Novosti
47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Noćna gibanja

U 05.14 veselo se, sigurno revijsko društvo pozdravlja u nekoj od susjednih hotelskih soba i razdragano si žele laku noć. Pa, imaju malo sati sna i odmora pred sobom, jer iako je 47. revija započela dosta opušteno, sadržaja će i danas biti sasvim dosta.

U četvrtak je počela, a u petak i subotu nastavljena radionica stripa za djecu, u petak održane projekcije animiranih filmova i otvorena izložba radova Krešimira Zimonića, a onda je u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ krenuo i program svečanog otvaranja 47. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.     

Na početku je prikazan film Brodovi ne pristaju dr. Mihovila Pansinija, koji je i autor programatskog promišljanja o amaterskom filmskom stvaralaštvu odnosno uvodnog teksta u grafički i sadržajno znatno promijenjenom katalogu, a uz ostale su govornike zapaženo izlagali karlovački gradonačelnik Damir Jelić, pomalo se nostalgično prisjećajući svojih aktivni(ji)h filmskih dana i predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica koja se još jednom snažno založila da Karlovac konačno dobije pravo kino, jer njegov sve izraženiji filmski profil to i zaslužuje i zahtijeva. Zorin dom koji je tradicionalno mjesto događanja revije srednjoškolaca i Four River Film Festivala je kazalište, a suvremeni prostori Gradske knjižnice, koja ovdje djeluje od 2007. godine, pa i dvorane u kojoj se vrte revijske projekcije, ipak su namijenjeni knjigama, a ne filmu, tako da bi brzo i kvalitetno trebalo riješiti ovaj dugogodišnji problem. Razloge za to daju i neke burne reakcije na dosadašnji tok projekcija, koje su kod pravih ljubitelja filma (koji je svetinja, ne samo pokojnima Pansiniju, Martincu ili Gotovcu, već i mnogom živom filmašu) shvaćene i prihvaćene s odobravanjem.

Na prve dvije od četiri revijske projekcije prikazano je ukupno četrnaest filmova, a posebnu su pažnju gledatelja zaslužili razgovori s autorima koje poslije projekcije s njima vode članovi žirija. Naravno, ne zbog svjetlosnih efekata koji na licima jednih i drugih stvaraju začudne plavozelene oblike, već zbog sadržaja razgovora. Odmah se vidi koji autori vole razglabati o filmovima, objašnjavati stvaralački proces, nastanak ideje ili detalje realizacije, a koji to preziru, smatrajući da su filmom sve rekli i da se tu nema više što objašnjavati. No, neka su pitanja i odgovori baš zanimljivi i puno toga otkrivaju, i o pitanom i o onome koji pita.

Još je jedno od iznenađenja ovogodišnje revije naglašena erotičnost nekih filmova. Bilo je i proteklih godina takvih naznaka, no opći je dojam da ljubavne ili ljubavničke teme ne stanuju prečesto u neprofesijskom filmu pa je onima koji ih vole ovo svakako ugodna promjena. Nije sad baš da sve frca od kojekakvih aktivnosti, ali ima ih, ima!

Među sitnim pažnjama kojima organizatori obasipaju autore i druge goste našao se, bar kod nekih, i privjesak za ključeve u obliku malog, plastičnog pištolja. Zgodan detalj prošao bi kao manje zapažen da se u trenutku otvaranje 47. revije nije zbio niz tragičnih događaja u Parizu. Ovako su mnogi neminovno pomislili na surovost svijeta u kojem živimo u kojem terorizam često pogađa baš kulturu i umjetnost, kao jedan od najvažnijih pokazatelja slobode i kreativnosti čovjeka, a iza kojega valja čvrsto stati.

Reviju priređuju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a partner je u organizaciji Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, dok su pokrovitelji Hrvatski audiovizualni  centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac i Karlovačka županija.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

14.11.2015.