Za početak    17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori

Što ti je moć filma! Osnivač DORF-a Toni Šarić pojavi se virtualno, baš na svoj rođendan, kao producent i jedan od protagonista u dokumentarnom filmu o ženskom rock sastavu Punčke, premijerno prikazanom u Karlovcu, pa iako ga fizički ovdje nema, kemijanjem je ipak tu! Kao i sve to filmsko društvo iz Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika (gospar Jozo i njegovi lužani), Gunje (sveprisutni mentor Krunić i mali Marinko), Koprivnice, Milne, Novoselca, Orahovice, Osijeka (Nataša se spominje, a fali), Požege, Rasinje, Rijeke, Slatine, Splita, Šibenika, Varaždina, Vukovara (čak i s Krive Bare!), Zagreba i Zaprešića (nerazdvojni tandem Miroslav i Jadranko), naravno uz karlovačke domaćine i uz neke koji nisu ni navedeni u adresaru sudionika (doduše, bolje da su stvarno tu, nego da su samo zabilježeni, iako ni to, povijesno gledano, ne bi bilo loše) imali su o čemu i pametno i opsežno porazgovarati.

Susreti i razgovori, i oni službeni i ovi kuloarski, među stvarnim su vrijednostima Revije i Festivala. Nema do razmjene mišljenja, podjele iskustva, dobronamjerne kritike. Svi se nekako slažu da je smisao postojanja i djelovanja suvremenih filmskih klubova, udruga i skupina upravo u razgovorima, koji znaju biti itekako kreativni i sadržajni i pomagati autorima da pročiste vlastite vizije o svojem stvaralaštvu. Čuti prijateljsko, pa i konkurentsko promišljanje o vlastitu radu zna biti baš jako korisno i poticajno, a ovako koncentrirano i raznoliko, kakvo je na Reviji i Festivalu doslovno je dragocjeno.

Popratni programi, od edukativnog predavanja Davea Whitta naslovljenog Ne boj se tišine, crno-bijelog filma ni Građanina Kanea, o posebnom promišljanju povijesti filma ili Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, unutar kojeg su se, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, jedni drugima i svima zainteresiranima prezentirali austrijski Youki i Media Literacy Award, odnosno ruski Barents Ecology Film Festival i francuski The European Independent Film Festival, pa predstavljanje norveške kuće kulture Tvibit iz Tromsøa i filmske radionice Screenagers, danske filmske škole Station Next i edukativnih programa Foto kino video kluba Zaprešić, do podsjećanja na početke autorskoga rada filmskog i TV redatelja Darija Lonjaka, rođenog Karlovčanina i člana Kinokluba Karlovac, odnosno Videodružine Gimnazije Karlovac i Ivana Kelave, filmskog i TV producenta porijeklom iz Gunje i vezanog uz rad Studija kreativnih ideja Gunja, među vrhovima su ovogodišnje Revije i Festivala.

A posebno su vrijedne i uspješne bile svojevrsne filmske analize i razgovori s autorima koje su nakon svake od sedam revijsko/festivalskih projekcija vodili Diana Nenadić i Boško Picula. Uz predstavljanje autora i njihovih djela bila je to prilika i za suptilno raščlanjivanje bitnih elemenata stvaralaštva srednjoškolskih autora, posebnosti sredina iz kojih dolaze i uvjeta u kojima djeluju, pa je šteta da dio mladih stvaralaca, i gostiju iz inozemstva i domaćih snaga, nije imao volje ni strpljenja za njih. Oni koji jesu, a takvih je srećom bilo više, zaista su mnogo toga mogli naučiti.

U obilju ovogodišnje kiše suh je jedino ostao Stari grad Dubovac. Njemu namijenjeni programi odvijali su se u drugim prostorima, ponajviše u Zorin domu, ali pokazalo se da je, kao i uvijek, sadržaj važniji od forme.

Duško Popović

15.09.2012.

Uvodna riječ
KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori
TREĆI DAN FILMSKOG KEMIJANJA JE IZA NAS, A DANAS POKUS PRIVODIMO KRAJU!
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Pada(la) kiša...
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽILE TRI PROJEKCIJE NATJECATELJSKOG PROGRAMA, EDUKATIVNI PROGRAM ZA MENTORE I AUTORE I VEČER UZ MLADOG REDATELJA I KARAOKE
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Crni Edison
FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Kemijanje
Upravo su eksplodirale filmske epruvete!
Dva dana do 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala – filmsko kemijske reakcije su na pomolu!
17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA
Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...
Srednjoškolci i voditelji filmskih družina, upoznajte...
...CIJELU EUROPU!
Otkrivamo Vam dio filmskog žutila... ALI,SAMO MALI!
67 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
EKIPI FILMSKE REVIJE MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALA PRIKLJUČIO SE I 83-GODIŠNJI LJUBO JELČIĆ!
POSTANI ZVIJEZDA MEĐUNARODNOG FILMSKOG SREDNJOŠKOLSKOG FESTIVALA