Novosti

Facebook HFS
29.09.2017.
55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Sunčani početak

Sisak nas je dočekao najbolje moguće, cijelim srcem. Pobrinuo se da sa drveća u njegovim parkovima i okolnim šumarcima otpadne taman toliko lišća da ugodno šušti pod nogama u jesenskim šetnjama, ali i da ga posve dovoljno ostane u krošnjama pa zlatnorumeno sjaji pod rujanskim suncem. Vodio je računa i o svojim rijekama, pa su i Odra i Sava i Kupa koja ih spaja narasle dovoljno da se u njima ogleda bogata povijest i ilirsko-keltske Segestice na lijevoj i rimske Siscie na desnoj obali i svih onih srednjevjekovnih Siscia, Sisciuma, Sisseka, Sziszeka, Scitecka, Zyseka, Szisciuma, Scytzyca, Zitecha, Scytecka na obje, sve do industrijskog i građanskog Sziszaka i Siska, a opet ostale u svojim koritima i ne divljaju, kako već ponekad znaju. Iz plodne ali često močvarne Panonije i Moslavine tako se ovdje tisućama godina dižu ljudi koji znaju dobiti od života sve najbolje, što već mogu.

Nad gradom i krajem ovih noći sja mladi Mjesec, a ni one magle, koja se inače spušta prosječno čak tri mjeseca godišnje, još uvijek nema ili je tek u tragovima pa je sve ugodno i lijepo.

Četvrta u Sisku, a 55. po redu revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece svečano je  otvorena u četvrtak, u Domu kulture Kristalna kocke vedrine, gdje će trajati sve do nedjelje. Sisak ima lijepu tradiciju dječjeg filmskog stvaralaštva, odavno, još od sredine dvadesetog stoljeća, pa posebno u novije vrijeme kada je pokrenuto u Osnovnoj školi Galdovo, a naročito od 2013. kada je osnovan Kino klub Sisak i odmah nakon toga pokrenut Star Film Festival. Brzo se stiglo i do organizacije Revije, čak četrdeset i dvije godine poslije zadnje, one održane davne 1975. godine. Ako je suditi po spremnosti i želji organizatora i domaćina, do neke nove, pete sisačke sigurno neće trebati čekati tako dugo.

Na 55. reviju prijavljeno su čak 292 filma, a za natjecanje odabrano 77, od kojih su prvih deset prikazani na prvoj službenoj projekciji. Među njima je bio jedan igrani, tri animirana, dva dokumentarna te po dva u kategoriji slobodnog stila odnosno  radionička. Vrijedi napomenuti da je najviše prijavljenih filmova, čak 64, baš u slobodnom stilu što možda znači da se dječji filmski autori (i njihovi voditelji) ne žele držati uobičajenih i klasičnih podjela, a možda i da nisu sigurni što su zaista napravili?

Po brojnosti slijede animirani, kojih je ukupno prijavljeno 59, pa 58 igranih dok je najmanje dokumentarnih, tek 43 i samo 20 TV-reportaža. To je u skladu s trendom koji traje nekoliko zadnjih godina da je autorima milije vlastito, bar prividno  oblikovanje svijeta u kojem žive nego bilježenje stvarnog koji ih okružuje. Pa, kad bolje razmislimo, uopće i nije iznenađujuće!

Čak je 48 radioničkih filmova, gotovo svaki šesti pa se čini da je sve više onih koji sudjeluju na povremenim edukacijama koje vode iskusni predavači, što nije loše mada je za očekivati da su voditelji školskih filmskih skupina i drugih oblika organiziranog filmskog stvaralaštva i sami stekli dosta znanja, počevši od sudjelovanja na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, ali učenja očito nije nikad previše.

Priređivači 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, a potporu su pružili Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska  zajednica tehničke kulture, Županija sisačko-moslavačka, Grad Sisak i Osnovna škola Katarine Zrinske iz Mečenčana.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Večer animacije u kinu Tuškanac

Stop motion u animiranom filmu

Iako su prva tri animirana (kako su se onda zvali, lutkarska) filma napravljena u tehnici stop animacije u nas još prije više od pola stoljeća, koncem pedesetih godina, tek se u zadnjih desetak radi više i sustavnije, pa su tako od 2014. do 2017. nastali i filmovi... »više

Počinje 55. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Sisku

Sisak, 27. rujna – Grad Sisak od sutra privremeno postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva – od 28. rujna do 1. listopada održat će se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak... »više

Nova edukativna filmska platforma: edu.blankzg.hr

U susret petnaestgodišnjici postojanja Blank_filmski inkubator napravio je edukativnu filmsku platformu koja je dostupna na: edu.blankzg.hr... »više

12. DOKUart festival

Veliki i mali

Svečanim otvaranjem i projekcijom cjelovečernjeg, 115 minuta dugog filma Djeca gospođice Kiet nizozemskih autora Petre Lataster-Czisch i Petera Latastera ovogodišnji, dvanaesti DOKUart počinje u subotu, 30. rujna i traje sve do 6. listopada, u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar... »više