Za početak    FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA

Znanstvenik s kemijskim priborom na pozornici, veseli Dukatino tik do glavne koordinatorice Revije i Festivala Marije Ratković- Vidaković i tajnice HFS-a, Vere Robić - Škarice označili su početak 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala.

Kada je poznati karlovački glumac i TV voditelj Marinko Leš izašao na pozornicu svi smo znali da je pred nama prva natjecateljska projekcija. Svim posjetiteljima naglasio je koliko je ponosan što je u njegovom rodnom gradu kino ponovno oživjelo. “Po prvi puta u pet godina koliko se Revija i Festival održavaju u Karlovcu, dio programa ove manifestacije održavat će se tamo gdje i dolikuje- u pravom kinu.” Nakon prošlogodišnjeg “prvog puta” u kinu Edison, kojeg su Karlovčani posjetili samo na otvaranju Revije I Festivala, ove godine djeca će u programu Filmski 5+ uz Dukatino puniti redove kina sva četiri festivalska dana dok će srednjoškolci još uvijek tradicionalno pratiti natjecateljski program u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Nakon samo par rečenica voditelja Marinka Leša kemijske reakcije očito su izmakle kontroli. U kino dvorani nestalo je struje, projekcija foršpana i videa o pripremi festivala nije uspjela no još jednom smo pokazali da smo spremni na sve izazove pa i kemijske te nastavili dalje.

Poslije predstavljanja selekcijske komisije, velikog i malog žirija na pozornicu je stao gradonačelnik, prof. Damir Jelić koji uz film i Kinoklub Karlovac ima veliku emotivnu povezanost. Iako je nahvalio sve organizatore, sudionike i ekipu koja se trudi oko Revije I Festivala sve je postalo nevažno kada je gradonačelnik najavio početak stalnih projekcija u kinu Edison. “Popustio sam kao gradonačelnik i od Božića će biti projekcije u kinu i nadam se da će kino dalje nastaviti s radom.”
Gromoglasan plijesak Karlovčana pokazao je koliko je ovo bila dobra vijest.

O sve većoj popularnosti Revije i Festivala u Hrvatskoj, ali i u svijetu govori broj prijavljenih filmova, kojih je ove godine bilo 288. Njih 67 borit će se u četiri kategorije za 11 nagrada. Na ove brojke najponosnije su i one najzaslužnije za održavanje Revije i Festivala. Marija Ratković- Vidaković i Vera Robić- Škarica jedva su dočekale stat na pozornicu i pozdraviti sve okupljene. “Prije 13 godina organizirana je Filmska družina I Marija je tada u Gimnaziji bila učenica. Tada je počela moja kemija s Karlovcem”, kazala je Vera Robić- Škarica te dodala da je očito taj (ne)sretni broj 13 uz sve kemijske pokuse izazvao poprilično kaotičan početak Revije i Festivala. Na Mariji i Veri je samo ostalo primiti vrpcu s jedne strane i škare prepustiti članici malog žirija, prošlogodišnjoj dobitnici Grand Prixa, Sari Pedersen. Samo jedan rez filmske vrpce škarama i 17. Filmska revija mladeži i 5. Four river film festival otvoreni su!

Iza nas je već jedna natjecateljska projekcija, a ispred nas tri dana bogatog filmskog sadržaja. Danas, 13.rujna filmoljupci imaju priliku pogledati tri projekcije natjecateljskog programa, a najmlađi će kao i proteklog dana moći uživati u novoj Andersenovoj bajci u programu Filmski 5+ uz Dukatino u kinu Edison u 10 i 30 sati. Dan ćemo završiti popratnim programom Nekad laureati Revije, a danas? na Starom gradu Dubovcu i to prikazivanjem autorskih radova bivšeg člana Kinokluba Karlovac, a danas redatelja u usponu Daria Lonjaka. Kao i svake godine, svaki dan volimo završiti glazbenim programom.

Svečano otvaranje Revije i Festivala je iza nas! Epruvete, tikvice i ostali kemijski pribor spremni su za slijedeća tri dana filmskog kemijanja na već poznatim festivalskim lokacijama!

13.09.2012.

Uvodna riječ
KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori
TREĆI DAN FILMSKOG KEMIJANJA JE IZA NAS, A DANAS POKUS PRIVODIMO KRAJU!
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Pada(la) kiša...
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽILE TRI PROJEKCIJE NATJECATELJSKOG PROGRAMA, EDUKATIVNI PROGRAM ZA MENTORE I AUTORE I VEČER UZ MLADOG REDATELJA I KARAOKE
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Crni Edison
FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Kemijanje
Upravo su eksplodirale filmske epruvete!
Dva dana do 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala – filmsko kemijske reakcije su na pomolu!
17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA
Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...
Srednjoškolci i voditelji filmskih družina, upoznajte...
...CIJELU EUROPU!
Otkrivamo Vam dio filmskog žutila... ALI,SAMO MALI!
67 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
EKIPI FILMSKE REVIJE MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALA PRIKLJUČIO SE I 83-GODIŠNJI LJUBO JELČIĆ!
POSTANI ZVIJEZDA MEĐUNARODNOG FILMSKOG SREDNJOŠKOLSKOG FESTIVALA