenom odvija u drugome gradu, čini je idealnim punktom za konferenciju (sastajanje) svih članica Saveza. Mnoge su teme otvorene tokom godina, postoje mnoge mogućnosti za međusobne suradnje između članica Saveza i ima prostora da se Hrvatski filmski savez digne na novu razinu, razinu ovog vremena. Hrvatski filmski savez trenutno ima 46 članica udruga, odnosno kinoklubova, te će konferencija biti mjesto predstavljanja međusobnih programa, projekata, platforma, festivala, radionica itd. Okrugli stol zasigurno će biti mjesto gdje će predstavnici u opuštenijoj atmosferi predlagati daljnji razvoj Hrvatskog filmskog saveza naspram godišnje sjednice Skupštine gdje ponekad i nema prostora za konkretne promjene zbog vremenskog trajanja. Bit će to i odlična prilika da predstavnici pogledaju službene revijske projekcije i nove filmske trendove. Nadamo se da će konferencija postati konstanta, a koji je grad idealniji od Karlovca koji se nalazi u srcu Hrvatske.

U 15.30 i 17.30 nastavlja se s natjecateljskim programom i razgovorom s autorima nakon projekcije, dok se u 21.00 zabavni program odvija u Papa's baru uz koncert grupe 4head u kojoj pjeva i jedna od članica stručnog žirija, direktorica fotografije Dinka Radonić. Revija se održava od 13. do 15. studenog i podržana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Ulaz na sve programe je besplatan.

14.11.2015.