Novosti

Facebook HFS
29.09.2017.
Otvorena 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku!

Sisak, 28. rujna – Uz svečanu ceremoniju i projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku večeras je otvoreno 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Grad Sisak dosad je tri puta ugostio Reviju koja slavi filmsko stvaralaštvo onih najmlađih, no zadnji puta čak davne 1975. – tako se nakon pune 42 godine Revija vraća u Sisak!

Na samom početku prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnice grada Siska Marko Krička.
Izuzetno mi je drago što večeras u Sisku otvaramo novo izdanje Revijehrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Želio bih se pohvaliti sa skupinom mladih koji su pokrenuli Kino klub Sisak i u protekle četiri godine dokazali kakve rezultate može donijeti uporan rad. Zahvaljujem im se što su nakon 42 godine Reviju opet doveli u Sisak.


Marko Krička

Grad Sisak ima već bogatu filmsku tradiciju u osnovnim školama. Tako je učiteljica Aziza Tominac 2000. godine osnovala filmsku družinu u Osnovnoj školi Galdovo. Prvi film koji su snimili bio je kratki dokumentarac Naš Josip, o uspješnom romskom učeniku iz razreda, koji je bio i prikazan večeras na otvaranju. Mi smo kao jedina škola iz Siska sudjelovali na nizu Revija kroz protekla dva desetljeća. Naši su učenici u početku radili na posuđenoj opremi i nerijetko su sve sami radili, smišljali, snimali, montirali. Jedan od mojih najvrednijih učenika je svakako današnji predsjednik Kinokluba Sisak Matija Holjevac, izjavila je Aziza Tominac.


Aziza Tominac


Matija Holjevac

A filmsku tradiciju na području Sisačko-moslavačke županije vrijedno održava i OŠ Katarina Zrinska Mečenčani iz Donjih Kukuruzara koji su, pored Kinokluba Sisak i Hrvatskog filmskog saveza, partneri pri ovogodišnjoj Reviji. Tim je povodom sve prisutne pozdravila ravnateljica škole Svjetlana Tufeković i zahvalila organizatorima, HFS-u i Kinoklubu Sisak, što su njihovu školu odabrali kao ovogodišnjeg partnera. Ispred organizatora potom se obratio i Matko Burić, tajnik Hrvatskog filmskog saveza koji se zahvalio svima koji sudjeluju u realizaciji ovogodišnje Revije, ali i svim mladim filmašima i filmašicama koji su stvorili i prijavili svoje filmske radove.


Svjetlana Tufeković


Matko Burić

Ocjenjivački sud Revije u sastavu Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu,  direktor fotografije Boris Poljak te animatorica Petra Zlonoga, dodijelit će po završetku nagrade u šest kategorija. Žiri djece pak čine 27 učenika iz osnovnih škola Budaševo-Topolovac-Gušće, OŠ Braće Ribar i OŠ Galdovo. Najaktivniji član žirija bit će nagrađen sudjelovanjem na Filmskim radionicama za djecu i mladež u Kraljevici 2018.


Otvaranje Revije

Najavljeni su i koordinatori  Erasmus+ projekta Small step for film, a big one for European citizenship: Francesca De Ruggieri,  Gloria Dell’Erba i Giuseppe Di Pinto iz Italije, predstavnica Poljske Jolanta Serafin te predstavnica Španjolske Sara Martín Caro Zapardiel. Oni će sudjelovati na Okruglom stolu  Školski film - građanski i medijski odgoj koji će se održati u petak, 29. rujna u 14 sati.


Otvaranje Revije

Potom su ovogodišnju Reviju i službeno otvorili prošlogodišnji pobjednici, članovi Foto kino video kluba Zaprešić. Nakon toga, uslijedila je projekcija prvog dijela filmova iz natjecateljskog programa, kao i razgovori s autorima.


Prošlogodišnji pobjednici otvaraju Reviju

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku trajat će do nedjelje, 1. listopada tako da svi zainteresirani imaju puno prilika zaviriti u najkvalitetnije od osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Kompletan festivalski program je besplatan.

Kino Tuškanac od 2. do 7. listopada 2017.

Ciklus Hectora Babenca

Pozivamo vas na svečano otvaranje ciklusa filmova jednog od najznačajnijih brazilskih redatelja Hectora Babenca u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine u 19:30 sati u kino Tuškanac... »više

55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Sunčani početak

Sisak nas je dočekao najbolje moguće, cijelim srcem. Pobrinuo se da sa drveća u njegovim parkovima i okolnim šumarcima otpadne taman toliko lišća da ugodno šušti pod nogama u jesenskim šetnjama, ali i da ga posve dovoljno ostane u krošnjama... »više

Večer animacije u kinu Tuškanac

Stop motion u animiranom filmu

Iako su prva tri animirana (kako su se onda zvali, lutkarska) filma napravljena u tehnici stop animacije u nas još prije više od pola stoljeća, koncem pedesetih godina, tek se u zadnjih desetak radi više i sustavnije, pa su tako od 2014. do 2017. nastali i filmovi... »više

Počinje 55. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Sisku

Sisak, 27. rujna – Grad Sisak od sutra privremeno postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva – od 28. rujna do 1. listopada održat će se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak... »više