Za početak    17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA

Karlovac već šestu, odnosno petu godinu zaredom ima privilegiju biti domaćin Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala. Samo nas tjedan dana dijeli od navale entuzijastičnih mladih filmaša iz Hrvatske i svijeta, što potvrđuje i broj prijavljenih filmova. "Od početnih 42 prijavljena filma, pet godina kasnije prijavljeno ih je 288, a u samo nekoliko godina od grada koji je bio samo usputna stanica do mora, Karlovac je postao filmska meka u koju se mladi svake godine rado vraćaju. Filmovi, tribine, koncerti i ove će godine oplemeniti karlovačke ulice i unesti dozu žutila i radosti u svakodnevicu. Pred Vama je bogati natjecateljski i popratni program, na već poznatim festivalskim lokacijama, koji se već tradicionalno sastoji od programa pod nazivom Nekad laureati Revije, a danas? koji je zamijenio Dubovac Open Air, Žute zastave, Filmskog +5 uz Dukatino, glazbenog programa te nagradne igre Dakat mlijeko u potrazi za filmom.", rekla je Adrijana Dimić, voditeljica Ureda za goste Revije i Festivala.

Prema riječima asistentice produkcije, Ksenije Sanković "selekcijeska komisija je ove godine imala tešku zadaću. Dijana Nenadić, filmska kritičarka i publicitkinja, Boško Picula, politolog i filmski kritičar te Jura Troje, učitelj razredne nastave i voditelj nastave medijske kulture izabrali su najbolje od prijavljenih filmova koji će se ove godine natjecati u kategorijama najboljeg animiranog, dokumentranog i igranog filma, najboljeg filma slobodnog stila te veliku nagradu Grand Prix. Sudbina natjecatelja bit će u rukama zanimljive filmske kombinacije koja čini ocjenjivački sud. S nama su ove godine osnivačica produkcijske kuće Hulahop, Dana Budisavljević, Dave Whitt, dr. komunikacijskih znanosti iz SAD-a te poljska filmska i TV producentica Aleksandra Szymanska."

Treću godinu za­redom na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Kar­lovcu dodjeljuje se i nagrada Žuta zastava koja pozi­va sve mlade filmaše da svojim radovima daju doprinos nenasi­lju na filmu. Žuta zastava je na­grada koju će i ovoga rujna dobiti autori filmova iz Hrvatske i svi­jeta koji svojim temama, priča­ma i junacima najuspješnije pro­govaraju o nasilju kao o velikom društvenom zlu, osobito među mlađim naraštajima. Medijski ju predstavlja emisi­ja o filmu za djecu i mlade Kokice, u proizvodnji Hrvatske televizije, koja već jedanaestu sezonu pro­miče filmsko stvaralaštvo dje­ce i mladih iz Hrvatske i svijeta, filmsku kulturu te nove i klasič­ne filmove namijenjene mladim filmoljupcima. A da na mladima svijet ostaje, dokazat će i oni sami u drugoj po redu tribini na temu Treba li filmove u kinima označiti predikatima s obzirom na sadržaj? u kojoj će sudjelovati predstavnici karlovačkih srednjih škola te sami gosti Revije i Festivala.

"Preostali popratni program, uz nagradu Žuta zastava, i ove je godine namijenjen gostim Revije i Festivala (kako mladim autorima, tako i njihovim mentorima), karlovačkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, ali i široj publici. Edukativni program namijenjen je mladim autorima i metorima. S jedne strane auto­re upoznaje sa sličnim festivali­ma na koje mogu prijaviti svoje filmove, a mentorima daje mo­gućnost učenja drugačijih mode­la medijske pedagogije od onih njima dosad poznatih. Tako je za voditelje pripremljena pre­zentacija četiri uspješne video­družine: Tvibit iz Norveške, Sta­tion Next iz Danske, Screenagers iz Njemačke i FKVK Zaprešić iz Zaprešića. Također, kao i dosadašnjih godina, i autori i mentori moći će uživati u pro­gramu Srednjoškolci predstav­ljaju srednjoškolcima, u okviru kojeg će biti predstavljena četi­ri filmska festivala: Youki i Me­dia Literacy Award (Nagrada za poticanje medijske pismenosti) iz Austrije, Barents Ecology Film Festival iz Rusije, te The Euro­pean Independent Film Festival iz Francuske. Predstavljanje ova dva austrijska festivala podupi­re Austrijski kulturni forum u Zagrebu. Program Nekad laureati Revije, a danas? ove će godine ugostiti ne­kadašnje pobjednike Revije i Festivala, a danas prave film­ske profesionalce - Darija Lonjaka, studenta režije koji je ostvario zapažene uspjehe na nacionalnim i internacionalnim festivalima te Ivana Kelavu, producenta filma Košnice koji se ove godine premijerno prikazao na Pulskom filmskom festivalu. Program Filmski 5+ uz Du­katino namijenjen je najmla­đim filmofilima, onima vrtićke i osnovnoškolske dobi, a ovogodiš­nji aduti Dukatinovog programa su Andersenove bajke. Glazbeni program ugošću­je ponajbolje karlovačke mlade bendove dok će nagrada Dukat Mlijeko u potrazi za filmom omogućiti predstavnicima svih karlovačkih srednjih škola osvajanje bogatih nagrada.", izjavila je koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković Vidaković.

Nadamo se da ste spremni na ovu filmsku poslasticu u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza te još jedan žuti rujan u Karlovcu od 12. do 15. istog mjeseca!

05.09.2012.

Uvodna riječ
KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori
TREĆI DAN FILMSKOG KEMIJANJA JE IZA NAS, A DANAS POKUS PRIVODIMO KRAJU!
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Pada(la) kiša...
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽILE TRI PROJEKCIJE NATJECATELJSKOG PROGRAMA, EDUKATIVNI PROGRAM ZA MENTORE I AUTORE I VEČER UZ MLADOG REDATELJA I KARAOKE
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Crni Edison
FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Kemijanje
Upravo su eksplodirale filmske epruvete!
Dva dana do 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala – filmsko kemijske reakcije su na pomolu!
17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA
Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...
Srednjoškolci i voditelji filmskih družina, upoznajte...
...CIJELU EUROPU!
Otkrivamo Vam dio filmskog žutila... ALI,SAMO MALI!
67 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
EKIPI FILMSKE REVIJE MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALA PRIKLJUČIO SE I 83-GODIŠNJI LJUBO JELČIĆ!
POSTANI ZVIJEZDA MEĐUNARODNOG FILMSKOG SREDNJOŠKOLSKOG FESTIVALA