Novosti

Facebook HFS
30.01.2017.
Djelovanje! Istraživanje: Nova europska metodologija za filmsku pismenost – počela II. faza projekta

Na Regionalnoj konferenciji o pravima djece u okviru medijske pismenosti, koja se održala od 3. do 6. listopada 2016. godine u Makarskoj, predstavljen je međunarodni projekt Action!Research: a New European Methodology for Film Literacy (Djelovanje! Istraživanje: Nova europska metodologija za filmsku pismenost), u koji je, kao hrvatski predstavnik, uključen Hrvatski filmski savez.

Na razvijanju zajedničke metodologije za filmsku pismenost kod djece i mladih uz glavnog nositelja projekta, Milano Film Network, neprofitne organizacije koja okuplja nekolicinu milanskih filmskih festivala, u projektu uz Hrvatski filmski savez, sudjeluju i partneri Isola Cinema / Kino Otok iz Slovenije te CineCulture iz Rumunjske. Cilj AREM projekta je razvijanje zajedničke metodologije u svrhu promicanja filmske kulture u osnovnim školama koja bi bila primjenjiva u različitim društvenim kontekstima.

Hrvatski filmski savez, kao partnere u Hrvatskoj zbog uspješne dugogodišnje suradnje, je odabrao dvije osnovne škole: OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika i OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba u kojima je prošli tjedan započela druga faza AREM projekta.

Kako je ranije najavljeno, u  prvoj fazi projekta, koja je trajala od rujna do prosinca 2016. godine, u kojoj su uz partnere i filmske stručnjake sudjelovali učitelji osnovnih škola i roditelji, uspostavljena je zajednička metodologija, bazirana na pedagoškom pristupu koja će biti implementirana i testirana u osnovnim školama.

Kroz ''laboratorije filmske pismenosti – LAB-ove˝, od siječnja do svibnja 2017. godine, učenicima će biti prikazani kratkometražni filmovi s temama prijateljstva, kulturne različitosti, europske integracije, pitanja migracije i  međukulturnog razumijevanja. Tako su primjerice, prošli tjedan imali priliku vidjeti prvi slovenski animirani film u obliku RAP glazbenog izričaja, redateljice i scenaristice Katarine Nikolov.

Večeras u Tuškancu

Poljske filmske večeri: Sjećanje na Andrzeja Wajdu

U sedamdesetim godinama Wajda je bio neosporna nacionalna filmska i kulturna veličina radeći izrazito društveno-kritične filmove te tako postajući glas savjesti svoje domovine... »više

Prijave na 8. VAFI traju još samo dva dana!

Iako nam je do sad je stigao rekordan broj prijavljenih animiranih filmova, još uvijek imate vremena prijaviti svoj film. Prijave traju do 31. siječnja stoga požurite! »više

Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj

DFFF – Festival promjena. Festival rješenja.

Dječji filantropski filmski festival (DFFF) u svom prvom on-line izdanju rezultat je projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ koji je sufinanciran iz EU programa IPA... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subotnje jutro uz animirani klasik U grmu je zeko

Subota od 28. siječnja 2017. od 11 do 13,30 sati
Pametno kino je edukativno-zabavni program za najmlađe u kinu Tuškanac u subotnjim jutrima... »više