Novosti

Facebook HFS
30.09.2017.
55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Ov(či)ce

Tko bi znao zašto, tek u nizu filmova prikazanih na tri festivalske projekcije u petak glavni su likovi ovce!? Žive ili animirane, iz priča, poslovica i šala, bijele, a posebno crne, razmiljele se filmskim platnom u Kristalnoj kocki vedrine i blejanjem sve obilježile. Možda će dani koji stižu razjasniti ovu ovčju invaziju na Sisak, a možda i neće?  Nije ni važno, bilo je veselo i vedro, baš pravo dječje!   

Središnji je događaj drugog dana 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku bio okrugli stol naslovljen Školski film – medijski i građanski odgoj na kojem su sudjelovali koordinatorice projekta Small step for film, a big one for European citizenship Gloria DellʼErba iz Italije, Jolanta Serafin iz Poljske i Sara Martin Caro Zapardiel iz Španjolske, govoreći o građanskom i medijskom obrazovanju u svojim zemljama koje se u suštini ne razlikuje bitno od našeg i jednako zahtijeva bitne promjene, pa Domagoj Morić u ime GOOD inicijative o aktivnostima i građanskom obrazovanju u Hrvatskoj te koordinatorica projekta u Hrvatskoj i inicijatorica ovog okupljanja Stojanka Lesički iz OŠ Sveti Petar Orehovec, govoreći posebno o školskom filmu u kurikulumu osnovnih škola i predstavljajući projekt Erasmus. Moderatorice su bile Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije u zagrebačkoj XIII. gimnaziji i docentica Jelena Modrić, filmska montažerka i predavačica na Akademiji dramske umjetnosti koje su govorile i o vlastitim iskustvima u medijskom opismenjavanju, a kreativna prevoditeljica bila je Adrijana Dimić.

U raspravi su među ostalima sudjelovali Maja Flego, prof. i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu RH, inače članica stručnog žirija 55. revije, Marina Zlatarić, profesorica hrvatskog jezika i voditeljica uspješne školske filmske skupine u OŠ Bartola Kašića, Zagreb i novinar Duško Popović, a zaključeno je kako sažetke uvodnih izlaganja i rasprave treba objediniti i sistematizirati te ih poslati nadležnim ministarstvima i ustanovama u svim zemljama sudionicama projekta, ali i tijelima Europske unije.

Jedan od problema koji se ovim mjerama žele pokušati riješiti je povećanje vidljivosti dječjeg filmskog stvaralaštva odnosno njegovog prepoznavanja, a zatim i korištenja u nastavi općenito te naročito u ostvarenju rezultata projekta Erasmus. Naglašeno je da veliku ulogu u tome imaju kolege iz škola i njihovi ravnatelji koji mogu presudno utjecati na razvoj, ali ponekad i na gušenje ovakvih inicijativa. No, vrijedi znati da se aktivnim filmskim stvaralaštvom uz nastanak kvalitetnih ostvarenja djeluje i na formiranje osobnosti autora koji postaju slobodnomisleći i kreativni mladi ljudi, a to je jedan od osnovnih ciljeva medijskog i građanskog obrazovanja.

Na drugoj, trećoj i četvrtoj revijskoj projekciji prikazana su još 33 filma iz službene konkurencije, a na kraju dana i dugometražni film za sudionike 55. revije i za građane Siska, dok su se mladi autori još stigli razigrano i bučno opustiti u posebno za njih organiziranom discu!

U subotu će biti održane preostale službene projekcije i prikazana još 34 filma, a večer će ponovo biti zaokružena primjereno uzrastu mladih sudionika.  

Sisak je obasjan jutarnjim suncem i nema sumnje da će i dan pred nama biti jednako lijep, uzbudljiv i bogat.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Otvorena 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku!

Sisak, 28. rujna – Uz svečanu ceremoniju i projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku večeras je otvoreno 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece... »više

Kino Tuškanac od 2. do 7. listopada 2017.

Ciklus Hectora Babenca

Pozivamo vas na svečano otvaranje ciklusa filmova jednog od najznačajnijih brazilskih redatelja Hectora Babenca u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine u 19:30 sati u kino Tuškanac... »više

55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Sunčani početak

Sisak nas je dočekao najbolje moguće, cijelim srcem. Pobrinuo se da sa drveća u njegovim parkovima i okolnim šumarcima otpadne taman toliko lišća da ugodno šušti pod nogama u jesenskim šetnjama, ali i da ga posve dovoljno ostane u krošnjama... »više

Večer animacije u kinu Tuškanac

Stop motion u animiranom filmu

Iako su prva tri animirana (kako su se onda zvali, lutkarska) filma napravljena u tehnici stop animacije u nas još prije više od pola stoljeća, koncem pedesetih godina, tek se u zadnjih desetak radi više i sustavnije, pa su tako od 2014. do 2017. nastali i filmovi... »više