Za početak    KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN

15. rujan na kalendaru svima nam je označio kraj filmskom kemijanju i kraj 17. Filmske revije mladeži i jubilarnom 5. Four River Film Festivalu no brojka od 5 000 posjetitelja ovom završetku dala je „happy end“.

Jučer smo zatvorili Reviju i Festival koji su počeli jutarnjom projekcijom Filmskog 5+ uz Dukatino, u kinu Edison na kojoj su najmlađi imali priliku pogledati zadnje festivalsko prikazivanje Andersenovih bajki. U svijet mašte jučer su ušli uz Princezu na zrnu graška, Jelu, Cvijeće male Ide i Svinjar. Za to su vrijeme u Knjižnici za mlade srednjoškolci predstavljali srednjoškolcima i to: Europski festival nezavisnog filma, sa sjedištem u Parizu, koji iz godine u godinu nastoji otkriti i predstaviti najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta te Ekološki Filmski Festival Barents, pokrenut ove godine, s ciljem širenja ekološke osviještenosti. Nakon upoznavanja sličnih filmskih manifestacija u Knjižnici za mladi filmaši su u 12 i 30 sati preselili u GK Zorin dom kako bih sudjelovali na tribini Treba li filmove u kinima označiti perdikatima s obirom na sadržaj?Tijekom žustre rasprave u kojoj su sudjelovali Dario Lonjak i Ivan Kelava čije smo filmove imali priliku vidjeti proteklih večeri, Sanja Aničić, redateljica HRT-ove emisije Kokice, Jura Troje, član selekcijske komisije te tročlani natjecateljski žiri, David Whitt, Aleksandra Szymanska i Dana Budisavljević uz moderatora Boška Piculu, također člana selekcijske komisije, sudionici su zaključili da je ova sveprisutna tema neiscrpan izvor rasprava, a pobjedu je odnijela afirmacijska grupa. Na sadržaj filmova koji su bili uključeni u natjecateljski progam osvrnula se članica žirija, producentica Dana Budisavljević: "Nismo niti u jednom času komentirali da je u natjecateljskim filmovima bilo nešto neprikladno, samo smo primjetili da je bilo jako puno depresivnih tema, kao što je gubitak roditelja." ,dok je redateljica emisije Kokice Sanja Aničić naglasila funkciju predikatizacije: "Da predikatizacija za pomoć roditeljima, kao neko savjetodavno tijelo, ali ne kao cenzura." Debata nas je polako približila svima najbitnijem trenutku - dodjeli nagrada i svečanom zatvaranju 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala.

Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila treću godinu za redom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade.  Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Katarina, Filip i Sara odlučio je dodijeliti Žutu zastavu filmu Miro, ti to možeš Video skupine doma učenika srednjih škola Bjelovar.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 17. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Somnambul, samostalnog autora Matea Kovača iz Orahovice, najbolji dokumentarni film -Po kinu se grad poznaje, domaćina Kinokluba Karlovac, najbolji igrani film - Red Handed, samostalnog autora Bruna Mustića iz Splita, a FKVF Zaprešić je s filmom 100 posto jabukakući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

U sklopu 5. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Freya, Station Nexta iz Danske, animiranom filmu iz Belgije - Rez, videoskupine Making Movies Jekini te Libanonki Jude Chehab za najbolji dokumentarni film - Iza šatora. S obzirom na širok izbor i težak odabir, žiri je uz Freyu nagradio i film Korisnička podrškaTed Beard! Productionsa iz Irske.U kategoriji dokumentranog filma napravljene su iznimke pa je uz već spomenuti film mlade Jude nagrada otišla u ruke  Screenagersa iz Njemačke za film Dom je negdje drugdje. Mlad koliko i jučer, u suradnji Velike Britanije i Latvije odnosno Mareksa Kolatsa i Dane Jasinkevice iz Eletric December Watersheda, pobijedio je u konkurenciji filmova slobodnog stila.

Publika je ove godine imala isti ukus kao i žiri te su i oni nagradili Libanonku Jude za dokumentarni film Iza šatora, a Grand Prix ove godine odlazi u ruke Belgijancima iz Making Movies Jekina za film Elton i Elza.

Kemijske supstance su izreagirale i odvele do kraja 17. Filmske revije maldeži & 5. Four River Film Festivala. Unatoč hladnom i kišnom vremenu zadržali smo dobru atmosferu i još jednom oživjeli oronulo kino Edison koje je na trenutak zabljesnulo filmskim žarom.

Četiri dana za redom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano šesdeset i sedam filmova iz cijelog svijeta. Večeri su po izmijenjenom programu provodili u GK Zorin dom uz projekcije filmskog programa Nekad leureati Revije, a danas?  na kojima su se predstavila dva filmaša u usponu, studenti režije i produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - Dario Lonjak i  Ivan Kelava. Svojim su uratcima mladim filmašima probudili nadu da film u Hrvatskoj nije marginaliziran kao što se to ponekad čini.

Karlovac se još jednom pozdravlja od Revije i Festivala.  Pred nama je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 18. Filmske revije mladeži & 6. Four River Film  Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2013. godine trajati do 11. do 14.rujna . Osim toga, iduće godine u Karlovcu vas čeka i Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih.

Kemijski pribor je spremljen, nagrade su podijeljene, ostvarili smo „kemiju” između filma i 5000 posjetitelja, a gosti su unatoč opasnim kemijsko-filmskim reaktantima sigurno ispraćeni!

16.09.2012.

Uvodna riječ
KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori
TREĆI DAN FILMSKOG KEMIJANJA JE IZA NAS, A DANAS POKUS PRIVODIMO KRAJU!
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Pada(la) kiša...
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽILE TRI PROJEKCIJE NATJECATELJSKOG PROGRAMA, EDUKATIVNI PROGRAM ZA MENTORE I AUTORE I VEČER UZ MLADOG REDATELJA I KARAOKE
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Crni Edison
FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Kemijanje
Upravo su eksplodirale filmske epruvete!
Dva dana do 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala – filmsko kemijske reakcije su na pomolu!
17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA
Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...
Srednjoškolci i voditelji filmskih družina, upoznajte...
...CIJELU EUROPU!
Otkrivamo Vam dio filmskog žutila... ALI,SAMO MALI!
67 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
EKIPI FILMSKE REVIJE MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALA PRIKLJUČIO SE I 83-GODIŠNJI LJUBO JELČIĆ!
POSTANI ZVIJEZDA MEĐUNARODNOG FILMSKOG SREDNJOŠKOLSKOG FESTIVALA