Novosti

Facebook HFS
01.10.2017.
Uz dodjelu nagrada zatvorena 55. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Sisku!

Sisak, 1. listopada – U Domu kulture Kristalna kocka vedrine danas je uz dodjelu nagrada zatvoreno 55. izdanje Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Sisku!

Protekla četiri dana Siščani i Siščanke imali su jedinstvenu priliku upoznati se sa bogatim filmskim stvaralaštvom osnovnoškolaca i osnovnoškolki diljem Hrvatske. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece posljednji se put u Sisku održala 1975. te se tako nakon pune 42 godine vratila u grad.

Ovogodišnji natjecateljski program uključio je 77 filmova, a o najboljima su odlučivali ocjenjivački sud Revije i žiri djece. Ocjenjivački sud činili su Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu,  direktor fotografije Boris Poljak te animatorica Petra Zlonoga. Žiri djece pak sastojao se od 27 učenika iz osnovnih škola Budaševo-Topolovac-Gušće, OŠ Braće Ribar i OŠ Galdovo.

Prema žiriju djece u kategoriji dokumentarnog filma treće mjesto osvojio je film Vanja Filmske sekcije osnovne škole oca P. Perice iz Makarske, drugo mjesto Kombinacije Filmske družine OŠ Sveti Petar Orehovec iz Orehovca, dok je Portret gospona Horvata Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice proglašen najboljim.

U kategoriji animiranog filma dječji žiri nagradio je sljedeće naslove: Crvenkapicu Udruge „Hodači po žici“ Osnovne škole Rudeš iz Zagreba (treće mjesto), Formulu za kaosŠkole animiranog filma iz Čakovca (drugo mjesto), dok su najboljim ocijenili film Proxima B skupine AniMravec osnovne škole "Antun Nemčić Gostovinski" iz Koprivnice.

Dječji žiri najboljom TV reportažom proglasio je onu filmske družine Z(k)adar iz Zadra, pod nazivom Loreta i Nora. U kategoriji igranog filma najboljima su proglasili filmove Osijek abandoned osnovne škole Antuna Mihanovića iz Osijeka (drugo mjesto), te Anin blog  Videodružine osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog iz Donje Zeline (prvo mjesto).

U kategoriji slobodnog stila, najbolji filmovi prema sudu dječjeg žirija su Pronalaženje identiteta iz osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule (treće mjesto), Slagalica dobrote iz  osnovne škole Bršadin iz Bršadina, dok je najboljim proglašen film Franjo Ferdinand i SofijaFilmsko-povijesne sekcije Privatne osnovne škole Nova iz Zadra. Najbolji radionički filmovi prema mišljenju dječjeg žirija su Misterij izgubljene rekvizite Bacača sjenki iz Zagreba (drugo mjesto) te Lazanje s Bibijadine radionice iz Zagreba (prvo mjesto).

Ocjenjivački sud Revije u kategoriji dokumentarnog filma nagradio je četiri filma; posebno priznanje osvojio je film Kombinacije  filmske družine Osnovne škole Sveti Petar Orehovec iz Orehovca, a treće mjesto film Vanja filmske sekcije Osnovne škole oca P. Perice iz Makarske. Drugo mjesto osvojio je dokumentarac Portret gospona Horvata Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice dok je najboljim naslovom proglašen film Ramadan Videodružine BezVizije iz Slavonskog Broda.

U kategoriji animiranog filma stručni žiri također je nagradio četiri filma; posebnim priznanjem ovjenčan je film Proxima b skupine AniMravec iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice; treće mjesto osvojio je film Lisko Škole animiranog filma iz Čakovca, a drugo mjesto Putovanje Foto kino video klub Zaprešić. Najboljim animiranim filmom proglašen je Chroma filmske sekcije II. Osnovne škole iz Vrbovca.

Najboljim TV reportažama proglašene su: Da bismo srcem gledati znali u produkciji Osnovne škole Strahoninec (treće mjesto), Loreta i Nora filmske skupine (Z(k)adar iz Zadra (drugo mjesto), te Ništa bez Jagice filmske družine ZAG iz Zagreba, koja je proglašena najboljom.

U kategoriji igranog filma ova četiri filma prema ocjeni žirija bila su najbolja: posebno priznanje osvojio je film Južina Družine Kreše Golika iz Fužina; treće mjesto pripalo je filmu Osijek abandonedosnovne škole Antuna Mihanovića iz Osijeka, a drugo filmu o+ou produkciji filmske družine Osnovne škole Stjepana Kefelje iz Kutine. Najboljim naslovom proglašen je Anin blog videodružine osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog iz Donja Zeline. U kategoriji slobodni stil najbolji filmovi su Ti ćeš meni reći Filmske družine ZAG iz Zagreba (treće mjesto), Akcijski filmUdruge Punkt, Grad na drugi pogled iz Siska (drugo mjesto), dok je najbolji film Oči šuteautora iz osnovne škole Bartola Kašića iz Zagreba.

Najbolji filmovi iz kategorije radionički film su Prva ljubav  udruge Blank_filmski inkubator iz Zagreba (treće mjesto),  Jedan dan Janka Polića Kamova udruge Bacači sjenki iz Zagreba (drugo mjesto) te Djed Mraz Foto kino video kluba Zaprešić (prvo mjesto).

55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Uho, grlo, nos

Vrsni poznavatelji dječjeg filmskog stvaralaštva koji su slagali redoslijed revijskih projekcija na 55. reviji dramaturški su na početak stavili filmove sa ili o ovcama, a na kraj cijelu skupinu radova o trajno ili privremeno gluhim ili gluhonijemim osobama... »više

55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ov(či)ce

Tko bi znao zašto, tek u nizu filmova prikazanih na tri festivalske projekcije u petak glavni su likovi ovce!? Žive ili animirane, iz priča, poslovica i šala, bijele, a posebno crne, razmiljele se filmskim platnom u Kristalnoj kocki vedrine i blejanjem sve obilježile... »više

Otvorena 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku!

Sisak, 28. rujna – Uz svečanu ceremoniju i projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku večeras je otvoreno 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece... »više

Kino Tuškanac od 2. do 7. listopada 2017.

Ciklus Hectora Babenca

Pozivamo vas na svečano otvaranje ciklusa filmova jednog od najznačajnijih brazilskih redatelja Hectora Babenca u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine u 19:30 sati u kino Tuškanac... »više