Za početak    Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...

Tjedan nakon početka školske godine srednjoškolci iz brojnih zemalja svijeta morat će profesorima predati ispričnice, a odgovaranja pred pločom nakratko zaboraviti jer kao što već znate, od 12. do 15. rujna traje 17. Filmska revija mladeži i 5. Four River Film Festival.  Baš u Karlovcu srednjoškolcima će ocjene davati čak tri „profesora“. O čemu je riječ? Iz tjedna u tjedan predstavljamo vam zanimljivosti ovogodišnjeg izdanja Revije i Festivala. Sada je došao red na žiri. Kao i svake godine i ove će upravo oni odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada, posebno u Revijskom, posebno u Festivalskom djelu u svakoj od kategorija animiranog filma, dokumentarnog filma, igranog filma, u kategoriji slobodnog stila među nacionalnim filmovima te o onoj glavnoj za najbolji film- Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival. S obzirom na činjenicu da svake godine pristiže sve više filmova koji su uz sve to i sve bolji i žiri je morao bit pravi tim stručnjaka. Baš kao i prošle godine, žiri će odluke donositi na engleskom jeziku s obzirom na to da smo sakupili vrsne znalce koji dolaze iz Hrvatske, SAD-a i Poljske.

Danu Budisavljević, filsmku redateljicu, montažerku i producenticu neki su prvi puta susreli na drugom po redu Riječnom kinu uz Karlovačko na Foginovom kupalištu, gdje je predstavila svoj posljednji dokumentarni film „Nije ti život pjesma Havaja“. Mlada Zagrepčanka imala je svoje prste i u osnivanju Motovun Film Festivala kao i Zagreb Dox-a, a s kolegicom Olinkom Višticom osnovala je i produkcijsku kuću Hulahop u kojem i danas producira filmove pa tako i ovaj najnoviji i najpoznatiji među Karlovčanima. Popis filmografije kraj njenog imena poprilično je dugačak što samo govori o tome koliko je uspješna u svijetu filma. Preko oceana smo pak pronašli iskusnog stručnjaka po pitanju sedme umjetnosti. Tako se u ocjenjivačkom sudu našao profesor David Whitt koji u Lincolnu predaje kolegij koji se bavi novim medijima i filmom. Isto tako, studenti Odsjeka za komunikologiju na Sveučilištu u Lincolnu sate provode uz njegove knjige kako bi položili ispite. Naime, Whitt je kourednik trima knjigama, a svoje znanje sigurno će prenijeti i na naše mlade natjecatelje. Ovogodišnji žiri po prvi je puta pretežito ženski. Mlada poljska producentica Aleksandra Szymanska koja danas radi i stvara u Koelnu u Njemačkoj svoj zanat je ispekla na nekima od poljskih televizijskih kuća, a činjenica da je bila i izvršna producentica prijenosa Europskog nogometnog prvenstva 2012. sigurno će se svidjeti muškom dijelu srednjoškolaca. Uz sve to, trenutačno radi na tri projekta u okviru svoje produkcijske kuće, a s obzirom na veliku količinu posla koji je ispunjava ocjenjivanje će joj zasigurno poći za rukom.

Ovu gore predstavljenu trojku mogli bismo nazvati „velikim žirijem“ kojem ne mogu bit prepušteni baš svi zadaci pa će odluka oko nagrade „Žuta zastava“ za doprinos nenasilju na filmu bit prepuštena nešto mlađoj ekipi – srednjoškolcima uspješnim na različitim područjima. U „malom žiriju“ sjedit će Katarina Jelinčić, Sara Bjerre Pedersen i Filip Mayer. Četrnaestogodišnja Karlovčanka Katarina Jelinčić tek je postala srednjoškolkom, a već je osvojila hrvatsku publiku u showu „Supertalent“ sa svojim pobjedničkim timom „Kazališta sjena“. Mlada hip-hoperica procijenit će s ostatkom svojih suradnika tko je bio najbolji kada je u pitanju nenasilje. Dok Katarina kroz ples pokazuje koliko je nepotrebno nasilje, danska umjetnica to izražava kroz film. Prošlogodišnja osvajačica Grand Prixa Revije i Festivala, Sara Bjerre Pedersen doputavala je iz Danske te će svojim filmskim znanjem sigurno pomoći u odluci „male trojke“ koju još čini i zagrebački glumac i filmoljubac Filip Mayer. Mnogi ga znaju kao Mikija iz filmu „Koko i duhovi“, a kroz osobno glumačko iskustvo koje je godinama sticao u Učilištu ZKM-a znat će odlučiti zašto nasilju nije mjesto u filmu.

67 filmova i dva žirija. Ovo zvuči kao vrlo dobar naslov akcijskog filma!

29.08.2012.

Uvodna riječ
KEMIJSKO-FILMSKI POKUSI SU ZAVRŠENI, NAGRADE SU PODIJELJENE, A 18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Filmski i drugi razgovori
TREĆI DAN FILMSKOG KEMIJANJA JE IZA NAS, A DANAS POKUS PRIVODIMO KRAJU!
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Pada(la) kiša...
DRUGI DAN ŽUTILA OBILJEŽILE TRI PROJEKCIJE NATJECATELJSKOG PROGRAMA, EDUKATIVNI PROGRAM ZA MENTORE I AUTORE I VEČER UZ MLADOG REDATELJA I KARAOKE
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Crni Edison
FILM SE OPET VRATIO U KARLOVAC I NAPRAVIO PRAVU EKSPLOZIJU ODUŠEVLJENJA
17. filmska revija mladeži i 5. four river film festival
Kemijanje
Upravo su eksplodirale filmske epruvete!
Dva dana do 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala – filmsko kemijske reakcije su na pomolu!
17. FILMSKA REVIJE MLADEŽI & 5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - MEKA ZA SVE LJUBITELJE FILMA
Umjesto profesora, od 12. do 15. rujna srednjoškolce će ocjenjivati oni...
Srednjoškolci i voditelji filmskih družina, upoznajte...
...CIJELU EUROPU!
Otkrivamo Vam dio filmskog žutila... ALI,SAMO MALI!
67 filmova za ovogodišnji natjecateljski program!
EKIPI FILMSKE REVIJE MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALA PRIKLJUČIO SE I 83-GODIŠNJI LJUBO JELČIĆ!
POSTANI ZVIJEZDA MEĐUNARODNOG FILMSKOG SREDNJOŠKOLSKOG FESTIVALA