Novosti
47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Prabablje ljeto

Grad na četiri rijeke, koje ponekad podivljaju pa se pretvore u petu, što ga učini nimalo idiličnim jezerom, uživa u jeseni koja više podsjeća na ljeto. Ono, indijansko ili bablje, kako ga volimo zvati. Ove se godine baš produljilo pa je duboko zašlo u mjesece od kojih inače s pravom očekujemo da budu kišni, tmurni i sivi, prohladni, a od zime ovoga puta ni traga. Možda više nije ni bablje, već prabablje!?

U tom šuštaju žutog i rumenog jesenskog lišća pod nogama užurbanih ili dokonih šetača danas u Karlovcu počinje 47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva na kojoj će karlovačka i ina publika, kad se otrgne od ljeto-jesenske idile, moći vidjeti po osam igranih i eksperimentalnih, pa pet dokumentarnih i četiri animirana filma, pomno i znalački raspoređenih u četiri manje-više jednosatne natjecateljske projekcije. Filmovi odabranih autora dolaze iz Karlovca, Rovinja, Splita i, u najvećem broju, čak 22, iz Zagreba, pa bi se u ovom procesu decentralizacije o kojem političari mudroslove posebno pred izbore valjalo malo pozabaviti i tom činjenicom da nam se amatersko filmsko stvaralaštvo odraslih, bar sudeći, po mišljenju žirija, najboljim radovima, svodi na metropolske autore. Čak je osam samostalnih autora, jedanaest ih dolaze s ADU ili ALU iz Zagreba, a šest su članovi filmskih klubova. Najdulji film odabran za natjecateljsku konkurenciju je igrani koji traje skoro pola sata, najkraći je dokumentarac od tek dvije minute. Svi su vrijedni i zanimljivi, a među njima će stručni žiri, na javnom žiriranju, u nedjelju, morati i moći odabrati najbolje među najboljima. Prije toga ih valja pogledati, sve od reda. Žiri po drugi ili treći put, a publika prvi. Svi će uživati.

Kao i obično Revija ima popratne programe, a ove su godine posvećeni stripu. Već je otvorena izložba ilustracija Krešimira Zimonića nazvana Refleksije, organizirana projekcija animiranih filmova za djecu, opet s naglaskom na Zimonića, a od četvrtka  do subote traje radionica stripa za učenike viših razreda karlovačkih osnovnih škola. Program je razvijen u suradnji s platformom EDIT COMICS, koju financira Zaklada Kultura Nova, a u trogodišnjem je trajanju fokusirana na rad s djecom u području stripa i animiranog filma. Želi se potencirati filmski kapacitet Karlovca koji je već etabliran kao višegodišnje, vrlo aktivno sjedište međunarodnog filmskog stvaralaštva srednjoškolaca, a sve je više domaćih, karlovačkih autora koji se polako pomiču u odrasliju kategoriju, no valjalo bi poraditi i na jačanju dječjeg stvaralaštva kako bi u Karlovcu imali sve tri komponente amaterskog filma.

Prošle je godine, na 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva održanoj u Vukovaru, dodijeljena nagrada publike za najbolji film po njihovom izboru, koja je nosila ime pokojnog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Vladimira Puhala, rođenog u Borovu koje je odnedavno gradska četvrt Vukovara. Svake se godine ime nagrade mijenja, a s obzirom na činjenicu da je Nikola Tesla dobar dio mladosti proveo u Karlovcu, odnosno da je maturirao u Rakovcu, blizu Karlovca, ove godine će publika svoju nagradu dodijeliti s njegovim imenom.

U subotu i nedjelju u Karlovcu će, u sklopu 47. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva,  biti održana i prva Konferencija članica Hrvatskog filmskog saveza, posvećena međusobnom upoznavanju i približavanju ali i predstavljanju primjera dobre prakse u edukaciji i financiranju programskih djelatnosti odnosno Okrugli stol o budućem razvoju revijskih programa.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

13.11.2015.